StoryEditor

Metla ľudstva. A jej trinásta komnata v prečo nie?!

28.11.2012, 23:00
Ponúkame vám exkluzívny pohľad za oponu štyroch unikátnych svetových značiek alkoholov.

Z alkoholu som si zobral viac, ako si alkohol zobral zo mňa, povedal raz britský politik Winston Churchill. My sme si z neho tiež vzali len to najlepšie a ponúkame vám pohľad za oponu štyroch unikátnych svetových značiek, ktoré metlu ľudstva premenili na... celkom slušný biznis. 

Tajomstvo číslo 1: GRÉCKA METAXA

Tma a kroky v diaľke. Moje oči si zvyknú na šero a postupne rozoznávam obrysy dubových sudov. Celá miestnosť je presiaknutá vôňou, ktorú pozná skoro celý svet. Zrazu sa tie obrysy spoja do siluety muža, ktorý sa k nám približuje. Tuším, že je to on. Muž, ktorému sa v tejto firme tak trochu klaňajú. Muž, ktorý má na svedomí to, ako chutí značka. Constantinos Raptis – Metaxa Master.



Alchýmia po slovensky
Na stole predo mnou leží sklenená banka, pipeta, pohárik Metaxy a jeden prázdny pohár. Moja úloha? Zo slávneho sladkého muškátového vína z ostrova Samos, zrejúceho destilátu  a... tajnej zmesi mediteránskych byliniek (jedinou známou sú lupene ruží) namiešať Metaxu, ktorá sa bude podobať tej v poháriku. Cítim sa ako McGayver v sukni...
„Nervózna?,“ pýta sa ma s úsmevom Raptis, „to  som si pre vás pripravil, aby ste si nemysleli, že mám ľahkú úlohu,“ žmurkne na mňa (on totiž vyberá muškátové víno, udáva pomer tajnej arómy a dozerá na zrenie destilátu...). Prijímam teda hodenú rukavicu a beriem do ruky ťažkú krištáľovú karafu. Ešte naposledy poctivo a podrobne ovoniavam alkohol v pohári a výroba klonu v podzemí aténskej továrne sa môže začať!


„Dajte tam len naozaj pár kvapiek tajnej zmesi, má silu,“ žmurká na mňa generálny riaditeľ Metaxy Panos Sarantopoulos. A vraj, ak vyrobíme lepšiu ako on, môžeme nastúpiť ako pravá ruka Metaxa Mastra hneď zajtra (ak si pomyslím na krutú zimu v Bratislave a na krásny a pohodový život v Aténach – kríza ma v tejto chvíli nenapadá, moja snaha stúpa raketovou rýchlosťou.)
Ako to teda bolo? Sladké víno zo Samosu, zrejúci spirit, tajná zmes, zamiešať, netrepať... a držať si palce.

Hviezdy gréckej ekonomiky
Od hrdosti narastiem hneď o niekoľko centimetrov, moja Metaxa je dokonalá (teda aspoň podľa mňa). Constantis Raptis ju zdvihne k perám, odpije si a usmeje s: „Na začiatok to nie je zlé, ale Private Reserve, by som vám ešte miešať a vyberať nedovolil,“ smeje sa. Pretože, ak si aj vy pri slove Metaxa spomeniete na 5 a 7 hviezdičiek, rýchlo vás vyvediem z omylu.
Kríza tu totiž nezasiahla všetko. Obľúbená grécka metla ľudstva sa teší čoraz väčšej obľube. A experimentuje – napríklad tento rok predstavila fľašku s 12 hviezdičkami (hviezdy hovoria o tom, koľko rokov zreje obsah fľašky v špeciálnych dubových sudoch). No pre milovníkov luxusu je 12 len začiatkom škály.



