29.11.2012, 00:00

Metla ľudstva. A jej trinásta komnata v prečo nie?!

Ponúkame exkluzívny pohľad za oponu štyroch unikátnych svetových značiek alkoholu.

Z alkoholu som si zobral viac, ako si alkohol zobral zo mňa, povedal raz britský politik Winston Churchill. My sme si z neho tiež vzali len to najlepšie a ponúkame vám pohľad za oponu štyroch unikátnych svetových značiek, ktoré metlu ľudstva premenili na... celkom slušný biznis. 

Tajomstvo číslo 1: GRÉCKA METAXA

Tma a kroky v diaľke. Moje oči si zvyknú na šero a postupne rozoznávam obrysy dubových sudov. Celá miestnosť je presiaknutá vôňou, ktorú pozná skoro celý svet. Zrazu sa tie obrysy spoja do siluety muža, ktorý sa k nám približuje. Tuším, že je to on. Muž, ktorému sa v tejto firme tak trochu klaňajú. Muž, ktorý má na svedomí to, ako chutí značka. Constantinos Raptis – Metaxa Master.



Alchýmia po slovensky
Na stole predo mnou leží sklenená banka, pipeta, pohárik Metaxy a jeden prázdny pohár. Moja úloha? Zo slávneho sladkého muškátového vína z ostrova Samos, zrejúceho destilátu  a... tajnej zmesi mediteránskych byliniek (jedinou známou sú lupene ruží) namiešať Metaxu, ktorá sa bude podobať tej v poháriku. Cítim sa ako McGayver v sukni...
„Nervózna?,“ pýta sa ma s úsmevom Raptis, „to  som si pre vás pripravil, aby ste si nemysleli, že mám ľahkú úlohu,“ žmurkne na mňa (on totiž vyberá muškátové víno, udáva pomer tajnej arómy a dozerá na zrenie destilátu...). Prijímam teda hodenú rukavicu a beriem do ruky ťažkú krištáľovú karafu. Ešte naposledy poctivo a podrobne ovoniavam alkohol v pohári a výroba klonu v podzemí aténskej továrne sa môže začať!
„Dajte tam len naozaj pár kvapiek tajnej zmesi, má silu,“ žmurká na mňa generálny riaditeľ Metaxy Panos Sarantopoulos. A vraj, ak vyrobíme lepšiu ako on, môžeme nastúpiť ako pravá ruka Metaxa Mastra hneď zajtra (ak si pomyslím na krutú zimu v Bratislave a na krásny a pohodový život v Aténach – kríza ma v tejto chvíli nenapadá, moja snaha stúpa raketovou rýchlosťou.)
Ako to teda bolo? Sladké víno zo Samosu, zrejúci spirit, tajná zmes, zamiešať, netrepať... a držať si palce.

Hviezdy gréckej ekonomiky
Od hrdosti narastiem hneď o niekoľko centimetrov, moja Metaxa je dokonalá (teda aspoň podľa mňa). Constantis Raptis ju zdvihne k perám, odpije si a usmeje s: „Na začiatok to nie je zlé, ale Private Reserve, by som vám ešte miešať a vyberať nedovolil,“ smeje sa. Pretože, ak si aj vy pri slove Metaxa spomeniete na 5 a 7 hviezdičiek, rýchlo vás vyvediem z omylu.
Kríza tu totiž nezasiahla všetko. Obľúbená grécka metla ľudstva sa teší čoraz väčšej obľube. A experimentuje – napríklad tento rok predstavila fľašku s 12 hviezdičkami (hviezdy hovoria o tom, koľko rokov zreje obsah fľašky v špeciálnych dubových sudoch). No pre milovníkov luxusu je 12 len začiatkom škály.



Ako chutí večnosť
Cítim sa tak trochu ako templár, celá púť do útrob Metaxy je totiž domyslená dokonale. Za marketing majú jednotku, pomyslím si v momente, keď sadám za naleštený okrúhly stôl. Zrak mi padne na päť pohárikov na obrovskom stole, ktorý je štýlovo podsvietený. Postupne odkrývam krehké sklenené prikrývky a porovnávam to najlepšie čo tento „dom“ ponúka: Začíname päťkou, sedmičkou, dvanástkou... a prichádza Private Reserved – fľaška, na ktorej si dáva Constantinos Raptis záležať ešte o trochu viac – nesie totiž jeho podpis: starostlivo vyberá to muškátové víno, ktoré zrením dosiahlo najplnšie arómy a zmieša s tým (ako inak) najlepším destilátom (veď vravím, že marketing im funguje na jednotku).
A to nie sme ešte ani zďaleka vo finále. To finále totiž má meno Aen. V preklade: večnosť. Jedna fľaška stojí vyše tisíc eur. Nečudo, vyrobili ich presne 1888 – to je totiž rok, keď bol jeden z najznámejších gréckych exportov (ak nerátame grécky šalát) založený. A nielen to, obsah týchto fliaš zrel v TOM sude. V sude číslo jeden.

Pán a pani z hodvábu
Príbeh Metaxy sa spája ešte s jedným menom – s menom Spyros, pretože práve on (Metaxa p

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 82% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.