StoryEditor

Od biznisu k maratónu. Slovák, ktorý prebehol sedem kontinentov

26.03.2014, 23:00
Američania majú Forresta Gumpa, my máme Daniela Paľka. No spája ich len vytrvalosť. Slovenský biznismen je totiž členom prestížneho Klubu 7.

Daniel Paľko je jediným Slovákom, ktorý patrí do klubu združujúceho ľudí, ktorí sú za beh ochotní zaplatiť si aj desaťtisíc eur. A behajú maratóny na všetkých kontinentoch.

„Keby mi to nebolo blbé, tak si tu sadnem na bicykel a makal by som pritom, ako s vami robím rozhovor,“ hovorí slovenský právnik Daniel Paľko. Narážal na otázku, kedy stíha pracovať a pritom trénovať. Paľko je totiž jediným Slovákom, ktorý patrí do prestížneho Klubu 7.

Teda medzi smotánku, ktorá odbehne maratón na každom svetovom kontinente. Od Európy až po Antarktídu. Práve tam bol na konci minulého roka na najnetradičnejších a najdrahších pretekoch sveta. A teraz ho čaká ďalšia výzva. Stokilometrový maratón na severnom póle. „Nebavilo ma behať len tak po Európe. Načo pôjdem na preteky do Zürichu, keď som tam už bol. Vyhľadávam netradičné destinácie,“ hovorí Slovák, ktorý podniká v Česku.


Ak chcete štartovať na takomto maratóne, musíte zaplatiť vyše desaťtisíc eur. Snímka: archív Daniel Paľka

Medzi svetovú elitu sa dostal cez írskeho podnikateľa a maratónca Richarda Donovana, ktorého agentúra zariaďuje takéto preteky. „Zistili si o mne, kde všade som pretekal a čo som zač. Poslali mi pozvánku, či by som sa nechcel zúčastniť na jeho pretekoch. Neváhal som ani sekundu,“ vysvetľuje Paľko.

On chodí na preteky so svojím kamarátom a známym triatlonistom, Čechom Petrom Vabrouškom. Jeho súpermi na podujatiach bývajú rôzni ľudia z finančných skupín z celého sveta. „To sú ľudia, ktorí si potrebujú niečo dokazovať. Musia sa staviť o niečo. Mne stačí ten dobrý pocit a fakt, že zase uvidím kúsok sveta. Nemám rád kolektívne hecovanie ako moji súperi. Ďalej sú tam boháči, ktorí si myslia, že keď uspeli v biznise, tak musia uspieť aj v športe. Samozrejme to tak neplatí,“ hovorí Paľko.

Ak sa chcete zúčastniť na takýchto pretekoch, tak len štartovné vás vyjde na niečo vyše desaťtisíc eur. „Vždy záleží, na aké preteky idem. Niekedy je štartovné len tisíc eur, niekedy je to viac,“ tvrdí náš právnik.

Ďalší cieľ: Severný pol
Podujatia si vyberá jednoducho. „Sadnem si k počítaču a aj keď to nemám rád, tak si pustím Google. A hľadám. Čím netradičnejšie, tým lepšie.“ Aj preto sa už prihlásil na podujatie na severnom póle. „Poletím na Špicbergy a odtiaľ nás tam už dopravia. Výhodou je, že tam budeme dva dni a ideme naspäť. Odbehnem sto kilometrov a idem domov. Budú to veľmi kruté podmienky. Tam vám vlastne ani kondícia nepomôže, tam jednoducho musíte zaťať zuby, mať silnú morálku a utekať,“ hovorí bývalý zjazdový lyžiar a účastník viacerých triatlonových Ironmanov. Jeho ďalším cieľom po severnom póle bude Kamčatka.

„Prípadne nejaké špeciálne miesta v Ázii,“ dodal. Keď sa ho spýtate, ktoré preteky má najradšej, tak neváha. „Je to jednoznačne Busselton v Austrálii. Bol som tam už trikrát.“ Na takéto podujatia chodí aj kvôli dovolenke. „Neberiem to tak, že sem idem len športovať. Skôr to beriem ako výlet. Užívam si. Odbehnem maratón alebo triatlon, potom idem na safari, ako to bolo v Port Elizabeth v Afrike, prípadne k Mŕtvemu moru, keď sme boli v Izraeli,“ hovorí právnik.

Vďaka takýmto pretekom už bol na každom mieste sveta. „Páčilo sa mi aj v Číne, Malajzii alebo v Lake Placid.“ Nezabudne ani na preteky v Antaktíde, vďaka ktorým sa dostal do Klubu 7. „Bol som v Izraeli na pretekoch a po nich som si pozeral mapu. Vyznačoval som si miesta, kde som všade bol. Ale bolo to nadlho, tak som začal vyznačovať miesta, kde som ešte nebol. A vyšla mi z toho Antarktída. Hneď som sa tam prihlásil.“


Daniel Paľko (druhý zľava) bol aj na extrémnom maratóne na Ataktíde. Snímka: archív Daniela Paľka.

Trénuje každý deň
„Nemusíte sedieť za počítačom, môžete si zabehať. Alebo jazdiť na bicykli. Ide o to, ako si dokážete zorganizovať čas. Potom stihnete všetko,“ vysvetľuje Paľko. Ten aj napriek tomu, že je spolumajiteľom právnickej firmy, dokáže spojiť biznis so zábavou. Lebo tým pre neho takéto preteky sú.

Ale nato, aby sa ich mohol zúčastniť, tak musí trénovať. Skoro každý deň. „Vy si ľahnete a čítate knihu. Ja si sadnem na stacionárny bicykel a pritom takisto čítam knihu.“ Ako sám hovorí, aj veľa pracovných porád trávi tak, že pritom jazdí na bicykli. „Nemám s tým problém. Vybavím si veci vo firme a hneď, ako sa dá, už hľadám preteky.“


Daniel Paľko vo svojej právnickej firme. Snímka: HN/Pavol Funtál
 

01 - Modified: 2006-03-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemecku hrozia sankcie za vysoký schodok rozpočtu
01 - Modified: 2021-06-09 12:47:13 - Feat.: - Title: Akademia prichádza s novými lákadlami: Veríme, že hostia na nás nezabudli, odkazujú 02 - Modified: 2020-12-02 13:33:36 - Feat.: - Title: Celosvetový úspech nadanej Slovenky: Jej čelenkou sa pýši aj Khloe Kardashianová 03 - Modified: 2019-11-27 11:50:52 - Feat.: - Title: Talianska celebrita v oblasti gastronómie o michelinských hviezdach: Prvú som očakával, ďalšie vydrel a posledné preplakal 04 - Modified: 2018-09-22 13:18:11 - Feat.: - Title: Najlepšia slovenská architektúra inšpiruje aj provokuje. V pondelok exkluzívne v prečo nie?! 05 - Modified: 2018-06-15 10:02:05 - Feat.: - Title: Nemám manažérske zručnosti, som jednoducho umelkyňa, hovorí dedička pivovaru Guinness
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 01:40