StoryEditor

Dokonalé topánky šije Slovák. Čítajte v prečo nie?!

25.10.2012, 00:00
Marek Pažitný sa učil u obuvníckeho majstra vo Viedni, dnes robí luxusné kúsky na mieru.

Čím je pre ženu šperk, tým sú pre štýlového muža kvalitné, ručne šité topánky. Ešte pred niekoľkými rokmi ste za nimi museli precestovať stovky kilometrov. My sme však našli Slováka, ktorý sa im doslova upísal. Hoci sa vyučil za stolára, čoskoro zistil, že mu učarovalo iné remeslo.

Klopanie na majstrovské dvere
„Dobrý deň, som v Taliansku na veľtrhu s kožami,“ ozve sa na druhom konci telefónu, keď si dohodujeme stretnutie. S obuvníčinou si Marek Pažitný prvýkrát potykal cez brata – obuvníka. Po pár rokoch strávených opravovaním topánok sa rozhodol zamieriť vyššie. Najvyššie, ako sa dalo – do segmentu luxusných, ručne šitých topánok na mieru. Ako sám hovorí, jedna z metropol svetového obuvníctva bola, našťastie, bližšie ako ostatné. Zamieril teda do Viedne. „V tom čase som mal trochu naivné predstavy,“ priznáva mladý Slovák. Špičkoví obuvníci totiž tvoria uzavretú komunitu, do ktorej len tak niekoho nepustia. Nieto ešte cudzinca. Často ide o rodiny, kde sa šitiu topánok venujú niekoľko generácií, a veľmi starostlivo si strážia grify, ktoré odlišujú ich prácu od konkurencie.


„Musel som klopať na mnoho dverí, kým sa jedny predsa len otvorili,“ spomína Marek Pažitný na situáciu spred ôsmich rokov. Podarilo sa mu presvedčiť viedenského majstra Andreasa Loibla, aby ho zobral za učňa. „Začínal som pomocnými prácami a postupne sa učil jednotlivé veci. Až tu som zistil, aká je to ťažká práca, koľko námahy si vyžaduje a koľko času a peňazí stojí hoc aj drobná chyba,“ vysvetľuje. No vyplatilo sa. Dnes spod jeho rúk vychádzajú luxusné kúsky.

Ukážte mi, ako chodíte a ja vám poviem...
„Základný rozdiel medzi obyčajnými a dobrými topánkami spočíva v používaní dreveného kopyta, ktoré sa vyrába po odobratí mier,“ vysvetľuje, zatiaľ čo nám v dielni ukazuje jednotlivé fázy výroby. Potom sa začne šitie skúšobného páru topánok (laik ho vraj od konečného ťažko rozozná). Dobrý obuvník vám podľa jeho slov nikdy nevyrobí hneď konečný pár. Ten skúšobný treba trochu vychodiť, aby obuvník zistil, ako zareaguje na vašu nohu či štýl chôdze. Až keď skúšobný pár sedí ako uliaty, začína sa s výrobou samotných topánok. „Použijem šablónu vyrobenú už pri skúšobnom páre, vyrežem jednotlivé kusy kože a zjemním kraje. Po ušití zvršku sa manuálne naťahuje na kopyto. Potom našijem rám, ku ktorému sa pripevní podrážka. Z viacerých vrstiev kože sa vytvorí podpätok a nastáva farbenie podrážky a konečná úprava,“ vyratúva zjednodušený postup. „Obávam sa, že podrobný opis všetkých 290 krokov by dočítalo iba pár ozaj skalných čitateľov,“ smeje sa.

Ste v poradí, „nevešajte“
Zatúžili ste po podobnom luxuse? Tak sa obrňte trpezlivosťou. Medzi prvým stretnutím a momentom, keď si obujete novučičký pár topánok, môžu prejsť aj tri mesiace. Napríklad len leštenie topánky trvá šesť hodín. Kvalita sa však nedá uponáhľať. Ani oklamať. „Používam najlepší materiál, už len kvôli prácnosti výroby by nemalo zmysel znižovať štandard,“ dôvodí Marek Pažitný. Kľúčom je podľa neho zistiť, ktorý garbiar je najlepší pre danú kožu. Tak napríklad teľacia je väčšinou z Francúzska a Švajčiarska, krokodília a ďalšie exotické kože z Talianska. „Koža na podrážku pochádza od nemeckej spoločnosti Rendenbach, kordován od americkej firmy Horween, nite a iné doplnky zo špecializovaných obchodov prevažne z Rakúska a Nemecka, takže topánky sú často celosvetové.“

Topánky z raje? Nech sa páči
Najobľúbenejším modelom je podľa neho čierny hladký Oxford. Je totiž akceptovaný na celom svete ako elegantná spoločenská topánka. Prekvapuje nás informáciou, že po klasických strihoch topánok siahajú čoraz častejšie aj ženy. „Väčšinou chcú model prispôsobiť na užšiu nohu,“ vysvetľuje a dodáva, že svoju klientelu majú aj golfové topánky či jazdecké čižmy. Práve posledné spomenuté pred časom putovali z dielne Mareka Pažitného do Saudskej Arábie.
„Platí, že zákazník nemá netradičné prianie. Ak si praje kožu z morskej raje, tak to bude tá najtradičnejšia požiadavka.“ A vraví, že zákazníkov skôr prekvapí on – ku každému páru topánok totiž ich majiteľ dostane aj na mieru vyrobený opasok z rovnakej kože. Nuž čo, keď dokonalosť, tak úplná. 

 
Viac biznis príbehov, exkluzívnych rozhovorov a reportáží nájdete
v 60-stranovom magazíne prečo nie?!, ktorý je dnes vložený ako darček v HN.

01 - Modified: 2004-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šaľa postúpila do 2. predkola Ligy majstrov 02 - Modified: 2004-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hádzanári Prešova deklasovali Bregenz 03 - Modified: 2004-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Deficit bežného účtu platobnej bilancie Rumunska by mal dodržať cieľ MMF
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 22:17