StoryEditor

Slováci začali vyrábať kozí syr. A prerazili

31.05.2012, 00:00
Na začiatku bola diera na trhu, traja spoločníci a litre dobrého mlieka. Výsledok? Jeden Kozí vŕšok v prečo nie?!

Ak vám na diaľnici neďaleko Ružomberka dôjde benzín, rozhodne choďte na benzínku do Ivachnovej. Ak vám benzín dôjde neďaleko Liptovského Mikuláša, stále sa vám oplatí auto k Ivachnovej dotlačiť. Pretože tam okrem bežných pohonných látok „tankujú“ aj... kozie mlieko.

 

Minizoo a maxiprojekt 

Aby sme čitateľa nemiatli – samozrejme, nejde len o bežnú benzínku. Pár kilometrov za Ružomberkom totiž vznikol unikátny projekt s názvom Kozí vŕšok. Je to vlastne taká mliečna oáza pri hlavnom ťahu diaľnice D1 smerom na východ, pričom čerpacia stanica je len jej začiatkom. Keď cez predajňu prejdete až na koniec, otvorí sa pred vami výhľad na polkruhovú tradičnú reštauráciu, predajňu syrov, mliečnych výrobkov a suvenírov, a keď sa zadívate naozaj pozorne, za oknami sa vám pohľad stretne so živou kozou, bažantom či ovcou. Jedným slovom: v Ivachnovej majú takú slovenskú minizoo. To najdôležitejšie je však schované až za rohom – priamo na tomto mieste sa totiž nachádza výrobňa slovenských syrov, bryndze či jogurtov vlastnej značky Goat Hill.

Súčasťou areálu je aj detské ihrosko - ako inak, so zvieracími prvkami. 



Stovky eur v bochníku
„Sme najväčším spracovateľom kozieho mlieka na Slovensku. Existuje síce pár menších fariem, ale myslím si, že v takom rozsahu, ako my, to nerobí nikto,“ tvrdí riaditeľ areálu Kozí vŕšok Jozef Husarčík. Najväčšie unikum pritom spočíva v jednom konkrétnom výrobku, a tým je slovenský zrejúci kozí syr. V Ivachnovej si totiž dovoľujú luxus uložiť stovky eur v podobe syrových bochníkov na niekoľkomesačné zrenie. „So syrmi je to ako s malým dieťaťom. Čím sú mladšie, tým viac sa o ne staráme,“ vysvetľuje Husarčík. Preto krátko po uložení na zrenie bochníky vyžadujú každodennú starostlivosť vrátane otáčania na opačnú stranu či natierania špeciálnym lakom. A po piatich mesiacoch je takto na svete slovenský syrový unikát, ktorý následne putuje najprv „za roh“, do miestnej predajne, a potom tiež do zvyšku Slovenska. Hoci Kozí vŕšok funguje len niečo vyše pol roka, už dnes môžete ich výrobky kúpiť aj v Bratislave a onedlho by malo pribudnúť aj Česko.



Experimenty s tradíciou
Kozí vŕšok je však tak trochu aj kravský a tak trochu aj ovčí. Aj také mlieko tam totiž spracúvajú, preto vo výrobni môžete okrem modernej technológie zazrieť i klasické plachty potrebné na výrobu ovčieho syra.

„Rozhodli sme sa trochu experimentovať, a tak sme uviedli na trh kravský syr so štyrmi rôznymi príchuťami: s medvedím cesnakom, petržlenom,.“ Pikoška zo zákulisia: onedlho by sa do predaja mala dostať aj piata verzia s vlašskými orechmi.
„V týchto dňoch zároveň začíname predávať úplne nový typ výrobku, jogurty,“ dodáva Husarčík. Ich cena je v porovnaní s bežne dostupnými jogurtmi o čosi vyššia, toho sa však majitelia Kozieho vŕška neobávajú. Pretože počas prvých mesiacov fungovania sa u nich vyskytol aj jeden pozitívny paradox: hoci sú zrejúce kozie syry najdrahšie spomedzi všetkých ich výrobkov, predávajú sa najlepšie.



Krstný otec

Celý koncept tejto liptovskej novinky pritom vznikol len nedávno. Od chvíle, keď si traja spoločníci povedali, že budú v Liptove spracúvať kozie mlieko, uplynuli len dva roky. Od oficiálneho otvorenia v októbri 2011... niečo vyše pol roka. Traja partneri teda mali dobrý nápad, dieru na trhu a chuť zaplátať ju. Jedna vec im však chýbala: skúsenosti.
„Som síce vyštudovaný chemik, ale žiaden z nás predtým v takejto oblasti nemal konkrétne skúsenosti,“ podotýka Jozef Husarčík, mimochodom, rodený Lipták. A tak sa krstným otcom projektu stal niekdajší riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline Karol Herian.
Dnes sa zdá, že nápad vyrábať slovenský kozí syr bol naozaj dobrý. Nielen preto, že spracúva mlieko zo štyroch slovenských fariem. Nielen preto, že vytvoril turisticky atraktívne miesto v strede Slovenska. Ale najmä preto, že popri rôznych zahraničných „testadurách“ už máme aj my svoj... Goat Hill.

Ako sa vyrába slovenský kozí syr
Prvým krokom mlieka dovezeného z kozej farmy je jeho pasterizácia. Po nej sa mlieko zaočkuje „dobrými“ kultúrami, potom sa začína proces samotného spracovania. Mlieko sa zasyrí, vyrobí sa syrové zrno, napustí sa do fólie. Dôležitý je proces lisovania, ktorý musí byť veľmi šetrný. Po vyformovaní syr putuje do soľného roztoku. Po 48 hodinách je preložený do zrejúcej miestnosti so stabilnou teplotou a vlhkosťou. Tam ostáva podľa požadovaného času zrenia. Počas zrenia sa ošetruje slanou vodou i špeciálnym syrárskym lakom.


 
Ďalšie unikátne príbehy biznisu, exkluzívne rozhovory a reportáže nájdete v dnešnej life style prílohe HN v magazíne prečo nie?! Alebo najnovšie aj vo vašom iPade.
01 - Modified: 2004-08-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bližší kabát ako košeľa
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 19:16