StoryEditor

Bratislava je ufúľané decko, hovoria muži, ktorí ju tvorili

25.09.2015, 00:00
Hlavné mesto potrebuje víziu aspoň na 50 rokov, upozorňujú architekti Iľja Skoček a Ľubomír Titl.

Tvorili nerozlučnú kreatívnu trojicu. Navrhli bratislavský Istropolis, viaceré sídliská, ale aj hotely či internáty. Stáli pri zrode modernej slovenskej architektúry a dnes sú už jej legendami. Dvaja z nich – Iľja Skoček a Ľubomír Titl – sa opäť raz stretli. Exkluzívne v prečo nie?!


Stretli ste sa na vysokej škole. Ako však vznikla táto tvorivá trojica? Lebo architekti sú často individualisti.
Iľja Skoček: To sme (smiech). Stretli sme sa ešte v Bratislave, no skutočne sa tento tvorivý ateliér sformoval v Prahe.

Ľubomír  Titl: Na začiatku k nám patril ešte aj Tibor Gebauer, ktorý bol o ročník nižšie a robil s nami na niekoľkých projektoch. Poznali sme sa teda už zo štúdií v Bratislave. Potom raz Iľja pribehol s tým, že v Prahe je kvalitná Akadémia výtvarných umení a sú tam akurát
talentové skúšky. A že by sme sa tam mohli skúsiť prihlásiť. Váhali sme, teda ja som váhal...

Vy ste ho presvedčili, pán Skoček?
Ľ. T.: Nie, presvedčila ma moja manželka, s ktorou som vtedy začal chodiť. Šli sme na skúšky a všetkých nás prijali. Pamätám si, že v prijímacej komisii sedel jeden starý profesor a hovorí: „Pánové, dyť to není možný, tři ze Slovenska. Vždyť po Vánocích oni přijdou až po Velikonocích a my nebudem mít přednášky.“ Tak nám ako štvrtého do ročníka pridali ešte Jirku Náhlíka z Prahy.

V Prahe tiež vznikol návrh Domu odborov, známeho dnes ako Istropolis, ktorý patrí k ikonickým stavbám v Bratislave. Vy ste vtedy boli ešte len prváci.
I. S.: Vznikol počas prázdnin po prvom ročníku. Už sme mali nejaké skúsenosti so súťažami. Prvá spoločná bola na bratislavské krematórium, kde sme skončili druhí. Sedeli sme tu u Ľuba na balkóne a rysovali. Nakreslili sme nie jeden, ale tri návrhy. A vyhrali sme s nimi prvé, druhé aj tretie miesto. Mnohých to štvalo, potom bola dokonca prijatá vládna vyhláška, že každý môže predložiť do súťaží iba jeden návrh (smiech).

Realizácia a dostavba sa však ťahali dvadsaťpäť rokov. Prečo tak dlho?
I. S.: Zafungovali tam, samozrejme, také tie pražsko-bratislavské problémy.  No a zaúradoval aj nástup Chruščova k moci v Sovietskom
zväze. Prišlo s ním totiž odmietnutie socialistického realizmu, takže sme niektoré veci mohli urobiť inak. Nehovoriac o tom, že sa vymenila generalita aj u nás a projekt sa tiež stále menil.

Pán Skoček, vy ste raz nazvali Bratislavu ufúľaným deckom. Platí to stále?
I. S.: A vari nie? Stále je strašne špinavá. Ale aj tak ju mám veľmi rád. Nemá síce ani jednu poriadnu ulicu, ale má unikátny systém na seba nadväzujúcich námestí, ktorý nenájdete nikde v strednej Európe.

V posledných rokoch sa pomerne prudko rozvíja. Čo na to hovoríte?
Ľ. T.: Faktom je, že Bratislava nikdy nemala urbanistov, ktorí by boli minimálne európsky rozhľadení. A veľmi by to potrebovala.

I. S.: Každé mesto sa musí vyvíjať, ale potrebuje mať víziu minimálne na 50 – 70 rokov dopredu. To som hovoril aj primátorovi, že plánovať na pätnásť rokov je zbytočné. Bol som vo Švédsku v meste menšom ako Bratislava. Počas prehliadky radnice sme prišli
k architektovi, ktorý si niečo skicoval. Pýtam sa ho – kolega, čo robíte? A on že – kreslím, ako bude mesto vyzerať o sto rokov.


Celý rozhovor ako aj ďalšie zaujímavé témy nájdete v business-lifestylovom magazíne prečo nie?!, ktorý nájdete dnes vložený v HN.

01 - Modified: 2007-09-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sadzby sa tak skoro meniť nebudú
01 - Modified: 2023-10-25 05:30:00 - Feat.: - Title: Moderné retro v prvorepublikovom dome: Tento bratislavský byt spája to najlepšie z pôvodného aj nového 02 - Modified: 2023-10-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Architekt Alan Prekop: Nikdy by som nešiel do politického projektu 03 - Modified: 2023-06-21 07:05:57 - Feat.: - Title: Byt, v ktorom sa dá byť bez vecí. Pozrite si fascinujúce fotky z bývania v duchu minimalizmu 04 - Modified: 2023-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Tvrdil, že ornament je zločin a mal záľubu v primladých dievčatách. Ako Adolf Loos zmenil svet architektúry 05 - Modified: 2023-03-04 14:20:14 - Feat.: - Title: Zomrel uznávaný architekt Rafael Viňoly
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:13