Ako chutí večnosť
Cítim sa tak trochu ako templár, celá púť do útrob Metaxy je totiž domyslená dokonale. Za marketing majú jednotku, pomyslím si v momente, keď sadám za naleštený okrúhly stôl. Zrak mi padne na päť pohárikov na obrovskom stole, ktorý je štýlovo podsvietený. Postupne odkrývam krehké sklenené prikrývky a porovnávam to najlepšie čo tento „dom“ ponúka: Začíname päťkou, sedmičkou, dvanástkou... a prichádza Private Reserved – fľaška, na ktorej si dáva Constantinos Raptis záležať ešte o trochu viac – nesie totiž jeho podpis: starostlivo vyberá to muškátové víno, ktoré zrením dosiahlo najplnšie arómy a zmieša s tým (ako inak) najlepším destilátom (veď vravím, že marketing im funguje na jednotku).
A to nie sme ešte ani zďaleka vo finále. To finále totiž má meno Aen. V preklade: večnosť. Jedna fľaška stojí vyše tisíc eur. Nečudo, vyrobili ich presne 1888 – to je totiž rok, keď bol jeden z najznámejších gréckych exportov (ak nerátame grécky šalát) založený. A nielen to, obsah týchto fliaš zrel v TOM sude. V sude číslo jeden.

Pán a pani z hodvábu
Príbeh Metaxy sa spája ešte s jedným menom – s menom Spyros, pretože práve on (Metaxa pochádza z gréckeho slova Metaxi – hodváb) nebol spokojný s alkoholom v 19. storočí, prišiel mu priveľmi aromatický a dráždivý. A čo urobí nespokojný chlap? Začal skúšať a pátrať po tom, čo by mohlo urobiť drink jemnejším. V roku 1888 sa mu to podarilo a založil legendárnu značku.
Tento príbeh však nie je len o silnom mužovi, pretože ako sa u nás na Slovensku hovorí,...  za každým mužom hľadaj ženu. Tu má meno Despina, Spyrosova žena, ktorá po smrti svojho manžela zobrala firmu do vlastných rúk. A urobila dobre, okrem toho, že sa stala prvou ženou na čele takého obrovského podniku na juhu Európy, urobila z toho drinku značku, ktorú pozná väčšina sveta. A nepotrebovala na to ani žiadne kvóty európskej únie...


Czechoslovakia loves Metaxa!
Práve tomuto manželskému páru sú venované legendárne dubové sudy: číslo 1 s menom Spyros a číslo dva s menom Despina. Sú opatrované už vyše sto rokov a práve v prvom zreje najdrahšia a už aj zberateľsky veľmi hodnotná Metaxa, ktorá je v sude už vyše 80 rokov. Každý z Metaxa Mastrov v ňom uchovával to najlepšie, čo vyrobil (Metaxa Mastrov je v celej histórii značky len päť, napríklad Costas pre nich pracuje už 27 rokov). U mňa koštovanie vyhrala.
„Viete, že máme v Československu tretí najväčší trh?,“ prekvapuje ma pán domu Panos Sarantopoulos. Na prvom mieste je, samozrejme, Grécko, v tesnom závese Nemecko a potom naše dve krajiny, nemajte strach, vedia, že sme sa pred skoro dvadsiatimi rokmi rozišli, tu ide o biznis stratégiu...
Muž, ktorý nepije, nie je podľa môjho názoru skutočný muž, povedal raz ruský spisovateľ Anton Pavlovič Čechov. Asi sa podobným heslom riadil aj Spyros Metaxa, no on okrem toho, že pil, urobil niečo viac – vyrobil drink, ktorým si pripíjajú ľudia v 60 krajinách sveta, a verte mi, ide o milióny fliaš.

Celý článok nájdete v magazíne prečo nie?! alebo v sieti Piano.

Cestu redaktorky hradila spoločnosť RÉMY COINTREAU a Metaxa.

Viac biznis príbehov, exkluzívnych rozhovorov a reportáží nájdete v 60-stranovom magazíne prečo nie?!, ktorý je dnes vložený ako darček v HN.
01 - Modified: 2004-09-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prvým víťazom v Číne Barrichello 02 - Modified: 2004-09-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Víťazná séria Ružomberka na súperových trávnikoch 03 - Modified: 2004-09-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Basketbalistky prišli o postup na ME 04 - Modified: 2004-09-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na memoriáli Nepelu víťazstvá favoritov
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 08:23