StoryEditor

Testovali sme Harley Davidson: náboženstvo na dvoch kolesách

19.06.2014, 00:00
Najlepší slovenský motocyklový pretekár Ivan Jakeš a ikonická motorka. Len v prečo nie?!

Harley-Davidson, to nie je obyčajná značka. Je to životný štýl, pri ktorom milujete pocit slobody, pach benzínu a ten zvuk… Pri teste nás čakala hotová symfónia, s ktorou by ste ráno zobudili celý blok. A my sme ju dali preveriť mužovi, ktorý má za sebou krst ohňom. Dokonca viackrát. Ivan Jakeš, náš najlepší pretekár na prestížnej Rely Dakar.

Keď sa ešte v roku 1901 snažili dvaja mladíci menom William Harley a Arthur Davidson osadiť bicyklový rám malým motorom, ani len netušili, že práve položili základy legendárnej spoločnosti, ktorej motorku má doma zrejme každá veľká hviezda. Len deväť z nich mal napríklad doma Elvis Presley a jednu dokonca vlastnil aj súčasný pápež František, ktorý si ju vydražil. No teraz sa môžeme do elitného klubu zaradiť aj my. V redakčnej garáži nám zaparkoval jeden matný Street Bob.

Od prvých až po súčasné sú všetky Harleye precízne postavené stroje stvorené na pohodlné podmanenie krajiny, čo nám potvrdil aj skúsený Ivan Jakeš. Pre osvieženie, minulý rok skončil na rely Dakar so svojou motorkou na celkovom štvrtom mieste a urobil Slovensku obrovskú reklamu.  Síce je sám, podľa jeho slov, zvyknutý na iné motocykle (počas dakarskej rely by to s harleykou cez púšť skúsil zrejme len poriadny blázon), podľa Jakeša je to výnimočný stroj. Skrátka Amerika na slovenských cestách. Len pozor na výtlky.

Mercedes na dvoch kolesách
Pokiaľ sa na našom malom a malebnom Slovensku prevážate s obdobnou pýchou, ste pre mnohých okoloidúcich malou hviezdou na cestách a nechýbajú stovky zvedavých pohľadov. Samozrejmosťou sú aj fotografie, ktoré zrejme poputujú na Facebook. Celé toto divadlo funguje najmä preto, že už na prvý pohľad nesedíte na obyčajnej motorke. Naša testovaná novinka si nesie vzhľad zo zlatých sedemdesiatych rokov a istotou sú tak ikonické metalické prvky. Jasným príkladom boli výfukové zvody či spätné zrkadlá.

 

Doslova povinnou výbavou všetkých Harley-Davidsonov z Milwaukee je úžasný zvuk ich motora a rozpáleného výfuku. Milióny fanúšikov by už z diaľky ihneď vedeli, na čom si to Jakeš za nami pálil, keď sme ho za horúceho júnového dňa čakali v Čunove na fotografovanie. „Ak sa na tom jazdí pomaličky, je to veľká pohodovka s jemným motorom,“ komentoval ihneď slovenský motorkár.

A to sa pritom bavíme o masívnom stroji s dvojvalcom a obrovským obsahom. Street Bobo bola vynikajúco odladená „harleyka“, kde jazdec necíti žiadne vibrácie a prejde pokojne stovky kilometrov. „Prejazdil som asi 250 kilometrov a môžem ju len pochváliť,“ súhlasí Jakeš. Skrátka predstavte si luxusný Mercedes v malom balení a na dvoch kolesách, ibaže postavený s americkým odhodlaním.

Pojedač chrústov
„Na Harleyi som ešte nejazdil, ale ten motor ma neskutočne prekvapil,“ hovorí a pritom jedným dychom dodáva: „Človek ani nevie, že tá motorka je naštartovaná.“ Toto nie je o rýchlom jazdení, je to napríklad oddychovka na dlhé víkendy. „Keď pôjdete trasy do sto kilometrov, tak to je radosť sa voziť,“ potvrdzuje Jakeš. Samostatnej chvály sa dostalo aj prepracovanému sedadlu, len tie riadidlá by mohli byť nižšie.

Náš Harley-Davidson okúsil počas testu mestské, ale najmä okresné cesty. A tam sa cítil doma. Darmo, na diaľnici to už pri 130 kilometroch za hodinu nie je ono a ani tú krajinu si tak nedokážete vychutnať. A pritom Slovensko má čo ponúknuť, stačí poznať tie správne cesty. Posed je navyše skôr prispôsobený jazde pri pomalších rýchlostiach. A aj ten chrúst, ktorého cestou zjete, bude mať lepšiu príchuť.

Túto motorku by som si pokojne vedel predstaviť vo svojej garáži,“ hodnotí Jakeš pri otázke o sympatiách, ktoré si získala jeho „nová“ motorka počas celého dňa. A negatíva? Dočkali sme len zápornej odpovede. Čiže jednoducho žiadne. „Je to úplná novinka, všetko funguje tak, ako má, nezažil som žiadnu krízovku. Skutočne si neviem predstaviť, čo by ešte mohli zlepšiť.“

Je ťažká a veľká. A to je výborné
A ak by ste sa chceli vybrať na výlet, pre jedného alebo pre dvoch by nebude s tým žiadny problém, no dovolenka už zrejme áno. Na pohodovú jazdu treba pomalšiu rýchlosť, a prejsť s ňou tisíce kilometrov na jeden záťah je skutočne len pre „fajnšmekrov“. Na Slovensko a blízke okolie je to však podľa nás a aj podľa Ivana Jakeša výborná voľba.

Takže či už máte vlastnú partiu kamarátov alebo ste osamelý vlk, Harley-Davidson vás nesklame. Je to poctivá, ťažká a veľká americká motorka, ktorá vás svojou spoľahlivosťou, ale aj dušou vtiahne do nového sveta. Sveta, kde na motorku zasadáte v koženej bunde, otvorenej helme a je úplne jedno, kam sa vydáte, pretože rovnaký pocit a ani originálny zvuk nezažijete nikde inde.

01 - Modified: 2006-06-30 12:45:41 - Feat.: 0 - Title: Nová koalícia vyľakala finančné trhy, koruna padá
01 - Modified: 2021-06-09 12:47:13 - Feat.: - Title: Akademia prichádza s novými lákadlami: Veríme, že hostia na nás nezabudli, odkazujú 02 - Modified: 2020-12-02 13:33:36 - Feat.: - Title: Celosvetový úspech nadanej Slovenky: Jej čelenkou sa pýši aj Khloe Kardashianová 03 - Modified: 2018-09-22 13:18:11 - Feat.: - Title: Najlepšia slovenská architektúra inšpiruje aj provokuje. V pondelok exkluzívne v prečo nie?! 04 - Modified: 2018-06-15 10:02:05 - Feat.: - Title: Nemám manažérske zručnosti, som jednoducho umelkyňa, hovorí dedička pivovaru Guinness 05 - Modified: 2018-06-15 07:43:25 - Feat.: - Title: Extravagantná módna ikona exkluzívne v prečo nie?! Príloha HN vychádza už v pondelok
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
01. máj 2024 23:28