StoryEditor

Môj dom je môj najlepší priateľ

30.06.2011, 00:00
Snom každého muža je krásna, múdra žena a šikovné deti. Teraz však na Slovensku začína vlna nových túžob: Mať inteligentný aj dom.

Existujú krásne byty, domy, vily zámky a potom existujú krásne a inteligentné byty, vily a zámky. My sme v jednom z nich nazreli do budúcnosti bývania. Budúcnosti, ktorá je pre niektorých úspešných Slovákov už súčasnosťou. Zarába na nej Mário Lelovský, podnikateľ a inovátor. Spolumajiteľ firmy BaSys Czech & Slovak. Veľký nadšenec.


Jedna z dvadsiatich slovenských inteligentných víl stojí v Bratislave pri Horskom parku.  

Jeden zázračný klik
I-home, alebo obyčajne i-dom sa na prvý pohľad nelíši od krásnej vily. Tá zmena sa začne, keď vojdete do domu a on sa o vás začne... starať. Mário Lelovský sa technike venuje od školy. Rozbehol biznis s top audiovizuálnou technikou a pre slovenskú smotánku predáva špičkové zostavy už dlhé roky. No potom si uvedomil, že si ju jeho zákazníci kúpia, dajú nainštalovať a ... nevedia ovládať. „Predstavte si, koľko ovládačov a funkcií ste nikdy nepoužili, aj keď ich máte zaplatené.“

 

Mário Lelovský má na i-dome najradšej jeho jednoduché ovládanie.

 

Aj to bol dôvod, prečo začal s vývojom jednoduchého ovládača, ktorý spojí vaše domáce kino, zosilňovač, satelit a napríklad aj blu ray prehrávač. „Výsledkom je niekoľko ikoniek, ktoré naozaj potrebujete.“ Takže stačí jeden klik a ovládač už sám zapne televízor, satelit a domáce kino. Veľmi komfortné. A tak začal večný nadšenec Mário Lelovský rozmýšľať nad tým, že by takto mohol fungovať napríklad aj dom.

Zvonku vyzerá inteligentný dom nenápadne. Rozdiel je však v tom, že vnútri sa stará on o vás, nie naopak.

Televízia je aj v bazéne, kde je samozrejmé vodeodolné ovládanie a napríklad umelé vlny.

Manažér medzi štyrmi stenami
Na Slovensku máme okolo dvadsať-tridsať top inteligentných víl. V jednej stojíme práve teraz. Obývačka je presklená, s oknami bez možnosti otvárania. Všetky sú v takomto „dome“ kvôli šetreniu energie pevne zavreté. Tu sa vetrá, ako inak – automaticky. A dom si, samozrejme, všetko nastaví sám. Napríklad aj žalúzie v obývačke. Tak, aby ste mali dosť svetla, ale neprehrieval sa interiér. „'Vedia', ako vysoko je slnko, ako ich sklon nastaviť tak, aby to bolo pre vás ideálne.“ Takže jeden tablet či smartphone a kúrenie, vzduchotechniku, svetlá, polievanie, bazén a podobné „hračky" máte pokope. „My chceme, aby sa dom staral o ľudí, nie oni o dom,“ vysvetľuje Lelovský.


Mário Lelovský si na dome cení aj to, že ak má problém, pošle správu rovno opravárovi.

S pozdravom... Váš dom
A tento sa postará skvelo. Napríklad vás môže zobudiť vašou obľúbenou pesničkou, zapnúť svetlá a vytiahnuť rolety. Môžete si v papučkách skontrolovať deti (kamery sú po celom dome) a cez „interkom“ ich popohnať umyť si zuby.

Na centrálnom paneli môžete ľahko skontrolovať, čo váš dom robí.

A to nie je všetko. Dom vie posielať a prijímať sms-ky. Ak mu napíšete, aby vám pripravil večer saunu, rád to urobí. Dokonca vám aj odpíše či váš pokyn vykonal.
„Má veľa vychytávok, a cením si aj to, že sa dom vie opraviť. Sám vyhodnotí chybu, pošle informáciu o tom, že napríklad čerpadlo číslo 14 nefunguje. Opravár príde už rovno s tým správnym čerpadlom. Vás to trápiť nemusí,“ pochvaľuje si Lelovský.

