StoryEditor

Výskum vzoriek DNA zvykne trvať dva mesiace

13.03.2008, 23:00

Jeho spoločnosť patrí na Slovensku medzi špičkové laboratóriá, v ktorých sa vzorky DNA skúmajú na "počkanie". Tvrdí, že jednotlivé prípady vedia analyzovať do týždňa, zložitejšie do dvoch mesiacov. Molekulárny biológ Gabriel Minárik.

Koľko trvá bežná analýza vzoriek DNA?
V prípade, ak by sme teraz uskutočnili odber, stanoviť identifikačný profil a v podstate aj určiť, či je dotyčný príbuzný alebo potomok niekoho konkrétneho, ktorého profil DNA už máme k dispozícii, trvá týždeň. Problém totiž nie je analýzu urobiť, ale získať kvalitnú DNA z nejakého materiálu. Keď je čerstvý odber vzorky, celý proces je jednoduchší. Problém je však so staršími vzorkami. Všetko záleží na tom, v akom prostredí sú skladované a s akými látkami prišli do kontaktu. Vtedy môže skúmanie trvať dlhšie.

Môže trvať aj rok?
To je takmer vylúčené, rok je veľmi dlhý čas. Pokiaľ viem, v kriminalistickom-expertíznom ústave prichádzajú odborníci bežne do styku aj so starými vzorkami DNA, ktoré odoberajú napríklad z kostí. Aj v takých prípadoch možno očakávať výsledky do dvoch mesiacov. Ani v prípadoch, keď sa skúmanie starých vzoriek DNA zo starých a nekvalitných materiálov uskutočňuje viacerými metódami, netrvá rok. Môže sa však niekoľkonásobne predražiť.

Od smrti Jozefa Tisa uplynulo vyše 60 rokov. Možno aj po takom dlhom čase zistiť, či ide o jeho skutočné telesné ostatky?
Samozrejme, porovnávanie vzoriek je možné aj v takýchto prípadoch. V Českej republike skúmajú vzorky DNA Přemyslovcov, ktorí sú stovky rokov po smrti. Aj v tomto prípade platí, že test by mal byť, ak je všetko v poriadku, hotový do dvoch mesiacov.

Čo je potrebné na úspešnú analýzu, stačia len zvyšky kostí?
Vzorky treba porovnať s DNA vzorkami príbuzných -- po matkinej alebo otcovej línii. Ak neexistuje vhodný darca, je problém.

Existuje aj iná možnosť, ako porovnať vzorky DNA?
Identifikáciu je možné uskutočniť, ak sú k dispozícii napríklad vlasy alebo zuby. Musia byť však skladované v suchom prostredí. Inak je porovnávanie nemožné.

Tisové pozostatky sa našli v hĺbke asi pol druha metra, navyše sa nachádzali vo vlhkom prostredí. Aká bola podľa vás kvalita vzoriek?
Nemôžem objektívne posúdiť kvalitu vzoriek DNA získaných z pozostatkov Jozefa Tisa, pretože som ich nemal k dispozícii. Ak experti skutočne získali vzorky DNA z takýchto materiálov, je pravdepodobné, že DNA je vo veľkej miere zdegradovaná. V kriminalisticko-expertíznom ústave však policajní odborníci majú špeciálne prístroje, ktoré slúžia na zistenie miery poškodenia DNA. Policajní experti však objednávky od občianskych združení neprijímajú.

menuLevel = 2, menuRoute = style/reportaz, menuAlias = reportaz, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 08:52