StoryEditor

Csáky pre HN: Spolupráca? Nech Bugár sníva ďalej

10.06.2009, 00:00
Boj o voliča. Predseda opozičnej SMK Pál Csáky pre HN.

Post predsedu sa opustiť nechystá. Tvrdí, že opozícia SMK za Bugára nevymení. Pál Csáky.

Analytici tvrdia, že voľby prežije buď SMK, alebo Most, nie však obe strany. Nemáte z novej strany strach?
Za touto stranou nevidím žiadne ideové koncepcie alebo programové predsavzatia. Vidím tam skôr iné skupinové alebo osobné záujmy. Zistil som, že naši voliči, celá maďarská komunita, to nechce. Stretol som sa s ľuďmi, ktorí mi jasne povedali, že nehlasovali za mňa, že je pre nich stále prijateľnejší Bugár, ale keď odíde, oni s ním neodídu. Nechcú nezmyselné súperenie dvoch strán.

Takže z Bugárovej strany necítite ohrozenie?
Necítime sa byť ohrození. Sme silní a akcieschopní.


Ako si však chcete získať voličov, aby vám "neprebehli“ k strane Most?
Každý volič SMK vedel, že je tu také napätie a že sa to môže skončiť rozdelením.

Očakávali to podľa vás?
Nevylúčili takýto krok. No keď máme reálnu podporu dvanásť percent, tak v tejto chvíli neviem, prečo by som mal byť nervózny.

SDKÚ a KDH vám už viackrát dali najavo, že majú s vami problém. Čo ak budú tretieho "do partie“ hľadať práve u Bugára?
Lietadlová loď sa volá SMK. My sme sila, dobre organizovaní aj v regiónoch a naďalej sú našimi partnermi SDKÚ a KDH. Nám sa zdá, že eurovoľby ukázali, že aliancia týchto troch strán môže zvíťaziť nad Smerom v budúcich parlamentných voľbách a vízia výmeny vlády nie je bezobsažná. Myslím si, že v SDKÚ aj KDH sú rozumní ľudia, ktorí si to uvedomujú. Oni potrebujú nás a my potrebujeme ich.

Viete si vôbec predstaviť spoluprácu s Mostom?
Oni o tom snívajú a nech snívajú o rôznych nezmysloch ďalej. Ak s nami chceli spolupracovať, mohli tak urobiť za prijatia lukratívnych ponúk v rámci SMK. Mohli si uplatniť akékoľvek nároky a prezentovať aj názory. Ak mi niečo vyčítajú moji najsilnejší podporovatelia v tejto strane, že je to prílišná demokracia.

Tvrdili ste, že najväčšiu radosť z novozaloženej strany môže mať Smer a SNS. Viete si vy predstaviť spoluprácu so Smerom?
Čo sa týka oblasti politickej spolupráce, momentálne na to žiadny priestor nevidím. Je to vládna koalícia, my sme opozícia.

A po parlamentných voľbách?
To by som si nedovolil povedať, že potenciál Smeru ostane taký silný, ako si oni myslia. Nevylučujem, že Smer vyhrá voľby, ale že to nebude veľmi silným pomerom, na to dám krk.

Neuvažovali ste po rozkole v SMK, že odídete z jej vedenia?
Ja som vo forme a som rád, že v strane mám podporu. Ide sa ďalej.

Prečítajte si aj:
SMK je náš súper, ale nie nepriateľ

Rozkol v SMK. Zakladateľ novej strany Most Béla Bugár pre HN:

Oficiálne ste predstavili novú stranu Most – Híd, čím sa stávate súperom SMK. V čom chcete byť iní ako oni?
Ide o hodnoty, ako je spolupráca, slušnosť. Súčasnému vedeniu SMK chýbala posledné dva roky jednoduchá vec – ak už chceli nastoliť nejaké citlivé témy, mali ich najskôr prerokovať s tými, s ktorými sa dá počítať. Pretože hodiť tému na stôl a potom z toho urobiť traumu pre jednu alebo druhú časť obyvateľstva, to je nezodpovedné. Toto nie je len strana, je to jedinečný projekt, ktorý chce priblížiť v rámci jedného subjektu Maďarov so Slovákmi a Slovákov s Maďarmi.

Radšej Bugár ako Csáky, odkazujú rivalom strany

Most Bélu Bugára alebo SMK Pála Csákyho? Vyšší koaličný potenciál pre prípadnú budúcu voľbu sa v tejto chvíli črtá novej strane, ktorej vznik včera oficiálne potvrdila skupina odídencov z opozičnej SMK. Niektoré parlamentné strany už teraz odkazujú – skôr Bugár ako Csáky.

01 - Modified: 2003-08-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rotačné predsedníctvo 02 - Modified: 2003-08-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kremeľský apetít na oligarchov
menuLevel = 2, menuRoute = style/rozhovor-1, menuAlias = rozhovor-1, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 22:05