StoryEditor

Úspešne investovať sa dá aj do neziskovky

30.10.2014, 09:00
Tvrdí to biznis anjel a filantrop Ladislav Kossár v rozhovore pre prečo nie?!

Ste človek, ktorý môže porovnať biznis a neziskovky. Takže ako fungujú?
Známy americký investor Warren Buffett dal peniaze Billovi Gatesovi s tým, aby ich použil na dobročinné účely. Keď sa ho pýtali, prečo práve zakladateľovi spoločnosti Microsoft, odpovedal, že človek, ktorý pôsobí v neziskovom sektore, musí mať oveľa väčšiu výdrž, musí byť pripravený na to, že zlyhá podstatne viackrát ako v biznise, no musí sa opäť postaviť a pokiaľ to robí správne, jeho motiváciou by nemal byť zisk. A tým človekom pre Buffetta bol práve Gates. Samozrejme, tak ako neziskovky, aj mnohé firmy bojujú s nedostatkom financií a kvalitných zamestnancov, manažérov. Čiže určite treba v neziskovom sektore oveľa väčšiu trpezlivosť a zanietenie. Vďaka tomu lepšie zvládnete mnohé neúspechy. Tie koniec koncov vyváži pocit, že ste čo i len trochu pomohli jednému človeku.

V biznise musíte mať široké lakte, niekedy treba ísť aj cez mŕtvoly. Platí to tiež pri neziskovkách?
Poznám veľa ľudí, ktorí sú úspešní, no nikdy svoj cieľ nedosiahli tak, že by ublížili niekomu druhému. V biznise sú možno ľudia tvrdší pri ceste za svojím cieľom, pretože často zabúdajú, že podnikanie nie je len o možnosti tvoriť zisk, ale aj zodpovednosti voči spoločnosti.

Podľa akých kritérií sa rozhodujete či budete do ziskového projektu investovať? 
Investujeme do veľmi malého počtu projektov a snažíme sa ísť tam, kde nie je až toľko štandardných biznis anjelov a venture fondov. Samozrejme, musí tam byť potenciál rastu. Okrem toho mňa a môj tím to musí trošku baviť a je tiež dobré, keď vieme priniesť podnikateľom presne to, čo im k úspechu alebo k rozvoju chýba. V súčasnosti mám zainvestované peniaze na Slovensku, v USA a rozvíjajúcich sa trhoch, pričom sektorovo je to celkom rôznorodé portfólio.

Ako sa vlastne vyštudovaný právnik stane investorom?
Chcel som byť najprv umelcom, potom basketbalistom a nakoniec právnikom. Od študentských čias som hľadal odpoveď na to, čo chcem v živote robiť, aby som bol šťastný a robil to, čo ma baví, ale aby ma to i uživilo. Počas štúdia som prešiel viacerými praxami – od reklamky cez právnickú kanceláriu, v New Yorku som bol chvíľu diplomatom i čašníkom. No stále som to nebol ja. Chcel som nájsť niečo, čo ma naučí pracovať s financiami a využijem svoju znalosť cudzích jazykov...

Právo ste však skončili medzi najlepšími študentmi.
To je pravda, ale nebol som typ, ktorý by sedel celé dni v kancelárii a študoval zbierky zákonov. Už v banke som pracoval na fúziách a akvizíciách a zistil som, že práve toto je to, čo ma baví. Mal som vtedy 26 rokov, pričom vtedy som len tušil, že by ma investovanie mohlo baviť. Trvalo mi však celých desať rokov, kým som sa v tom našiel.

Keby ste mali vyplniť kolónku o vašom povolaní jedným slovom, čo by to bolo? Investor či filantrop?
Investor. Ak by tá kolónka bola o niečo dlhšia, potom by to bolo: investor do ziskových i neziskových projektov.

Poďme k biznisu. Koľko projektov vám tu vyšlo?
Každý, kto investuje do začínajúcich firiem, potvrdí, že ak jeden projekt vyjde veľmi dobre, je to úspech. Mne zatiaľ zopár projektov dopadlo celkom dobre, jeden-dva veľmi dobre a, samozrejme, boli aj také, ktoré nevyšli.

Ste tiež majiteľom fondu, ktorý investuje do začínajúcich firiem po celom svete. Koľko investujete zo zarobených peňazí do filantropie?
Snažím sa, aby to bolo vždy aspoň desať percent zo zisku. Je pravdou, že v posledných rokoch mi výnos z niektorých investícií poskytol väčšiu možnosť podporovať neziskové projekty. 

Celý rozhovor nájdete už dnes v magazíne prečo nie?! alebo v rámci HNkonta

01 - Modified: 2006-12-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Konečne korektná konkurencia
01 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 03 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 04 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší 05 - Modified: 2024-02-29 12:19:47 - Feat.: - Title: Prácu stratia stovky ľudí. Zo stredného Slovenska odchádza po rokoch investor, mal 500 zamestnancov
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:26