StoryEditor

Desať dôvodov, prečo noviny nestratili zmysel

29.05.2014, 00:00
Prečítajte si editorial šéfredaktora Petra Vavra v májovom čísle prečo nie?!, ktoré nájdete dnes v HN.

Aktuálne číslo prečo nie?! je mimoriadne. Prvýkrát v ňom vystupujú ľudia, ktorých prácu poznáte, ale ich samotných (v drvivej väčšine) nie. Namiesto ich článkov vám ponúkame fotky novinárov, ktorí si ich modeling vyskúšali prvýkrát a (predpokladám) aj poslednýkrát v živote. Napriek tomu spojili svoje tváre a mená so značkou Hospodárske noviny. Čakali ste inú succes story? Prepáčte, ale lepší príbeh, ako postaviť sa za obsah, produkt a značku, ktorú reprezentujú, nepoznám. Zoznámte sa...

1. Šéfeditor servisných príloh František Kvarda. Píše sa rok 2026 a na Zemi konečne pristáli mimozemšťania. Bezpečnostná rada štátu na čele s prezidentkou Helenou Mezenskou krízovo zasadá a rieši, ako nadviaže komunikáciu s neznámou civilizáciou. Zbytočne, networker Kvarda už s nimi dávno sedí pri káve a všetko im vysvetlil.

2. Šéfeditorka sekcie Relax Lucia Čížová. Neuveriteľná kombinácia talentu, stresu a zodpovednosti. Ak niekto na Slovensku dokáže napísať recenziu na film, ktorá má rovnakú relevanciu ako film samotný, tak je to ona. A to musí priznať človek, ktorý vo svojej diplomovke už pred 16 rokmi na úroveň miestnych kultúrnych rubrík rezignoval.

3. Vedúci oddelenia Firmy a financie Tomáš Vašuta. Vyčíta vám, že sa musí fotiť. Vyčíta vám, že musí sedieť na porade. Vyčíta vám, že si beriete do úst jeho domovský Svidník. Len čo však dostanete do rúk články s jeho copyrightom, vy si musíte vyčítať, že ste si ho vôbec dovolili na fotení a poradách trápiť.

4. Vedúca Ekonomického oddelenia Marcela Šimková. Žiadna zlatá stredná cesta neexistuje, žiadne kompromisy, ide sa iba na sto percent. Málokto dokáže svoju prácu tak milovať, ako aj znenávidieť v priebehu pár sekúnd. Oheň a voda, láska a nenávisť, nástup, výstup a ...nástup. A predovšetkým, skvelá novinárska a odborná kompetencia.

5. Redaktorka Firiem a financií Petra Jamrichová. Už dnes vás dokáže presvedčiť, že mimozemšťania existujú, pretože na nich získala priamy kontakt. Už dnes CEO ufóna ukecá na rozhovor a stihne ho ešte do dnešnej výroby. Prototyp ideálneho novinára, pre ktorého sa problémy začínajú tam, kde sa pre ostatných skončili.

6. Ekonomický komentátor Ivan Szabó. Tam, kde sa končia emócie, začína on. Je úplne jedno, čo mu hovoríte, vždy si myslí svoje – dokonale klame telom, ale určite nie komentármi. Čo napíše, vždy sedí, čo povie, si môžete vysvetliť rôzne. Ale jednu vec viem stopercentne: bez neho by tá spoločná fotka a slovné spojenie HN ako seriózny ekonomický titul nemali zmysel.

7. Hlavný komentátor HN Dag Daniš. Po 15 rokoch viem, že ho nemá zmysel meniť a toto poznanie ma oslobodzuje. Je to nezameniteľný originál a jeden z posledných komentátorov, ktorí sa desia toho, že sa ich názor stratí v dave. Vie, že v titulku musí mať Fica, ale tiež vie, čo znamená mať svoje meno pri svojom komentári.

8. Zástupkyňa šéfredaktora Marta Hilkovičová. Sen všetkých šéfov, ktorí hľadajú človeka so zmyslom pre riešenia, nie pre problémy. Nočná mora pre všetkých, ktorí hľadajú porozumenie iba pre to, čo sa nedá. Takže tak trochu mentálne nepatrí na Slovensko, už vôbec nie do novín. Do HN patrí...presnejšie, ona nimi žije.

9. Zástupca šéfredaktor Filip Obradovič. Jeden z najväčších expertov na sociálnu politiku v médiách, s mimoriadne vyvinutou sociálnou inteligenciou. To druhé znamená, že všetko príliš prežíva a znásobuje to tým, že to prežíva ešte aj za iných: presnejšie za celé HN, čiže aj za mňa. Už teraz počujem, ako mu zase krivdím. Nedám naňho dopustiť, ale to hovorím iba vám.

10. Zástupkyňa šéfredaktora Andrea Szőcsová. Pred pár rokmi u mňa zaparkovalo v kancelárii na pohovore stvorenie s piercingom, ktoré chcelo zmeniť Civilizáciu. Strih do súčasnosti: zostal iba piercing a manažérka, ktorá dokáže unikátne skĺbiť kreativitu s poctivosťou. Zabudnite na Darwina, toto je príklad novodobej evolúcie.

Desať ľudí, čiže desať viditeľných dôvodov, prečo noviny nestratili svoj zmysel. A tých ľudí v HN, a tým pádom aj dôvodov, je ešte niekoľkonásobne viac. Viem, o čom hovorím. Vlastne píšem a vidím každý deň. Vy máte túto unikátnu príležitosť teraz v prečo nie?!

01 - Modified: 2006-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zaujímavosti z majstrovstiev sveta
01 - Modified: 2019-11-27 11:50:52 - Feat.: - Title: Talianska celebrita v oblasti gastronómie o michelinských hviezdach: Prvú som očakával, ďalšie vydrel a posledné preplakal 02 - Modified: 2017-10-30 13:28:04 - Feat.: - Title: Nevýrazné chute a chaos vo vínnej karte. Pavel Pospíšil testoval luxusný podnik v centre Bratislavy 03 - Modified: 2017-07-03 12:24:58 - Feat.: - Title: Každý, kto má smartfón, si myslí, že môže fotiť módu, tvrdí známy taliansky fotograf 04 - Modified: 2017-04-25 09:53:03 - Feat.: - Title: V zákulisí aukcie: boli sme sa pozrieť, ako sa u nás predáva umenie 05 - Modified: 2017-04-25 08:06:05 - Feat.: - Title: Slovenku nebavili klasické reštaurácie. Tak vymyslela projekt, ktorým očarila Prahu
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 23:24