Pražský hotel Aria zbiera jedno ocenenie za druhým. A nie hocijaké, stal sa najluxusnejším hotelom sveta podľa portálu Tripadvisor.com, najluxusnejším svadobným miestom a niekoľkokrát sa dostal do výberu top hotelov sveta. Za jeho príbehom pritom dnes stojí Slovák Miroslav Voštiar.
Priamo z hotela majú hostia možnosť vstúpiť do Vrtbovskej záhrady, ktorá je najstaršou barokovou záhradou v Prahe. Snímka: archív hotela
Kľúčovou črtou každého hotela je jeho umiestnenie, rozmýšľam cestou do centra pražskej Malej strany. Táto adresa je bezpochyby fajn. Tesne potom, ako dorazíme pred vchod hotela Aria, pristúpi k nám jeho zamestnanec a ponúkne sa, že nám zaparkuje auto. Na druhej strane, aj maličkosti zavážia...
Zastávka pána Michelina
Hotel Aria je – tak ako to už koniec koncov vyplýva aj z názvu – postavený na koncepte hudby. Izby sú pomenované podľa slávnych skladateľov, hosťom je k dispozícii veľká hudobná knižnica, kde s výberom pomáha jej riaditeľka Ivana Stehlíková. Hotelová reštaurácia bola zaradená do známeho gastronomického sprievodcu Michelin. Susedí s najstaršou barokovou záhradou v Prahe, ktorá je zapísaná na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. To všetko je fajn, ale pre prečo nie?! je Aria zaujímavá ešte z iného dôvodu. Na čele tohto nezávislého súkromného hotela, ktorý nepatrí do žiadnej siete, totiž stojí Slovák Miroslav Voštiar. Ariu spoluzakladal spolu s ďalším známym hotelierom slovenského pôvodu Henrym Kallanom, ktorý dnes ubytúva hostí už aj v americkom New Yorku.
Podčiarknuté, zrátané: Hotel Aria dostal do rodného listu viacero predpokladov, ktoré z neho urobili naozaj výnimočné miesto. A všimol si to už aj svet.
Motív hudby je v hoteli všadeprítomný. Snímka: archív hotela
Mozart víťazí
Zaujímalo nás teda, aké know-how stojí za týmto biznis príbehom. Čosi sme načrtli už na začiatku, dôležité je určite tematické zameranie hotela. „Pri zrode hudobného konceptu stála aj riaditeľka hudobnej knižnice pani Stehlíková. Repertoár izieb sme sa snažili zostaviť tak, aby uspokojil medzinárodnú klientelu. A to sa nám, myslím, podarilo,“ vysvetľuje riaditeľ hotela Jiří Hlavatý. Je to tak, veď Dvořáka, Smetanu či Mozarta dnes netreba zvlášť predstavovať ani zahraničným turistom. Apropo, Mozart. Práve apartmán nesúci jeho meno sa radí medzi najluxusnejšie, aké Aria ponúka. A je to aj favorit samotných majiteľov.
„Je priestranný a pohodlný a má unikátny výhľad do Vrtbovskej záhrady,“ zhodujú sa manželia Voštiarovci. Na väčší rozhovor nám však nekývli, majiteľ vraj s médiami komunikovať nezvykne.
Interiér reštaurácie Coda. Snímka: archív hotela Aria
Kde si aj riaditeľ dobije baterky
Nás však zaujalo v hoteli iné miesto, strešná terasa. Keď sa na ňu dostanete, budete mať pocit, že tých povestných sto veží máte naozaj na dosah. Nie sme jediní – rovnaké miesto najviac prirástlo k srdcu aj riaditeľovi.
„V sezóne tu funguje letná reštaurácia, veľmi rád si chodím ,dobiť baterky’ práve na toto miesto,“ súhlasí. My sme to šťastie nemali, prišli sme mimo sezóny. Dokonca po pár minútach na streche začalo popŕchať. Lenže – za ten pohľad to aj tak stálo. Ak náhodou nebude strešná reštaurácia otvorená ani v čase vašej návštevy, pokojne súhlaste aj s jej celoročnou alternatívou. Hotelovú CODU si už všimli aj michelinovskí komisári a podľa riaditeľa hotelu sa to stalo aj vďaka tradičnému českému okienku, ktoré nájdete v menu. Králičie stehno, pečená vodňanská kačka, ale aj medzinárodné konfitované bio jahňacie kolienko. Nuž, niekedy je človek živý nielen umením... A v CODE to vedia.
Nové prečo nie?! nájdete vložené dnes v HN ako darček.