StoryEditor

Bozky od Rusa a arabské tabu. Čo všetko na vás čaká v zahraničí

01.06.2015, 00:02
Autor:
(gri)(gri)
V ďalšom diele nášho seriálu o etikete vám prinášame manuál, ktorý ochráni pred faux pas nielen biznismenov na zahraničnej ceste.

1. Rusko, Ukrajina, Bielorusko
Pripravte sa na to, že Rusi sa s obchodným partnerom zvítavajú bozkami na líca. A na schôdzku si zarezervujte dostatok času. Rusi sú totiž majstrami v nekonečných hodinách sedenia, hodovania a vyčkávania na konečné rozhodnutia. Zároveň sú veľmi trpezliví, vynaliezaví a vedomí si svojej kondície v pití alkoholu - ktorý, samozrejme, ponúkajú aj počas rokovaní - a nie je zvláštnosťou, že kontrakt sa snažia uzatvoriť, keď zistia, že partner to s alkoholom trochu prehnal. 

Čo sa Ukrajiny týka, bozkávanie je už na ústupe, dlhé pracovné schôdzky však pretrvávajú. Na druhej strane, polhodinové či hodinové meškanie je pravidlom. Patria však k serióznym partnerom, pri obchodoch sa spoliehajú na osobné vzťahy, získanie dôvery je dokonca podmienkou uzatvorenia obchodu. Pozvanie domov je pocta, plný stôl jedla a alkoholu štandardom. Pripravte sa však na to, že pri každej runde sa prednesie kvetnatý prípitok, a to isté sa očakáva aj od hostí.

Najpríjemnejší obchodní partneri sú však Bielorusi, pri rokovaniach vždy podávajú svoju najlepšiu vodku - Buľbaš Nano - a vedia sa naozaj uvoľniť. Pri pozvaní domov je potrebné rátať s účasťou detí počas večera, ktoré tiež očakávajú nejaké darčeky. Na druhej strane, nespoliehajte sa len na sľuby počas príjemne stráveného večera a nezabudnite si najať právnika – odborníka na bieloruské obchodné právo.


Stretnutie biznismenov sa v každej krajine riadi inými pravidlami. Snímka: archív

2. India, Nepál
Pripravte sa na to, že ruku vám tu takmer nikto nepodá. Indovia a Nepálci hosťa zdravia spojením oboch dlaní a niekedy ho pri privítaní obdarujú kvetinovým vencom a pri rozlúčke – na znak priateľstva – žltým šálom. Ani jedno ani druhé nemôžeme pred hostiteľom sňať z krku.

V Indii, Nepále aj Číne je veľmi silný kult veku. Nečudujte sa preto, ak vám na záver rokovania oznámia, že rozhodnutie padne až na ďalší deň po porade s otcom. Z vašej strany zas očakávajú, že necháte pozdraviť ich otcov či starších bratov. Vzhľadom na to, že si ťažko zapamätajú európske mená, je žiaduce mať na vizitke napísanú funkciu, ktorou vás potom oslovujú.

3. Japonsko
Chýbajúca vizitka sa tu netoleruje, 30-minútové meškanie však áno. Rozhodne si však dajte záležať na obleku. Japonci si jeho dokonalú formu cenia natoľko, že si v ňom do auta nikdy nesadnú. Držia ho v ruke, alebo zavesia na ramienko. Na obed či večeru vás pozvú až po skončení rokovania a neočakávajte, že sa tam ocitnú aj ich manželky. Alkohol však prekvapivo pijú – napriek tomu, že im chýba enzým na jeho spaľovanie. V debate sa vyhnite zmienkam o cisárskej rodine, mimoriadnej inteligencii Japoncov a neklaďte im otázky, na ktoré sa očakáva záporná odpoveď. Ruku vám tu takisto nepodajú, zato sa vám poklonia, čo im však určite neopätujte. Neviete totiž ako, zbytočne by ste sa strápnili.


Prečítajte si aj: Služobná cesta? Zabudnite (nielen) na sex


4. Veľká Británia
Očakávajú, že sa aspoň zmienite o kráľovskej rodine a dodržíte šľachtické tituly. Pri rokovaniach na to aj vopred  upozorňujú. Mimoriadne dbajú na dodržiavanie etikety – v správaní aj v obliekaní. Pokiaľ to ide, nepribaľte si na cestu pruhovanú kravatu. Briti totiž obľubujú členstvo v rôznych pánskych kluboch – dokonca to patrí k bontónu špičkového manažéra – a poznávacím znakom členstva býva práve pruhovaná kravata. Angličania majú radi „suchý“ humor a určite zabodujete, keď si pripravíte vtip o lordoch. Treba však počkať, kým s ich rozprávaním začne ako prvý Angličan.

