StoryEditor

Šéf UPC Slovakia: Najviac mi voňal Emir

27.02.2013, 23:02
Martin Miller s nami otvoril dvere do parfumového šatníka. A vybral si vôňu na mieru.

Na Slovensku by ste nenašli veľa ľudí, ktorí majú „papier“ na svoj nos. Inými slovami – študovaných parfumérov. Sára Petrášová je však jednou z nich, absolvovala slávnu parfumérsku školu vo Versailles, ktorú v roku 1970 založil Jean-Jacques Guerlain. Ikona sveta vôní. Dnes sa Sára Petrášová ako pravdepodobne jediná na Slovensku venuje tzv. výklenkovej parfumérii. Tak ako v móde existuje prehliadka najluxusnejších šiat známych ako haute couture, vo svete vôní sa výklenková parfuméria venuje exkluzívnym parfumom s vysokým podielom voňavých silíc a živíc. Preto sme sa v prečo nie?! skúsili „obliecť sa“ práve do nich.
Na úvod s nami dvere šatníka plného vysokých parfumov otvoril generálny riaditeľ UPC Slovakia Martin Miller.



Generálny riaditeľ spoločnosti UPC Broadband Slovakia Martin Miller diskutuje o výbere ideálneho parfumu s odborníčkou Sárou Petrášovou. Snímka: Martin Nedeliak

Prvé stretnutie
„Vôňu klientovi vyberám podľa mnohých faktorov. Dôležitá je jeho osobnosť, príležitosť, na ktorú ju potrebuje, ale napríklad aj jeho pH pokožky či lieky, ktoré užíva,“ vysvetľuje na začiatok Sára, zatiaľ čo vchádzame do komorného salónu v bratislavskom Ružinove. Nie je to predajňa, klienti sem prichádzajú len na vopred objednaný termín a vždy individuálne. Spolu s Martinom Millerom sa teda usádzame do kresla a sledujeme netradičné flakóniky poukladané na policiach provensálskeho štýlu. Väčšina z parfémov však pochádza z úplne opačného konca Zeme.
„Zakladatelia vysokej parfumérie sú Arabi,“ informuje nás majiteľka. „Tento národ nemá z hľadiska čistoty najlepšiu povesť, ale sú to iba mýty. Keď som v Arábii pracovala, nestretla som ani jedného muža, ktorý by nevoňal.“ Na vôni si dá záležať aj náš respondent, momentálne vraj strieda päť rôznych parfumov. „Každý z nich mám na inom mieste. V aute, v kancelárii, doma...,“ hovorí Miller. A tu sa dostávame do bodu, kedy nastáva ďalší rozdiel medzi klasickou a výklenkovou parfumériou. Na tomto mieste vám totiž najprv položia niekoľko otázok, až potom samotné flakóny na stôl.

Výber
Sára Petrášová na úvod kladie základnú otázku. „Čo vyslovene nemám rád? Citrusy,“ odpovedá bez zaváhania Miller. Zaujíma nás teda, čo iné okrem citrusov môže parfému dodať sviežosť. „Možno to bude znieť prekvapivo, ale napríklad levanduľa,“ tvrdí Petrášová a zároveň kladie pred nášho respondenta tester parfumu, v ktorom sa dajú zachytiť práve levanduľové tóny. Aj v ste si mysleli, že levanduľa je vyhradená skôr dámam? Omyl, je to vraj jeden z tradičných „stavebných“ prvkov pánskych vôní. Postupujeme ďalej, otvorených flakónov a vôní v ovzduší pribúda. „Zdá sa mi, že moje vône vydržia dosť krátko. Dá sa ten účinok nejako predĺžiť?,“ zisťuje Martin Miller. Spolu s ním sa dozvedáme, že dôležitý je správny výber. Vďaka vyššiemu podielu prírodných vonných silíc sa vysoké parfumy dlhšie udržia na pokožke, pričom najlepšie je na tom tá mastnejšia. Ak vôňu aplikujete priamo na látku, ideálnym nosičom sú vlna alebo hodváb.
Postupom času nás zaujíma, koľko vôní sa vlastne takto dá „degustovať“. „Pokojne aj päť či šesť. S prestávkami dokonca aj viac,“ odpovedá odborníčka. My sa už blížime k tejto hranici, no našťastie, Martin Miller už má svojho favorita. Zostal verný svojim korenistým preferenciám a najviac ho nadchol typicky arabský Emir.


Výsledok
Na rozlúčku si však náš respondent odnáša niekoľko ďalších vzoriek a my mu dávame čas, aby sa vo svojom výbere utvrdil. O pár dní neskôr dostávame stručnú, ale výstižnú správu. Emir predsa len zvíťazil. Aj keď konkurencia bola veľká...


PARFÉM Č.1: Le Séducteur, M. Micallef
Prvým testovaným parfumom bol Le Seducteur od M.Micallef. „Jeho názov je pravým odrazom tejto vône, Zvodca,“ hodnotí Miller.

PARFÉM Č.2: Jewel for him, M. Micallef
Druhá vzorka, Jewel for him od rovnakého parfuméra, je podľa nášho respondenta trochu rozporuplná. Hm. Otázka znie, čo je pre pána šperkom. Ranný prísľub ospalosti?

PARFÉM Č.3: Emir, M. Micallef
Favoritom sa tak stal typicky arabský Emir (na snímke Martina Nedeliaka). „Je to taký polovičný zvodca,“ dodáva s úsmevom Miller.

 

 

Nové prečo nie?! nájdete dnes vložené v HN ako darček.

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 07:58