StoryEditor

Golfosútra

26.05.2011, 00:00


Speed golf – zahráš jamku a bežíš
Hoci golf sa považuje za šport vyžadujúci si pokoj a sústredenie, odnož zvaná speed golf (v preklade rýchly golf) kladie okrem presnej mušky dôraz na fyzickú kondíciu. Speed golf kombinuje klasický golf s behom, ktorým sa hráči presúvajú medzi jednotlivými jamkami. Cieľom je zahrať čo najmenej úderov v čo najkratšom čase. Konečný výsledok sa získava sčítaním počtu úderov na osemnásťjamkovom ihrisku s počtom minút. Teda ak golfista napríklad zahrá 74 úderov a trať zvládne za 57 minút, jeho celkové skóre bude 131 bodov. Inak sa pravidlá a etiketa speed golfu s malými výnimkami od klasického nelíšia, samozrejme, hráči so sebou nosia menšie bagy a minimum palíc. Priekopníkom speedgolfu je americký bežec Steve Scott, ktorý ho vymyslel tri roky predtým, ako na majstrovstvách sveta v roku 1983 v Helsinkách získal striebro na 1 500 m. Priaznivcov si tento šport našiel najmä na Severe Ameriky, v Európe a v Japonsku.


Extrémna osmička
Ak sa vám máli adrenalín po nepresne zahranej loptičke, vyskúšajte extrémny golf. Cieľom je zdolanie takzvanej Awesome Eight Golf Challenge, teda osmičky najextrémnejších golfových ihrísk na zemeguli. Hráč ich musí absolvovať v priebehu jedného roka. Nie je dôležité poradie, nesmie však použiť služby caddieho ani golfový vozík. Náročnosť spočíva najmä v nezvyčajných klimatických podmienkach. Prvým je najchladnejšie ihrisko North Star na Aljaške, kde sa teploty pohybujú aj okolo mínus 26 stupňov. Tamojšie pravidlá dovoľujú loptičku, ktorú vám počas hry ukradne líška alebo havran, nahradiť bez trestného úderu. Opačným extrémom je najhorúcejšie ihrisko v austrálskom Alice Springs uprostred púšte s teplotami okolo štyridsať stupňov nad nulou. Odtiaľ sa môžete presunúť do Kalifornie, do rezortu Furnace Creek ležiaceho 65 metrov pod hladinou mora. La Paz Golf Club v Bolívii vo výške 4 014 metrov nad morom patrí k najnáročnejším na svete najmä kvôli redšiemu vzduchu. Potom odporúčame odskočiť si do Argentíny na najjužnejšie položené greeny v Ushuhaia Golf Club s veľkolepou scenériou Ánd. North Cape Golf Club v Nórsku síce so svojimi šiestimi troj- a štvorparovými jamkami nevyzerá ako priveľká výzva, no skúste tam ísť počas obdobia polročnej polárnej noci. Klub Ko´olau na Havaji je vďaka veľkým výškovým rozdielom a jamkám poukrývaným v tropickom dažďovom pralese považovaný za najnepoddajnejšiu golfovú destináciu. Poslednou zastávkou je najstaršie a snáď najznámejšie Old Course v St. Adrews v Škótsku. Pokiaľ si nechcete sami zabezpečovať dopravu, poplatky či ubytovanie, agentúry ponúkajú možnosť absolvovať okružnú cestu. Cena je 120 000 eur.

Caddie do vrecka
Pre profesionálnych golfistov je caddie omnoho viac ako len nosič bagu. Práve on niekoľko dní pred turnajom prejde celé ihrisko, zaznačí si všetky podrobnosti a špecifiká a hráčovi vie následne poradiť, aký terén ho čaká či ktorú palicu použiť. Pohybovať sa po neznámom ihrisku s rovnakým prehľadom vám pomôže špeciálny softvér. „Vďaka nemu si vie hráč ešte pred vstupom na green prezrieť celé ihrisko v 3D. Detailne si môže preštudovať každú jamku, bunkre, zistí, kde stoja prírodné prekážky či ako sa bude správať loptička v rôznych poveternostných podmienkach,“ hovorí Miloš Titko z košického Datalinku SW, ktorý túto aplikáciu ponúkajú ako doplnok ku golfovým trenažérom, o ktorých sme písali v prvom tohtoročnom prečo nie?!. „Veľkou výhodou pre hráča je, že si ihrisko môže načítať pohodlne doma alebo trebárs v lietadle. Použiť sa dá aj priamo na greene, pretože v mobile vidí aj, takpovediac, za horizont, takže si môže lepšie naplánovať úder,“ vysvetľuje. Digitálne zakreslené majú takmer všetky slovenské a české, ako aj množstvo najznámejších svetových golfových rezortov.

Golf v mobile
Aplikácie do mobilných telefónov naplno zasiahli aj golfové odvetvie. Okrem klasických hier rôznej úrovne ponúkajú rozličné sofistikované riešenia. Napríklad vďaka Radar Golfu, ktorý vyvinula Americká golfová asociácia, ľahko nájdete zatúlanú loptičku. Samozrejme, musí byť vybavená špeciálnym čipom. Dosah je do tridsať metrov a najmä v členitejšom teréne významne šetrí čas. Mobile Golf Scorer, ktorý vyvinul Nemec Andreas Lachner, zas ponúka multifunkčné aplikácie. V mobile máte golfový organizér, kam sa počas hry zaznamenávajú všetky údaje o každej jamke, z ktorých vám následne počítač vyhotoví kompletnú štatistiku zahŕňajúcu dĺžku, silu a smer úderov alebo úspešnosť. Následne vypracuje aj odporúčanie na zlepšenie konkrétnych herných činností. Aplikácia vie dokonca počas hry poradiť, akou palicou by ste mali úder zahrať, prípadne vám detailne zakreslí vašu a tiež ideálnu krivku úderu. Zoznam dostupných mobilných aplikácií nájdete na www.gps-practice-and-fun.com v sekcii Golf GPS.

Greeny medzi mrkvou
Golfoví maniaci určite ocenia nový trend v záhradnom urbanizme. Architekti vám na požiadanie vytvoria mini golfové ihrisko s niekoľkými jamkami priamo u vás na dvore. Samozrejme, v prípade, že nevlastníte niekoľkohektárový pozemok, obmedzí sa to na nácvik patovania na greene. Pokiaľ nemáte vhodné podmienky na prírodný, dá sa využiť aj umelý trávnik.

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 09:42