5. Francúzsko
Francúzi sú známi tým, že pri komunikácii najradšej používajú francúzštinu. S obchodným partnerom – rovnako ako rodáci z Beneluxu – radi povečerajú, pokojne aj tri hodiny. Meškať 20 minút na rokovanie považujú za normálne, vždy sú však perfektne oblečení, s etiketou v malíčku a pripravení rokovať na vysokej úrovni. Rovnako ako Angličania neobľubujú vulgárne vtipy, radšej sa pred nimi nezmieňujte ani o politickej či inej sile USA, o Američanoch, ani o angličtine ako takej. A nepýtajte sa ich na rodinu – súkromie si strážia.

6. Nemecko, Švajčiarsko, Rakúsko
Nemci sú pri nadväzovaní obchodných kontaktov spočiatku veľmi rezervovaní a vyžadujú od obchodného partnera dôslednú pripravenosť na obchodné rokovanie a minútovú presnosť. Pokiaľ sa však vo vás nesklamú, sú veľmi spoľahliví a dbajú na dôsledné dodržanie dohodnutých podmienok. Pracujú húževnato a nerozptyľujú sa rozhovormi na súkromné témy. No platí to aj naopak: robotu si domov nenosia a ani ju po skončení pracovného času neriešia. Neradi vtipkujú, nepotrpia si na small talk a s nevôľou reagujú na kritiku svojho piva a otázky o druhej svetovej vojne. Radi a často si podávajú ruky a mimoriadne si potrpia na tituly. Ich nepoužívanie považujú za hrubú nezdvorilosť, keďže vzdelanie je u nemeckých biznismenov na piedestáli hodnôt: zaisťuje im úspech v práci. Čo sa Švajčiarov týka, tí sú dvojnásobne takí chladní ako Nemci. Paradoxne: nezriedka pozývajú obchodného partnera na večeru. Zväčša sa na nej konzumuje fondue, na čo je dobré sa aspoň teoreticky pripraviť. Rovnako ako na premenlivosť mentalít v závislosti od kantónov a silnú byrokraciu. Presnosť vyžadujú aj Rakúšania, ktorí vždy dorazia v predpisovom biznis oblečení a dokonale učesaní. Najcitlivejšou témou sú pre nich Židia.

7. Škandinávia
Chladná klíma = chladní ľudia. A táto rovnica platí najmä na Fínov a Švédov, ktorí prísne dodržiavajú osobnú zónu. Zároveň sú však výborní poslucháči, maximálne spoľahliví, odborne zdatní, s dôkladnou znalosťou zahraničnej obchodnej politiky. Rozhodne však netolerujú meškanie (a dávajú to aj patrične najavo) a pracovnú debatu mimo práce považujú za nezdvorilú. Na pracovnom obede či večeri sa o nej môžete zmieniť až pri kávičke, ktorú – mimochodom – nadštandardne obľubujú. Rovnako ako sladký syr či salámu, ktoré nikdy nekritizujte. Švédi kritiku čohokoľvek svojho totiž považujú za hrubú nezdvorilosť.
O čosi otvorenejší a neformálnejší sú Dáni, čo z nich však nerobí o nič menej serióznych obchodných partnerov. Podpísaná zmluva je pre nich záväzná. Takmer tak ako obložený chlebíček – dánska špecialita, ktorou vás s najväčšou pravdepodobnosťou ponúknu po pozvaní na obed.   

8. Južná a juhovýchodná Európa
V Bulharsku, Rumunsku, Albánsku, Grécku či krajinách bývalej Juhoslávie sú priateľské vzťahy dôležitejšie ako serióznosť a pracovná disciplína. Pohostia vás tu srdečne, no mnohí z tunajších biznismenov si nerobia ťažkú hlavu ani z písomnej dohody. Polhodinové meškanie sa nepovažuje za výnimočné, obchody sa zväčša uzatvárajú pri obede či večeri, kde sa hoduje a nezriedka aj tancuje. V pobaltských krajinách treba dbať na precízne formulovanie a dodržiavanie platobných podmienok, v Grécku a Bulharsku zase na odlišnosti v neverbálnej komunikácii: napríklad zvislé kývanie hlavou u nich vyjadruje nesúhlas.  

