StoryEditor

Spojil sochu s alkoholom. Pozrite si výsledok

30.10.2015, 23:00

Známy konceptuálny umelec Bernar Venet navrhol unikátnu fľašu na počesť 300. výročia založenia slávneho výrobcu koňakov Martell.

Píše sa rok 1775 a v pivnici na brehu rieky Charente naberajú stropné trámy tmavú farbu. To si anjeli vyberajú svoju daň v podobe výparov pomaly sa derúcich pomedzi malé škáry v dubových sudoch. Vo vnútri dozrieva poklad, ktorý sa už o pár týždňov poplaví do Spojených štátov. Má tmavojantárovú farbu a omamne vonia.

A nesie meno Angličana, ktorý pred šesťdesiatimi rokmi vo Francúzsku založil spoločnosť na výrobu koňaku. Jean Martell je už v tom čase na pravde Božej, výnosný biznis s alkoholom po jeho vdove Rachel práve prebrali ich synovia Jean a Frédéric...

Výzva menom fľaša

O 240 rokov neskôr sa v mnohých ďalších pivniciach v oblasti Cognac odohráva stále to isté. Vonku však už nehrkocú vozy, ale po uliciach svištia autá. A Martell je už tri storočia synonymom jedného z najlepších koňakov.

Tu do nášho príbehu vstupuje ďalšie zvučné meno. Je jednou z ikon (nielen) francúzskeho konceptuálneho umenia a jeho sochy, maľby a ďalšie diela už niekoľko desaťročí „obiehajú“ prestížne výstavné priestory vrátane benátskeho bienále či zámku Versailles. Umelec, ktorý už v tridsiatke s prehľadom vytvoril retrospektívnu prehliadku. A ktorý by podľa Martellovcov mohol byť tým pravým pre novú výzvu.

„Je to veľmi prestížna značka a keď ma požiadali, aby som pre nich pracoval, pomyslel som si, čo zaujímavé by som mohol pre nich vytvoriť,“ hovorí o prvých kontaktoch Bernar Venet. Nuž... fľašu. No nie hocijakú, ale takú, ktorá by pojala limitovanú edíciu toho nápoja s tmavojantárovou farbou a omamnou vôňou exotického korenia.

Koňak hodný kráľa

„Na chvíľu som zaváhal, pretože sú slávnejší než ja. Na ich koňaku si pochutnáva veľa ľudí, no málokto z nich si kupuje Veneta,“ usmieva sa umelec. „Zamestnal som sa teda inými vecami, no našťastie boli dostatočne trpezliví počas celého procesu,“ pochvaľuje si.

Ako však spojiť tieto dva svety dohromady? Ako môže muž, ktorého umenie je prepojené s logikou a matematikou, rozmýšľať v intenciách nápoja, ktorého výroba sa riadi takými subjektívnymi veličinami ako sú nos a chuťové poháriky skúseného master blendera? Prekvapivo veľmi harmonicky. I keď chcelo to čas. Bernar Venet totiž do projektu okrem svojej invencie zakomponoval aj vznešenosť francúzskych kráľov.

Siahol po svojej inštalácii, ktorú pred niekoľkými rokmi vystavoval vo Versailles a ktorá obklopovala sochu Ľudovíta XIV. „Jedného dňa som sa opäť raz intenzívne venoval tomuto projektu a napadlo mi, že sa pokúsim vytvoriť versaillské sochy v miniatúrnych verziách. A umiestniť fľašu priamo do stredu. Začali sme teda diskutovať a navrhli fľašu, ktorá zodpovedala mojim pôvodným nápadom.“

Tristo rokov a tristo fliaš

Výsledkom je naozaj malé umelecké dielko – motív Venetových vztýčených oblúkov sa dostal nielen na podstavec, ale aj priamo na fľašu, ktorej tvar pripomínajúci kvapku vody z nich priamo vychádza. „Chcel som, aby mala moja práca kontinuitu a tím Martell ma úplne ohúril tým, akú mi dali slobodu. Pretože v skutočnosti oni si trúfli viac než ja,“ prízvukuje. Výnimočný je aj obsah fľaše. Prémiový koňak Martell Premier Voyage vytvoril master blender Benoît Fil a celkovo vzniklo len tristo fliaš. Výnimočné bude aj jeho servírovanie – bude sa totiž naberať špeciálnou pipetou.

 

Bernar Venet

Narodil sa v roku 1941 vo francúzskom regióne Chateau-Arnoux-Saint-Auban. Hoci vyrastal v silne religióznej oblasti a pôvodne sa mal stať misionárom, oveľa viac ho uchvátil svet maľby. Začínal ako kulisár v opere v Nice, no po skončení služby v armáde v 60. rokoch minulého storočia sa naplno rozhodol venovať umeniu. V prvom období to boli najmä kresby tušom, postupne sa opäť pridávala maľba a tiež sochy, ktoré ho vďaka svojej originalite a monumentálnosti preslávili.

Okrem tvorby vyučoval umenie na slávnej parížskej Sorbonne, ale aj na ďalších univerzitách vo Veľkej Británii, v Taliansku, Poľsku a Belgicku. Je držiteľom vysokého francúzskeho ocenenia rytier Čestnej légie a okrem Európy vystavoval aj na Novom Zélande, v Šanghaji, New Yorku a Hongkongu. Má vlastné múzeum na juhu Francúzska, kde prezentuje práce svojich kolegov. V roku 2012 ho oslovila luxusná značka Bugatti, aby navrhol vzor na ich prémiový model Veyron Grand Sport. Predvlani sa jeho sochy objavili aj na prestížnom Biennale Benátky.

Koňaky Martell

Najstaršiu spoločnosť na výrobu koňakov vo Francúzsku založil v roku 1715 anglický obchodník Jean Martell. Hľadaniu tých najlepších odrôd hrozna a správnemu pomeru jednotlivých súčastí koňaku venoval celý svoj život. Po smrti v roku 1753 podnik prebrala jeho žena Rachel a neskôr synovia Jean a Frédéric. Rodinné žezlo sa v určitom spôsobe odovzdáva v spoločnosti dodnes. Už počas života zakladateľa si koňaky Martell vybudovali dobré meno a čoskoro sa dostali aj do cudziny (okrem Anglicka a USA napríklad do Vietnamu, Japonska či Indonézie) či na kráľovský stôl.

V roku 1883 kúpila rodina zámok Château de Chanteloup, ktoré sa stalo ikonickým sídlom spoločnosti a kde sa počas nasledujúcich dvesto rokov schádzali prominenti z celého sveta. Koňak Martell sa podával napríklad na korunovácii anglického kráľa Juraja V., v roku 1936 na prvej plavbe slávneho zaoceánskeho parníka Queen Mary či počas svadby monackého kniežaťa Rainera a herečky Grace Kellyovej. Zahral si tiež v niekoľkých hollywoodskych filmoch. K najznámejším produktom patria koňaky VSOP (Very Superior Old Pale) či slávny Cordon Bleu.


 

01 - Modified: 2007-10-28 12:59:00 - Feat.: 0 - Title: Kuvajtský premiér vymenil 9 ministrov
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 07:21