StoryEditor

Zoroslav Kollár

19.11.2007, 23:00
Hovorí o sebe, že je skromný, ale so Zetorom Brno sa chce stať Rolls Royceom medzi traktormi. Hovorí o sebe, že je lenivý, ale keď nezarába peniaze, hľadá stratené hlavné mesto štátu Mitani z čias starovekého Egypta. Médiá ho doteraz nevideli a nepočuli. Vždy som chcel skôr ťahať nitkami z úzadia, hovorí jeden z najnenápadnejších slovenských biznismenov Zoroslav Kollár.

Vaše podnikanie, respektíve meno, je spojené so značkami Zetor Brno, s vinárenským holdingom Vitis Trade, kúpeľmi v Trenčianskych Tepliciach, bryndziarňou vo Zvolenskej Slatine či nehnuteľnosťami cez Castis Invest. K čomu máte najbližšie?
V tejto chvíli sa najviac sústreďujem na skupinu podnikov v strojárskom holdingu HTC Holding, ktorý pôsobí na Slovensku aj v Česku. Ten je rozdelený na tri divízie: traktorovú výrobu, ložiskovú výrobu a špeciálne činnosti, kam zahŕňame Elektrokarbon Topoľčany a Letecké motory v Považských strojárňach Považská Bystrica. Spomedzi týchto troch divízií je najzaujímavejšia divízia výroby traktorov - Zetor Brno, ktorú považujem za najperspektívnejšiu.

Ako ste sa vôbec dopracovali k rozhodnutiu investovať do výroby traktorov?
HTC Holding sa sústreďuje na strojárstvo, a keďže bola príležitosť kúpiť zaujímavú strojársku fabriku s významnou históriou a kvalitnou obchodnou značkou, tak sme do toho išli. Bol to výsledok odborných analýz, ale aj intuície. Ukázalo sa, že analýzy boli dobré a intuícia správna.

V čom spočívalo vaše presvedčenie, že na tejto fabrike, ktorá bola v čase predaja stratová, sa bude dať zarobiť?
Ja som právnik, takže sa nerozhodujem bez toho, aby som takýto krok nekonzultoval. Bolo to kolektívne rozhodnutie, z odbornej stránky som k nemu prispel vlastne najmenej. Opakujem - nie som strojár. Správnosť tohto rozhodnutia však potvrdzujú aj hospodárske výsledky.

Bola to vaša prvá významná investícia v Česku. Nestretli ste sa zo začiatku s istou nedôverou či zdržanlivosťou tamojších štátnych orgánov?
Osobne som sa tejto akvizícii venoval minimálne, keďže rokovania mal na starosti predseda Predstavenstva HTC Holding Martin Blaškovič. Musím však podotknúť, že skúsenosti v Česku sú pozitívnejšie ako na Slovensku. Hovorím to veľmi nerád, keďže tu žijem a som Slovák. Pravdu povediac, nestretli sme sa tým, že slovenský kapitál alebo podnikatelia predstavujú niečo zlé. Naopak, dodnes sme pre nich dobrým príkladom, ako sa dá z podniku po krachu urobiť prosperujúci podnik. Zetor Brno je dnes najväčším zamestnávateľom v Juhomoravskom kraji, keďže Brno je druhým najväčším mestom v Česku. Zetor je zároveň jednou z desiatich obchodných topznačiek. Česi majú niečo, čo my nemáme dostatočne vybudované, a to je národná hrdosť. Oni sú na ten Zetor hrdí, aj keď ho vlastnia Slov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2003-07-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Trochu dlhšia pohľadnica z Paríža
menuLevel = 2, menuRoute = style/rozhovor, menuAlias = rozhovor, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 12:23