StoryEditor

Najlepší futbalisti hrajú na slovenských trávnikoch

28.05.2013, 00:10
Firma Norberta Zaťka sa však môže pochváliť špecialitou: na jej trávnikoch sa píšu dejiny. Teda tie futbalové.

Príbeh rodinnej firmy Engo znie na prvé počutie tuctovo a typicky slovensky: začali v deväťdesiatych rokoch ako malá firma s potrebami pre záhradkárov, dnes robia trávniky na mieru a vo firme pracuje celá rodina. Firma Norberta Zaťka sa však môže pochváliť niečím naozaj špeciálnym. Na jej trávnikoch sa píšu dejiny. Teda aspoň tie futbalové.

Rozkáže vetru, dažďu

Práve prebiehajú majstrovstvá sveta vo futbale v Donbas Aréne v meste Doneck na Ukrajine. Zápas reprezentácií domácej Ukrajiny a Francúzska však naruší silná prietrž mračien. Zápas sa musí prerušiť, pretože trávnik je pod vodou. Počasie sa síce upokojilo, ale na trávniku, kde stojí päť centimetrov vody, sa jednoducho nedá hrať. Ale... pod zelenou plochou sa deje niečo, o čom diváci ani len netušia: systém vákuového odsávania sa postará o malý zázrak a „odvedie“ z hracej plochy všetku vodu. A futbalisti môžu už o pol hodiny veselo pokračovať v strieľaní gólov.

V tomto príbehu, našťastie, všetko dobre dopadlo. Organizátor nemusel zápas odložiť a... ušetrili milióny. Aj vy sa však pýtate, čo sa pod nohami hráčov udialo? Odpoveď pozná Norbert Zaťko. Slovák, ktorý je za zelený koberec na tomto štadióne zodpovedný. Áno, tušíte správne – o majstrovské trávniky sa stará firma z Trnavy. 

Vážení, je to veda!
Urobiť futbalový trávnik je celá veda. „Diváci aj hráči vidia iba obyčajnú trávu. Ale pod ňou je 70-centimetrová vrstva mechanizmov, ktoré zabezpečujú jej fungovanie,“ vysvetľuje Zaťko. A práve toto tajomné mesto káblov, rúrok a kanálikov dokáže predstierať ideálne podmienky. Neprekáža, že vonku je dvadsať stupňov pod nulou, že je tma, zamračené, búrka či extrémna horúčava. Trávnik vyzerá sviežo. Vie sa sám zavlažovať, vyhriať, vychladiť, či odsať vodu.



Najlepší biznis? Tráva
Futbalový štadión v Donecku nie je jediný primát, ktorý si môže rodinná firma Engo pripísať. Netvoria totiž iba trávniky, zoženiete tu rastliny od výmyslu sveta. Počnúc golfovými trávnikmi, ktoré musia vyzerať skvele, aj keď sú ostrihané na tri milimetre, na centimeter a sekundu vypočítané zavlažovacie systémy, až po najstarší strom na svete. Zaťko sa nám pochváli, že bol pri záchrane vzácnej austrálskej borovice, dedičstva z čias, keď po Zemi chodili dinosaury. Tráva je však biznis, ktorý Zaťkovcom ide najlepšie. „Napríklad sme postavili prvé golfové ihrisko na Ukrajine, a hneď nato najväčšie golfové ihrisko na Ukrajine,“ smeje sa Zaťko. Práve tieto projekty im otvorili bránu k objednávke roka: majstrovskému štadiónu. „Keď táto požiadavka prišla, brali nás ako miestnych,“ dodáva.

A aj vďaka tejto objednávke je príbeh rodiny Zaťkovcov iba na začiatku: plánujú totiž trávniky aj pre golfový klub na univerziádu v tatarskom meste Kazaň či hraciu plochu pre súčasný najlepší futbalový klub v Rusku Zenit Petrohrad. „Tam inštalujeme novú technológiu, ktorá drží trávu na mieste a menej sa opotrebúva pri hraní futbalu. A vydrží aj koncerty,“ chváli sa.
Vie, o čom hovorí, futbalové štadióny už dávno nie sú chrámami športu, väčšina ich ziskov pochádza z organizovania práve nešportových podujatí. A na to musí byť trávnik pripravený, inak by to neprežil.

Manželský tandem hlási úspech
Ukrajina a rusky hovoriace krajiny sú tejto rodinnej firme blízke. Zaťko priznáva, že už sú aj kvôli biznisu tak trochu jeho druhým domovom. Väčšinu skúseností a kontaktov na Ukrajine totiž získal počas práce v tejto krajine. „Pracoval som tu roky a osviežil som si ruský jazyk, a po tých rokoch som už vedel, kam ísť a kde hľadať kontakty.“ Dokonca priznáva, že by sa na Ukrajinu najradšej presťahoval. Rodina si však zvykla na Trnavu. A to rozhodlo!



„Však na koho iného by sa mal človek spoľahnúť, keď nie na vlastnú rodinu?“ pýta sa filozoficky. A odpoveď je asi dopredu jasná, však aj preto je jeho firma čisto rodinná. Manželia Zaťkovci tvoria jadro, ale do roboty zapriahli aj svokru a švagrinú. Svorne tvrdia, že sila je v kolektíve. Každý má nejaké iné zvláštne schopnosti, ktorými prispeje do rodinného mlyna. Jediným nevyhnutným zlom je podľa Zaťka to, že debata na každej rodinnej oslave sa po čase nenávratne zvrtne na biznis. „Najmä deťom to ide na nervy,“ hovorí s úsmevom človek, ktorý pripravuje „pôdu“ pod nohami najväčších svetových hviezd. A je jedno, či hovoríme o futbale alebo golfe. Základom je stále zelená. 

Snímky: HN/Peter Mayer, archív firmy Engo.

 


Viac biznis príbehov, exkluzívnych rozhovorov a reportáží nájdete v 52-stranovom magazíne prečo nie?!, ktorý je dnes vložený ako darček v HN.
A navyše - v čísle nájdete 20-stranový golfový špeciál.
01 - Modified: 2004-11-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vysoké ceny ropy Rusku škodia 02 - Modified: 2004-11-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Peugeot nespolupracuje s Mitsubishi 03 - Modified: 2004-11-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najväčší európsky tiger je na rázcestí
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 18:40