StoryEditor

Obliekame ihriská do trávy

26.05.2011, 00:00

Slovenská rodinná firma Orag sa postarala o realizáciu väčšiny greenov na Slovensku. Kvízová otázka: na akej úrovni asi naprojektovali a postavili svoje vlastné golfové ihrisko?



Slnko, tráva a pár jamiek. Ideálna predstava každého golfistu. Sedíme v club house golfového rezortu v Hrubej Borši, asi 25 kilometrov od Bratislavy. Máme výhľad priamo na hráča, ktorý si v utorok krátko po obede na driving range skúša odpaly. O pár minút neskôr nám syn prezidenta klubu Marek Munka vysvetľuje: „Keď prídete na chuť golfu, pohltí vás to. Potom už skôr rozmýšľate, ako mu prispôsobiť aj svoju prácu.“

Slováci na hrad! Ale na Pražský
Munkovci majú tú výhodu, že ich prácou sa stal práve golf. Na čele rodinnej firmy na budovanie športových (najmä golfových) areálov a ich údržbu stojí Jozef Munka. Ten je zároveň prezidentom golfového rezortu v Hrubej Borši. Jeho syn Martin projektuje golfové ihriská a Marek je finančným riaditeľom.

Všetko sa však začalo o čosi skôr, vlastne ešte pred rokom 1989. Vtedy zamestnanec bratislavského Zaresu Jozef Munka ešte zrejme netušil, že práve tento záhradnícky podnik bude tým najlepším odrazovým mostíkom pre jeho neskorší vstup do golfového biznisu. Ale späť k Zaresu, pretože to tiež nebola obyčajná firma.

„Bola to vo svojom odbore najlepšie vybavená firma v celom RVHP. Čo znamenalo, že napríklad rekonštrukcie trávnikov na Pražskom hrade sme robili my, nie Pražania. Čo bola istá anomália,“ vysvetľuje najstarší z Munkovcov.
Potom však prišla hodina H: nežná revolúcia v roku 1989.



Komu sa nelenilo, tomu sa dnes v Borši zelení
S pádom predchádzajúceho režimu vznikli mnohé nové firmy: bola medzi nimi aj Flóra Bratislava Jozefa Munku. Ten bol v tom čase už odborníkom nielen na golfové, ale i futbalové ihriská.

„Realizoval som ich dokopy 43 vrátane tých najväčších ako Sparta Praha, Inter Bratislava, Olomouc, Banská Bystrica...“ spomína Munka. Zároveň pracoval vo švajčiarskej firme Orag Inter AG, ktorá zastupovala americké stroje na údržbu a zakladanie trávnikov.

Neskôr sa však Američania rozhodli Orag odkúpiť a pred Jozefom Munkom stála ponuka, aká sa neodmieta: návrh na odkúpenie značky Orag Czechoslovakia. Po tom, ako si Munka podal ruku s Američanmi, založil škôlku na pestovanie trávnikov v Kvetoslavove a keďže golf začal u nás naberať druhý dych, pribúdali prvé projekty. „Drivingy“ na Čiernej Vode, na Táľoch až po vôbec prvé ihrisko v Bernolákove, ktoré má tiež na „visačke“ uvedené: Made in Orag.

Dali sme tvár slovenskému golfu
Na prvý pohľad sa zdá, že všetko išlo ako po masle.
„Viete, v tom období sa firmy dosť rozkrádali,“ hovorí bez okolkov Munka. „Ja som sa však vždy od takého niečoho absolútne dištancoval. Začínal som od nuly, kúpil som si kanceláriu, perá, fax...“

A spolu s kancelárskym vybavením pribúdali aj slovenské golfové rezorty, ktoré Orag obliekal do greenov. Prípadne mal v osobe Martina Munku na starosti celú ich vizáž, teda ich projektovanie.

V postupnosti, akú Munkovci sledovali od kúpy faxu po projektovanie najväčších ihrísk, nasledoval už len jeden logický krok: vlastný golfový rezort.

Normálny golf pre normálnych ľudí
Golfový klub v Hrubej Borši vznikol pred dvomi rokmi. V súčasnosti sa začala tretia etapa jeho výstavby, ktorá bude okrem iného zahŕňať 18-jamkové ihrisko asi na 55 hektároch za lesom. Nakoľko bola investícia do golfového biznisu riziková?

„Návratnosť sme vypočítali na desať rokov, a zatiaľ to vyzerá veľmi reálne. Snáď bude tento projekt živiť ešte deti mojich detí,“ uvažuje finančný riaditeľ Marek Munka. Green Resort v Borši však neplánuje profitovať zo vstupných poplatkov, ktoré sa v iných kluboch pohybujú na úrovni niekoľkých tisíc eur.

„Vždy ma mrzí, keď sa golf prezentuje ako niečo elitárske. Chcem sem dostať úplne normálnych ľudí. Preto máme vstupný poplatok 1 700 eur a môže sa hradiť formou splátky. Celú sumu zaplatíte až vtedy, keď bude hotové celé ihrisko,“ tvrdí Munka. V praxi teda začiatkom roku 2013.

A odpoveď na kvízovú otázku z úvodu? Munkovci chcú pohodové ihrisko vysokého štandardu. Na ihrisku napríklad ako prví u nás použili tú istú trávu ako na fairwayi. Čo je síce drahšie a náročnejšie, ale vraj neexistuje golfista, ktorý by to neocenil...

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:42