StoryEditor

Slovenský biznis. Na štyroch kolesách

25.04.2013, 00:00
Nazrite s nami do sveta spoločností, ktoré stavajú svoj biznis plán na láske k autám.

Našli sme pre vás tri firmy, pre ktoré sa slovo auto rovná slovu biznis. A nemusí to byť práve automobilka.

Učíme autá po slovensky. V Česku

Všetko sa to začalo s Rachotom. Bežnou firmou, ktorá predávala autodoplnky. Až kým sa jej dvaja majitelia nerozhodli založiť novú divíziu – učiť prémiové autá (aj) po slovensky.

„To už je toľko hodín?“ zadivila som sa nedávno pri pohľade na palubnú dosku v aute môjho známeho. „Ale nie, ešte stále tam mám nastavený letný čas,“ odpovedal mi a s pokrčenými ramenami dodal, že sa už niekoľkokrát snažil hodiny prestaviť. Neúspešne. Možno sa budete diviť, ale nie je sám. Aspoň podľa spolumajiteľa firmy Rachot Auto Milana Ulricha, ktorý tvrdí, že mnohí zákazníci si s nastavením svojho auta nevedia rady. Keďže menu je najčastejšie v angličtine alebo nemčine a na rôzne odborné výrazy „kuchynské“ ovládanie jazyka nie vždy stačí. Preto sa dvaja severočeskí podnikatelia rozhodli využiť dieru na trhu a učiť prémiové modely áut hovoriť „po našom“.

Hladký štart
Úplne presne povedané, služby autaslovensky.sk a autacesky.cz sa zaoberajú prekladmi palubných systémov. „Prvotný impulz prišiel od klientov. Sťažovali sa, že nerozumejú ponuke menu vo svojom aute,“ vysvetľuje Milan Ulrich. So spoločníkom, s ktorým dovtedy predávali autodoplnky, rýchlo vycítili novú biznis príležitosť. A chopili sa jej. „V Česku a na Slovensku sme boli prví, kto niečo podobné začal robiť,“ tvrdí Ulrich. Nováčik na trhu rýchlo zaujal – písal sa práve rok 2008 a nejaká kríza v našich zemepisných šírkach ešte zásadné vrásky na čele nespôsobovala. Aj preto bol rozbeh projektu dvoch severočeských podnikateľov pomerne hladký a čoskoro prerástol štátne hranice. Dostal sa na Slovensko, a najnovšie už aj do Maďarska.
Znie to idylicky. Lenže... ešte je tu aj druhá strana mince. Čiže v tomto prípade s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2004-10-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kuba zakázala dolárové transakcie
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:39