StoryEditor

Luxus, ktorému pomohol komunizmus

25.09.2013, 19:01
Boli sme v dizajnérskej dielni, kde sa vyrábajú exkluzívne emailové šperky Frey Wille.

Píše sa rok 1951, viedenská umelkyňa Michaela Frey sedí v obývačke svojich rodičov na Gumpendorferstraße a zdobí smaltovaný riad folklórnymi motívmi. O šesť desaťročí neskôr sedí v tej istej obývačke Friedrich Wille. Za chrbtom sa na modrej stene vyníma biela okrídlená sfinga. Z obývačky je však medzičasom už kancelária a spoločnosť Frey Wille zaberá takmer celý bytový blok. Vydajte sa s nami do sveta krehkého emailu a luxusných šperkov.

Umelkyňa + právnik = Frey Wille
„Začínalo sa naozaj v jednom byte a ako sa výroba rozširovala, postupne sme prikupovali ďalšie,“ vedie nás priestranným dvorom v centre Viedne country manažérka Pia Schachinger. A postupne ukazuje na jednotlivé okná – tam sedia dizajnérky, tu dole za zastretými je výrobňa a tamto zas sídli obchod a propagácia. Vďaka tomu si spoločnosť Frey Wille stále zachováva domácku atmosféru. Je to vlastne celkom prostý príbeh. Začal sa tým, že Michaela Frey sa snažila uživiť umením. A keďže druhá svetová vojna sa skončila len pred pár rokmi, maľovala na dostupný materiál – smaltovaný riad a poháre, o ktoré bol slušný záujem. Vo svojej záľube pokračovala, aj keď sa vydala do Londýna. Tam sa o jej výrobky zaujímali i veľké obchodné domy ako Harrods. „Vtedajší majiteľ sa jej len tak medzi rečou spýtal, či by niečo podobné nechcela skúsiť aj na šperkoch,“ hovorí Pia Schachinger, keď nás kovaný výťah vezie na prvé poschodie. To sme však stále len pri prvej časti názvu značky. Naozaj prestížnu z nej spravil až právnik Friedrich Wille.

S Muchom za úspechom
„S Michaelou Frey som sa stretol v roku 1970 cez môjho strýka, ktorý sa jej staral o obchodné záležitosti,“ vysvetľuje. No strýko sa po čase odsťahoval naspäť do Rakúska a Friedrich Wille nastúpil na jeho miesto. Po jedenástich rokoch však umelkyňa zomrela a on stál pred neľahkým rozhodnutím. „Bol som úspešný audítor a obchodník, a zrazu som mal starať o umeleckú výrobu. No bola to výzva,“ usmieva sa dnes riaditeľ a majiteľ spoločnosti. Oslovil preto mladú absolventku viedenskej Akadémie úžitkového umenia Simone Grünberger, aby vytvorila tím umelcov a navrhla nový koncept. Ako už možno tušíte, spolupráca sa prehĺbila až do manželstva. No pre Frey Wille sa začala nová éra – éra luxusu. Do povedomia sa dostávajú šperky zdobené variáciami diel slávnych umelcov – Moneta, Muchu či Hundertwassera. A potom už rozmachu na štyri kontinenty nič nestojí v ceste.

Friedrich Wille: Pád komunizmu nám pomohol

Značka Frey Wille je pomerne mladá v porovnaní trebárs s Cartierom či so stáročnými hodinkárskymi firmami. Ako sa vám podarilo preraziť za taký krátky čas?
Bolo to extrémne ťažké. No vždy som sa držal princípu, že kapitál, pracovný čas a kreativitu musíte čo najefektívnejšie skĺbiť. Musíte si veľmi dobre rozmyslieť, čo urobíte s peniazmi. Keby sme šli len na veľké trhy ako Japonsko alebo Amerika, možno Británia, tak by sme len strácali peniaze. Takže sme museli hľadať také, kde budeme naozaj zarábať peniaze. V tomto ohľade nám pomohol komunizmus a jeho pád.

To mi vysvetlite...
Komunizmus bol pre ľudí neskutočná skúsenosť. A z hľadiska luxusu, ľudia z týchto krajín boli po ňom hladní. Hovorím najmä o Rusku a Číne. Ale o dôležitosti regiónu strednej Európy svedčí aj to, že prvý obchod v postkomunistickom priestore sme otvárali v Budapešti.

Takže pád „železnej opony“ vám pomohol?
Jednoznačne. Počas studenej vojny bola Viedeň v podstate provinčným mestom na okraji „železnej opony“. Vy si to asi nepamätáte, ale pred Vianocami na začiatku 90. rokov bola zrazu plná autobusov s českými, so slovenskými či s maďarskými značkami. Opäť sa stala centrom diania, aj centrom luxusu. Pomohlo to rozvoju nielen Rakúska, ale aj okolitých krajín.

Celý článok a viac reportáží a rozhovorov už zajtra v magazíne prečo nie?! alebo v sieti Piano.

 

 

01 - Modified: 2005-06-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ochutnávka 1
01 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kino, luxus a extrémne pohodlie? „Dodávka“ od Lexusu na trhu nemá konkurenciu 02 - Modified: 2024-03-14 13:00:00 - Feat.: - Title: Trojtonový luxus na baterky: Na Slovensko prišiel top ​elektromobil sveta za 400-tisíc eur 03 - Modified: 2024-02-16 10:25:00 - Feat.: - Title: Luxus bez kompromisov: Najmenší model Lexusu je bláznivo drahý, dáva však zmysel? 04 - Modified: 2024-02-03 09:36:00 - Feat.: - Title: Generácia Z v zúfalstve z budúcnosti míňa za luxus. Neveria, že si kúpia dom či budú mať deti 05 - Modified: 2024-01-11 13:38:38 - Feat.: - Title: Boháči si dopriali: Luxusná značka Rolls-Royce hlási za rok 2023 rekordné predaje áut
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:58