Drvivá väčšina citrusov sa k nám dováža s chemicky ošetrenou kôrou (výrobcovia a obchody musia túto skutočnosť uvádzať). Najčastejšie sú to pesticídy alebo fungicídy. Chémie sa nezbavíte ani dôkladným umytím. Ak si preto chcete dať celý citrón napríklad do čaju alebo použiť jeho kôru, siahnite po biocitrónoch.Pixabay
StoryEditor

Škodlivé potraviny, ktoré nás ohrozujú. Experti odhaľujú skutočné jedy v jedle

17.02.2018, 23:00
Za život zjeme približne šestdesiat ton potravín. Každý deň v nich dostávame do organizmu prísun živín, ale aj jedov. Niekedy si ich takpovediac vyrábame sami, iné zas obsahujú nebezpečenstvo, ktoré nevidíme. kde ich nájdeme najviac a ako sa im vyhnúť?

Jesť, to je nevyhnutnosť, ale správne jesť, to je umenie, vyhlásil v 17. storočí francúzsky prozaik a moralista Francois La Rochefoucauld. A ako sa ukazuje, aj o vyše tristo rokov neskôr, sú jeho slová stále aktuálne. Jedlo je veľkou témou dneška, a to aj preto, lebo sa ukazuje, akým zásadným spôsobom ovplyvňuje náš život, jeho dĺžku aj kvalitu.

Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie totiž viac ako tri štvrtiny ľudských ochorení súvisia s jedlom, pri polovici chorôb je nesprávna výživa dokonca hlavným faktorom. To, že nevhodné stravovanie prispieva k obezite, vyššiemu tlaku a ďalším neduhom, je známym a veľakrát omieľaným faktom.

Napriek tomu stále veľká časť z nás niekedy jednoducho nevie odolať a radšej ako zeleninu na pare si na tanier nasúka dobre prerastený bôčik alebo poriadny kus koláča. Čo však, keď sa aj na pohľad „nevinné“ hlty zmenia na toxickú nálož? Je to vôbec možné? A čo všetko nám môže skončiť na tanieri a neskôr v žalúdku?

Čo (ne)odhalia kontroly

Jadrá lieskových orechov s nadlimitným množstvom aflatoxínov – mykotoxínov, ktoré majú schopnosť hromadiť sa v ľudskom tele, poškodiť pečeň alebo prispieť k vzniku zhubných nádorov. Slepačie vajíčka a ďalšie výrobky z nich s rezíduami fipronilu – insekticídu, ktorý okrem toho, že je toxický pre včely, môže vo väčšom množstve poškodiť pečeň, obličky alebo štítnu žľazu.

Alebo bravčová slanina, ku ktorej sa „privtrela“ aj listéria monocytogens, teda baktéria, s ktorou si koledujete o listeriózu s možnými trvalými následkami. To je len trojica prípadov, ktoré sa za posledné štyri mesiace podarilo odhaliť Štátnej veterinárnej a potravinovej správe. Je to dôkaz, že to, čo si nakladáme na tanier, môže skrývať riziká, ktorými dobrovoľne telo, takpovediac, otravujeme. Čo s tým?

Na začiatok treba pripomenúť jednu skutočnosť, ktorá poteší lokálpatriotov. Veľká väčšina takýchto odhalených nedostatkov sa k nám dostáva zo zahraničia. Voľba slovenských výrobcov potravín tak môže byť jedným zo spôsobov, ako sa nebezpečenstvu vyhnúť (aj keď, samozrejme, nič nie je stopercentné). Na Slovensku máme totiž veľmi prísne kontroly, ktoré ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-01-19 14:07:33 - Feat.: 0 - Title: Oblečenie ako toxická nálož. Aké jedy máme v skrini? 02 - Modified: 2017-11-09 10:28:42 - Feat.: 0 - Title: Drogéria ako toxická nálož. Takto nás ohrozujú šampóny či krémy
01 - Modified: 2024-05-14 13:27:11 - Feat.: - Title: Vedci odhalili optimálny denný pomer sedenia, státia, spánku a pohybu 02 - Modified: 2024-05-14 16:51:20 - Feat.: - Title: Mlieko, syry či vajcia opäť zlacneli. Analytici načrtli ďalší cenový vývoj pri potravinách 03 - Modified: 2024-05-11 08:29:39 - Feat.: - Title: Trpíte závratmi? Prezradíme vám, ako sa môžete zbaviť točenia hlavy 04 - Modified: 2024-05-11 07:15:49 - Feat.: - Title: V Británii objavili bunky, ktoré pomáhajú obnoviť poškodenú pečeň 05 - Modified: 2024-05-10 11:07:44 - Feat.: - Title: Tieto známe osobnosti bojovali s onkologickými ochoreniami. Kto boj prehral?
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
15. máj 2024 10:32