StoryEditor

To, čo ste chceli vedieť o etikete, ale báli ste sa opýtať

...alebo otázoky, na ktoré by ste pred vaším biznis stretnutím mali poznať odpovede. Prečo nie?! ich vie.

TÉMA: VYSTUPOVANIE

 

RADÍ: Adela Makovinská, koučka poradenskej spoločnosti AMConsulting. Pôsobila ako poradkyňa pre protokol v prezidentskej kancelárií, NR SR a neskôr pripravovala z oblasti diplomatického protokolu a spoločenskej etikety mnohých protokolárov, ale aj osoby pohybujúce sa v politike a pripravujúce sa na zahraničné misie. Vyštudovala Pedagogickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. 

Aká je najideálnejšia forma pozvania?
Osobná. Úplne ideálne sú recepcie a podobné spoločenské udalosti. Tam platí, že sme si „rovní“ a môžeme sa predstaviť a s každým si pohovoriť. No a už od dôb Ľudovíta XIV. platí: Čo sa povie na takejto udalosti, musí sa splniť. Ak vám tam potenciálny partner povie: „ Navštívte ma“, môžete sa následne ohlásiť a požiadať o stretnutie. Odmietnuť by vás nemal.
Čím partnera pri pozývaní bezpečne odradím? Nátlakovým spôsobom domáhania sa stretnutia, a hlavne preháňaním a klamstvom pri „dobíjaní sa“ na stretnutie. Slovensko je malé. Všetko sa tu dá do hodiny overiť.

Ideálne miesto stretnutia?
Čoraz častejšie sa ním stáva reštaurácia, spoločenské akcie, športové akcie. Je zlé si myslieť, že ak sa obchodní partneri stretnú na spoločenskej či športovej akcii, tak už ide o klientelizmus, rodinkárstvo a podobne. Takto to veľmi úzkoprso vnímame len u nás, a hlavne rôzne organizácie tretieho sektora z toho vyrábajú (s pomocou médií) senzácie. Hostiteľ pozýva, pozvaný o zozname pozvaných nerozhoduje.

Aké témy sú určite tabu?
Sex, politika a náboženstvo. Obchodní partneri si musia dôverovať. Preto väčšinou pri prvom stretnutí obchod neuzatvárajú. A často ani po piatom stretnutí.

Voči komu som ako hostiteľ z hľadiska etikety nadradený?
Voči nikomu. Všetci pozvaní sú si „seberovní“.

Má pri predstavovaní prednosť žena alebo nadriadený?
V práci či obchode neplatí, že žena má prednosť. Tu „prebíja“ post. Nadriadenému predstavujeme podriadeného. Domáci, vítajúci predstaví hosťovi domácich spolupracovníkov.

Je neslušné, ak ako muž dovolím v reštaurácii zaplatiť žene hostiteľke?
Nie. Vhodné však je, aby pred očami obchodného partnera (hlavne muža) žena „necálovala“ peniaze za obed na stôl. Lepšie je zariadiť si to diskrétnejšie. Naši muži to väčšinou neznášajú dobre.

Ako dať niektorému z hostí najavo, že hovorí príliš dlho?
Obchod je obchod. Tam by som uplatnila trpezlivosť. Ak mi na obchode veľmi záleží, nechám „roztáraného“ návštevníka hovoriť, koľko chce. Pri spoločenskej akcii však poznáme tzv. prekvapujúci potlesk.

Je žuvačka tabu?
U nás a takmer na celom svete (okrem USA) je žutie žuvačky považované za neslušné. V tomto sa nám snáď USA nestanú vzorom.

Ako diskrétne upozorniť hosťa na škvrnu, očko na pančuche ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2004-08-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Akými jazykmi sa dohovoríte vo svete
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 00:08