9. USA, Kanada
Prvé, čo vás v Amerike prekvapí, je fakt, že nevedia používať príbor. Nôž držia v ľavej ruke a jedlo si ním vopred rozkrájajú na jednotlivé kúsky a potom už jedia len vidličkou. Ako obchodní partneri sú však Američania seriózni, dôslední a dodržujú dohodnuté podmienky, hoci pri rokovaní im nie je cudzí vtip na akúkoľvek tému ani oslovovanie krstným menom. K firemnej kultúre Kanady a USA však patrí i to, že na verejnosti nikdy nepripustia žiadne problémy: aj keby firma krachovala, do posledného dychu ju budú prezentovať ako úspešnú. S alkoholom sa tu v rámci súkromia aj biznis etikety stretnete zriedka. Ak áno, tak len v minimálnych množstvách, pričom platí zásada, že vás ponúknu len raz a svoju ponuku už neopakujú.  

10. Maďarsko a Poľsko
Maďari chodia na obchodné rokovanie načas, maximálne pripravení, avšak aj s variantnými riešeniami, pretože sú náchylní robiť kompromisy. S partnerom často nadväzujú bližší kontakt a nepoznajú slovíčka ako „možno“ či „uvidíme“. Ich „áno“ znamená jednoznačne „áno“. Neradi sa však učia cudzie jazyky, a preto rokovanie prebieha zväčša v maďarčine za prítomnosti tlmočníka. Sú srdeční, pohostinní, noblesní a ocenia, ak ovládate históriu ich národa.
Rokovanie s poľskými partnermi sa zväčša nesie v menej formálnej až uvoľnenej atmosfére – ale treba zostať v strehu. Poliaci sú totiž výborní obchodníci a dokážu si presadiť svoje podmienky. Po podpise zmluvy sa však s ich plnením veľmi neponáhľajú, najmä pokiaľ ide o splátkový kalendár. Väčšmi ako káva sa u nich servíruje čaj a dobrý obchod sa zapíja ich tradičným nápojom – vodkou.  

11. Moslimské krajiny
Buďte obozretní – a to najmä v prípade žien a pracovných obedov. Zdraviť Arabky – čo i len úklonom hlavy alebo očným kontaktom – je pre Európana tabu. Zrak môže uprieť len na ich zahalené nohy. Šanca, že sa ženy objavia na rokovaní, je minimálna, ani vtedy ich však nekontaktujte pohľadom. Dokonca ani v prípade, že sa zapoja do rozhovoru. Takisto sa neodporúča debatovať o náboženstve, mnohoženstve, alkohole (určite ho nenoste ani ako darček), či jesť počas ramadánu. Naopak, prekvapovať by vás nemal bozk medzi mužmi či prerušenie oficiálneho obchodného rokovania modlitbou. Pripraviť sa treba aj na to, že pri jedle sa u nich toleruje – a niekde dokonca vyžaduje – grganie, sŕkanie, mľaskanie či mrvenie chleba na stole. Prejavom úcty zo strany Araba je kus jedla stlačený do „guľôčky“ a podaný jeho vlastnou rukou do našich úst – avšak len muž mužovi. Odmietnutie je veľmi neslušné.



Radí Anna Strápková
Pôsobila na vedúcich pozíciách v orgánoch štátnej správy, naposledy vo funkcii riaditeľky kancelárie prezidenta Fondu národného majetku Slovenskej republiky. Štúdium spoločenskej etikety a diplomatického protokolu absolvovala u renomovaných svetových odborníkov. V súčasnosti sa venuje odbornému poradenstvu.

01 - Modified: 2007-06-13 06:19:44 - Feat.: 0 - Title: V Čake chcú miliardový biopark
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 03 - Modified: 2024-03-08 09:28:23 - Feat.: - Title: Dokonalý biznis plán? Dvojica študentov prespáva v nehnuteľnostiach, aby majiteľom ukázali, že v nich nestraší 04 - Modified: 2024-02-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Zomrel bankár Jacob Rothschild. Kto to bol a prečo je táto rodina už stáročia terčom najhlúpejších konšpirácií? 05 - Modified: 2024-01-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Obľúbený fast food pomaly mizne zo Slovenska. V Bratislave zostáva už len jedna prevádzka
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 13:29