StoryEditor

Slováci dobíjajú svet energiou

26.09.2013, 00:01
Spoločnosť Battery Gurus má patent na unikátnu kvapalinu. „Oživuje“ ňou batérie elektrární či ponoriek.

Na prvé počutie to znie trochu ako vystrihnuté zo sci-fi románu: zoberiete opotrebovanú baterku, nalejete do nej zázračnú tekutinu, abrakadabra, a baterka je ako nová. Hovorí sa, že ak znie niečo príliš dobre, tak to väčšinou nie je  pravda. A predsa, slovenská firma Battery Gurus takúto „kúzelnú“ tekutinu má. A dobýja ňou svet.

To je ono, vyhlási Dušan Uhrík a postaví pred nás bielu plastovú fľašu s nápisom Power Batt. Napohľad vôbec nevyzerá, že by ukrývala životabudič pre akumulátory. „My tomu hovoríme vitamíny pre baterky,“ smeje sa a vysvetľuje princíp vynálezu: „V podstate je to veľmi prosté. Vyrábame kvapalinu, ktorá výrazne predlžuje životnosť oloveno-kyselinových batérií.“ Jeho hlavný účinok je v tom, že batériu odsulfátuje. „Teda povedané jednoducho, odstráni zoxidované usadeniny a batéria sa obnoví až do sto percent pôvodného výkonu.“ Všetko pod osemdesiat percent považujú podľa Dušana Uhríka, partnera spoločnosti Battery Gurus, za neúspech. A do čoho sa dá Power Batt naliať? „Prakticky do akejkoľvek batérie, od obyčajnej štartovacej do auta, cez záložné zdroje elektrární, až po lodnú dopravu či ponorky,“ vyratúva.

Neveriaci Tomášovia
Aj vám sa to zdá príliš ideálne? Tak vedzte, že nie ste sami. Na začiatku sa firma musela tiež boriť s poriadnou dávkou skepsy. „Problém je, že zvýšiť výkon batérií sa rôznymi spôsobmi výrobcovia pokúšajú už vyše tridsať rokov a žiadne tieto technológie poriadne nefungujú.“ Takže keď prišli do firiem presviedčať, že „objavili Ameriku“, málokto im veril. Ukážkový príklad je práve zo Spojených štátov. Okrem toho, že takmer nikto nevedel, kde sa Slovensko nachádza, veľkú nervozitu spôsobil aj fakt, že Dušan Uhrík prišiel sám. „Oni majú pomaly na každú vetu jedného človeka v delegácii. Nie sú zvyknutí, že v Európe sa stavia na kvalitu, nie na kvantitu ľudí.“ Prípravok testovala americká Toyota, mimochodom najväčší výrobca vysokozdvižných vozíkov.
A len na dokreslenie, batérie takéhoto typu stoja od dvoch- do dvadsaťtisíc eur. Ak ju nabijete vďaka Power Battu, cena klesne asi na desatinu.
Ale vráťme sa späť k testovaniu. „Poslali ma k odborníkovi, ktorý sa okolo batérií motá desaťročia. Najprv neveril, potom len neveriacky krútil hlavou, ako je to možné,“ smeje sa. A po mesiaci mu distribútor volal, či sa môžu dohodnúť.
No dobrému menu spoločnosti predchádzali oveľa dlhšie testovania. „Veľké firmy nás skúšali aj niekoľko rokov, napríklad slovenská armáda dva.“ No len čo mali v rukách dobré referencie od veľkých hráčov, rozbehol sa obchod aj s menšími firmami.

Najbližšia zastávka: ponorky
Dnes nájdete Power Batt na všetkých kontinentoch. V USA, Kanade, Austrálii, Číne, Japonsku, Južnej Afrike, Indonézii, ... kde si len spomeniete. „Takmer každý týždeň otvárame nový trh. Pred pár dňami som sa vrátil z Filipín, robili sme tam elektrárne, najväčšie medené bane, ale aj taxi služby či autobusovú dopravu.“ Tisíce batérií. Najnovšie sa prihlásili do tendra vypísaného chorvátskou armádou. No čaká ich oveľa väčšia ryba. Doslova veľryba. „Spúšťa sa testovanie pre americkú armádu, konkrétne pre dieselové ponorky. Veľmi sa tešíme, lebo také batérie sme ešte nevideli, na Slovensku veľa ponoriek nemáme,“ smeje sa Uhrík. A to už by bol zásah do čierneho. Ale Battery Gurus si veria. „Za posledné tri roky sme nemali jedinú batériu, ktorej by sme nepomohli.“

Svetový unikát s česko-slovenským rodným listom
Takto oživené batérie majú dva hlavné plusy – úsporu v peňaženke aj na životnom prostredí. „Na ekológiu si potrpia napríklad Francúzi, tamojšia vláda si dala urobiť prieskum, potom nás vyhlásili za jedinú firmu na svete, ktorá toto dokáže,“ hrdí sa. A upokojuje, že batérie nie sú po pridaní ich kvapaliny nebezpečnejšie či jedovatejšie. V Power Batte sú totiž len chemikálie a látky, ktoré už baterka obsahuje. „Tajomstvom nie je ani časť prísad, ktorá je vďaka patentu verejne dostupná. Podstatné je ich množstvo a poradie, v akom sa miešajú.“ A k tomu má prístup len niekoľko vybraných ľudí. Všetko sa to deje na Slovensku, konkrétne v Bratislave.
Zaujímavou časťou príbehu je aj zrodenie kvapaliny, pochádza totiž z hláv dvoch vedcov – Čecha Jána Mrázka a Slováka Pavla Balžanku. Títo páni pracovali na vývoji ešte pre niekdajšiu česko-slovenskú armádu. Po prevrate a rozdelení republiky sa o patent nik nezaujímal, a preto sa ho ujali oni. Battery Gurus pomohla s dokončením vývoja a dodnes s oboma pánmi spolupracuje. „Najmä pán Balžanka, hoci má už vyše sedemdesiat rokov, nám veľmi pomáha. Jednak funguje ako odborný garant, keď k nám prídu okrem obchodníkov aj odborníci. Predsa len, ja sa s nimi o chemickotechnologickej stránke rozprávať neviem.“ Zároveň sa chemik podieľa na vývoji kvapaliny pre iné druhy batérií, napríklad pre takzvané polosuché, ktoré sa používajú v čínskych elektrárňach.
 

01 - Modified: 2005-06-23 12:35:00 - Feat.: 0 - Title: F1: Podľa Mosleyho bude pohovor s partnerskými tímami Michelinu pokojný 02 - Modified: 2005-06-23 12:39:36 - Feat.: 0 - Title: Smer pôjde do vlády len s tými, ktorí budú súhlasiť s preverením privatizácie
01 - Modified: 2024-04-08 13:56:56 - Feat.: - Title: Šarlatán, či génius? Vedec sa pred 100 rokmi chválil vynálezom lúča smrti 02 - Modified: 2024-03-21 13:12:39 - Feat.: - Title: Peugeot odhalil nové sedemmiestne SUV. Konečne dostalo i pohon všetkých kolies 03 - Modified: 2024-03-07 13:00:00 - Feat.: - Title: Hyundai prekvapivo skoro vylepšuje svoj elektromobil. Prejde viac a vyzerá ešte lepšie 04 - Modified: 2024-03-07 10:25:00 - Feat.: - Title: Ikona od Dodge v novej podobe: Extrémna hmotnosť, ale aj kontroverzný dizajn a pohon 05 - Modified: 2024-02-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Nový rekordér v kapacite batérie smartfónov. Mobil od Energizeru ponúkne výdrž 94 dní
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 06:02