StoryEditor

Za tieto mince kúpite byt. A majú ich milionári

19.06.2014, 00:00
Mince sú podľa najnovšieho prieskumu o našich milionároch obľúbenou formou investície. Zberateľom je aj Tomáš Jančo, šéf Pantheon Technologies.

Mince, veterány a výtvarné umenie je to, čím si naši dolároví milionári korenia život. A to, že ide v prvom rade o vášeň a v druhom o biznis, je jasné po prvej vete. Presvedčí vás o tom aj muž, ktorému učarovali československé mince.

29 % dolárových milionárov investuje do mincí

O minciach rozpráva s takou vášňou, že vám je jasné, že nejde o víkendového zberateľa alebo rýchlokvaseného investora. Tomáš Jančo má lásku k dejinám v krvi. A na prvý pohľad vidieť, že má tento dolárový milionár mince „ohmatané“ . A to dokonale.
K zberateľstvu sa dostal už ako dieťa. Ako to býva – túto náklonnosť takpovediac zdedil. „Vždy bolo okolo mňa veľa ľudí, ktorí niečo zbierali. Ale skôr šlo o známky,“ vysvetľuje svoje začiatky majiteľ softvérovej firmy Pantheon Technologies. 

Otec zbieral známky, bankovky a mince. Zbierali aj strýkovia a... vznikla celkom slušná rodinná tradícia.
No aj Tomáš Jančo však chcel mať naozaj svoju zbierku. A preto začal od nuly. „Je to tak najlepšie,“ tvrdí. Mal vtedy sedem rokov. Áno, čítate dobre. Sedem.
„Dať dokopy niečo ucelené je to, čo ma na tom fascinuje.“

Kvalita, ktorá nemá obdobu
A uveríte mu každé jedno slovo – pretože vie presne, čo chce. A to je kúsok prvého Československa. Teda mincí z obdobia od roku 1918 až 1939. A ide si za svojím – buduje zbierku, ktorá nemá obdoby. Neveríte? „95 percent z toho, čo bolo vydané v prvej republike, je už doma,“ hovorí skromne. Hneď dodáva, že 80 percent nie je až také umenie zohnať. Problém, alebo vlastne zábava, prichádza vtedy, ak sa chcete približovať k tej stovke.


Kompletný prieskum o dolárových milionároch na Slovensku a v Česku nájdete v magazíne prečo nie?!, už v zajtrajšom tlačovom vydaní Hospodárskych novín.


Ceny sú rôzne, bežné mince sa pohybujú v desiatkach eur. Pri tých vzácnejších, z ktorých existuje len pár kusov – tu už hovoríme o šiestich cifrách.

„Vlastne ani neviem, koľko mincí mám, nejde tak ani o počet, ale o kvalitu. Všetky mám uložené v zamatových škatuliach v banke.“ Väčšinou sa nimi kochá, keď prinesie ďalší úlovok.  A to je teraz celkom často. „Skoro každý mesiac,“ hlási hrdo. 

Elita na čakačke
Prečo práve obdobie slávnej prvej republiky? Pretože už v nich cítiť históriu a pritom to obdobie nie je nereálne ďaleko. A mali aj dobrú pôdu – na začiatku 20. storočia vznikal nový štát, ktorý potreboval novú menu, a to rýchlo. „Baví ma spoznávať príbehy, aj napríklad politické pozadie, ktoré v sebe nesú.“


A tie príbehy sú často raritné.  Existujú totiž mince, na ktoré sa čaká roky. „A aj ja mám najbližších 30 rokov na to, aby som sa k nim dostal. Už aj vieme, kde niektoré sú. Spoliehame sa na tých dedičov, ktorí k tomu nemajú vzťah,“ smeje sa. Pretože práve takto sa na trhy dostávajú tie najvzácnejšie kusy – buď potrebujú ľudia peniaze, alebo k týmto veciam jednoducho nemajú vzťah.
___________________________________________________________________________________________________________________________
 Prečítajte si, do akých ďalších netradičných komodít slovenskí dolároví milionári investujú.
___________________________________________________________________________________________________________________________

Cieľ je jasný: múzeum
Tomáš Jančo si však tento kúsok histórie neplánuje nechať len pre seba. Má totiž jasný cieľ – dať dokopy pár zberateľov, ešte trochu vyšperkovať svoju zbierku a otvoriť v Bratislave múzeum. „V Česku ani u nás nie je nič, čo by ukazovalo túto časť našej histórie,“ vyhlasuje. Pohybuje sa totiž medzi zberateľmi, ktorí zveľaďujú svoje zbierky už skoro pol storočia a sú kusy, ktoré ešte verejnosť nevidela. 
A jeho zberateľský sen?  „Mám, ale bude to ťažké – boli vyrazené len štyri kusy. Ide o dukát z 1. republiky z roku 1937 – päťdukát. Je to asi najvzácnejšie, čo tu z tohto obdobia máme.“ 

 

01 - Modified: 2006-06-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenský Lukašenko sa vracia
01 - Modified: 2021-06-09 12:47:13 - Feat.: - Title: Akademia prichádza s novými lákadlami: Veríme, že hostia na nás nezabudli, odkazujú 02 - Modified: 2020-12-02 13:33:36 - Feat.: - Title: Celosvetový úspech nadanej Slovenky: Jej čelenkou sa pýši aj Khloe Kardashianová 03 - Modified: 2019-11-27 11:50:52 - Feat.: - Title: Talianska celebrita v oblasti gastronómie o michelinských hviezdach: Prvú som očakával, ďalšie vydrel a posledné preplakal 04 - Modified: 2018-09-22 13:18:11 - Feat.: - Title: Najlepšia slovenská architektúra inšpiruje aj provokuje. V pondelok exkluzívne v prečo nie?! 05 - Modified: 2018-06-15 10:02:05 - Feat.: - Title: Nemám manažérske zručnosti, som jednoducho umelkyňa, hovorí dedička pivovaru Guinness
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:24