Môžete si užívať dokonale nastavené a jednoduché domáce kino či pozerať váš obľúbený program rovno z bazéna a v ruke mať vodeodolný ovládač. Telocvičňu po vašom cvičení dokonale vyvetrá a interiér si osvetlíte podľa nálady: Imidžovo, romanticky či... poriadne. Dom má aj malú meteorologickú stanicu, ktorá vyhodnocuje vietor, intenzitu osvetlenia a podľa toho upravuje rolety aj markízu. Ovládanie je nastavené priateľsky k ženám i mužom. „Viete, ženy majú radšej text a muži ikonky, my sme im dopriali oboje.“



Aj Kollár je i-positive
Samočistenie však tento super dom ešte neovláda. „Upratuje sa za 50 eur. Upratovačkou,“ smeje sa a vovedie nás do mozgu domu – serverovne. „Väčšinu ľudí tento pohľad vydesí, ale je to cena za jednoduché ovládanie z izieb.“ Samé káble a tlačidlá. Taká malá jadrová elektráreň, ktorá si žije svojím životom.

Po „mozgu“ nasleduje logicky „srdce“. Zabudnite na plyn (Rusi vás odstávkou neohrozia), tu ide všetko na obnoviteľné zdroje energie. Srdce v preklade znamená zdroj tepla – tepelné čerpadlo využívajúci štyri 85 metrov hlboké vrty do zeme, v ktorých koluje voda, ktorá sa podľa potreby zohrieva, alebo chladí. „Funguje to ako chladnička, ale naopak.“ Aj preto ušetríte na nákladoch za energie polovicu.

Ak zatúžite po podobných vymoženostiach, je lepšie, ak váš budúci domov od základov plánujete ako i-dom. Ak ste šancu prepásli, systémy vám vedia zaviesť aj vo vašom staršom príbytku. O prácu sa Lelovský báť nemusí, najviac záujemcov sa hlási z top klientely. Najdrahšie inteligentné riadenie rodinných domov, ktoré táto firma realizovala, bolo za 150-tisíc eur. „No ak si zoberieme väčšie projekty – zámok stál dvakrát toľko.“ Tento luxus si dopraje väčšina vrcholných finančníkov a svoje i-ovládanie má aj podnikateľ Zoroslav Kollár.

Pomocou jedného panela jednoducho ovládate osvetlenie v celom dome aj v záhrade.


Pink Floyd v šate Ferrari
Mária Lelovského provokujú technológie vždy k zlepšovaniu. Okrem toho, že vám pomôže ušiť na mieru inteligentný dom, fascinuje ho aj hudba. Aj preto financoval vývoj reproduktorov, ktoré majú jeden z najdokonalejších zvukov na svete. Značkou Ante Audio si splnil sen: má dokonalú hudbu v štýlovom drese. „Viete, ak chcete dobrú hudbu, musíte mať silný, naozaj basový hlboký zvuk. A práve kvôli veľkosti sa s basmi robia ústupky. Ja som vývojárom povedal, nech vymyslia reproduktor bez limitov finančných, ako aj objemových.“ A tak vznikli Ante Supersonic One. Za ich dokonalý zvuk zaplatíte 160-tisíc eur, budú mať nad dva metre a dizajnéri ich navrhnú tak, aby do detailov zapadli do vášho i-domu. „O klientelu strach nemám. Každý produkt je šitý na mieru, vyrobia vám ho vo farbe vášho Ferrari, Bugatti či Lamborgini. Je to lahôdka pre
audiofilov,“ smeje sa Lelovský, ktorý na nich najradšej počúva Pink Floyd. Tú lásku k hudbe vidieť aj v dome. Reproduktory sú všade.

Prvé lastovičky zvestujúce i-domy začali lietať ešte pred desiatimi rokmi. No biznis sa podľa neho rozbehol až teraz. „Viete, nám neublížila kríza. Naši klienti sú bohatí ľudia, ktorí majú peniaze aj počas krízy. Len viac rozmýšľajú, kam ich dajú.“ A uznajte – inteligentný dom je teda naozaj dobrá „hračka.

Text: Andrea Szőcsová, Foto: Pavol Funtál a a archáv Mária Lelovského

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 08:45