StoryEditor

Štyri návraty k výnimočným slovenským firmám. V prečo nie?!

Sú výnimoční, preto sa v minulosti objavili v magazíne prečo nie?! Zistili sme, ako sa im darí dnes.

Slováci, čo dobyli svetovú diamantovú burzu

Druhé stretnutie po dvoch rokoch s dvomi respondentmi. Celkom pekná symbolika, napadne mi cestou za Ivanom a Martinom Mikušovcami, majiteľmi siete klenotníctiev Briliant a priekopníkmi diamantového biznisu u nás. Predsa len sa však v tomto príbehu objavuje aj jednotka – títo dvaja Trenčania sa totiž ako prví (a zatiaľ aj jediní) Slováci stali členmi najstaršej diamantovej burzy sveta. Pre čitateľa prečo nie?! nič nové, Mikušovcov sme vám predstavili už v septembri 2010. Po dvoch rokoch si teda kladiem otázku, čo môže byť nové v biznise s drahými kameňmi, ktoré nie sú primárne určené na rýchly zárobok, ale skôr na dlhoročné uchovávanie hodnoty, ktorú do nich vložíte. A tak Ivanovi a Martinovi kladiem na úvod jednu antinovinársku otázku.
„Čo máme nové? Je toho dosť,“ prekvapuje Martin a od tohto momentu mi je jasné, že boli pre naše návraty správnou voľbou. Po prvé, na diamantovej burze v Antverpách si otvorili vlastnú kanceláriu. V praxi to znamená, že časť ich obchodov sa z haly presunula práve tam, majú väčšie súkromie a predsa len – takáto prestížna adresa je sama osebe výhodou.



Nech sa páči, vyťažte si falzifikát
Po druhé, Mikušovci nepracujú len v priestoroch antverpskej burzy, ale svojím spôsobom na celom Slovensku. Pretože ak je vašou prácou varovať ľudí pred rôznymi podvodníkmi a čiernym trhom, vždy máte čo robiť.
„V poslednom čase sa dosť rozmáhajú syntetické – teda umelo laboratórne vyrábané – diamanty,“ vysvetľuje Martin. „Problém nastáva pri malých kameňoch, ktoré sú už osadené v šperkoch. Tie sa nedajú individuálne certifikovať, je to veľmi komplikované.“
„Dokonca sa stal jeden prípad, keď si bol klient vybrať farebný kameň priamo v bani – a neskôr sa zistilo, že bol laboratórne vyrobený. Čo dokazuje, ako ďaleko to dnes môže zájsť. Podvodníci turistu zavedú priamo k ložisku, a nechajú ho vyťažiť si kameň, ktorý tam predtým sami nalepili,“ krúti hlavou Ivan Mikuš. Preto spolu so synom pracujú na ďalšej novinke – v ich trenčianskom gemologickom laboratóriu by mal čoskoro pribudnúť unikátny prístroj, ktorý bude schopný syntetické diamanty pomerne jednoducho identifiko...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 12:58