StoryEditor

Prečo nie?!: Luxus na palube!

20.05.2010, 00:00
MAGNIFICA. predstavte si thajskú masáž či turecké kúpele v medzinárodných vodách. Lákavé? prečo nie?! pre vás otestovalo, čo všetko vás čaká počas plavby na luxusnej výletnej lodi.

Je krátko popoludní a jarné slnko ešte viac láka, aby sme niekam vyrazili. V hamburskom prístave je už rušno. Na tom by možno nebolo nič zvláštne, keďže patrí k najväčším prístavom v Európe. Dnes je však ruch okolo novej výletnej lode MSC Magnifica, ktorá sa z Hamburgu vydáva na svoju prvú plavbu do Benátok.

 

 

Sme teda medzi prvými pasažiermi na novučkej lodi. V prístave nás čaká povinná kontrola, bezpečnosť je na vysokej úrovni, keďže vstupujeme do medzinárodných vôd. Na checkine sme dostali elektronický kľúč od izby, vlastne v tomto prípade aj od kajuty. Pár krokov cez mostík... a sme na palube.

 

 

VODOPÁD NA LODI
Prvý dojem je takmer dokonalý. Obrovská vstupná recepcia, ktorej na elegancii pridáva vodopád klesajúcej vody či klavír, očarí krásnym interiérom. Stevardi sú už vzorne nastúpení, aby hostí uviedli do kajút. Schádzame o poschodie nižšie, naše kajuty sú na piatom poschodí, čo je o poschodie pod úrovňou zeme. "Ááá, dobro utro,“ snaží sa prihovoriť náš stevard po tom, čo začuje slovenčinu. Síce veľmi netrafil, ale v každom prípade sa snažil vytvoriť domácku atmosféru. Naše kajuty sú len pár krokov od vchodu. Na lodi pritom platí, že kabíny s párnym číslom sú na jednom boku a s nepárnym na druhom.

Kabína ma príjemne prekvapila. Nechýbalo jej nič, čo má hotelová izba, vlastná kúpeľňa je samozrejmosťou aj na lodi. Potešilo ma najmä to typické okrúhle okno, ktoré k lodi bezpodmienečne patrí. Zmazalo moje obavy z toho, že som pod úrovňou zeme - neznamená to totiž byť pod vodou.

 

 

V MEDZINÁRODNÝCH VODÁCH BEZ DANE
Na recepcii nás však už čakala Tatiana Hüller, sales manažérka spoločnosti MSC Kreuzfahrten Viedeň, aby nám loď dôkladne ukázala. "Loď môže vziať približne 3 200 pasažierov, o ich pohodlie sa stará asi 900-členný personál. Hostia môžu využiť viacero druhov reštaurácií, napríklad presklenú Saharu či Orientálnu reštauráciu zariadenú v typickom duchu. "Tu je Card room, kde si hostia môžu zahrať karty, vedľa nej knižnica a športový bar s biliardovými stolmi či kolkovými dráhami,“ ukazuje postupne, čo všetko môžeme ako hostia využiť. Nechýba kasíno, Poker room, Tiger bar zariadený v tigrovanom štýle, Cyber kafé a 4D kino. Na Bond street už zvedavo nazerali hostia cez sklený výklad, čo si budú môcť nakúpiť v Duty free shope bez dane. Na jeho otvorenie však musia chvíľku počkať, kým loď kotví, obchod neotvoria. "Až keď budeme v medzinárodných vodách,“ upozorňuje Hüller. Že si neviete predstaviť týždeň na lodi bez internetu? Bez obáv, aj internet a business centrum sú samozrejmosťou.
Najväčšie prekvapenie ukrýva predná časť lode. Obrovské divadlo, kam sa zmestí 1 500 ľudí, prekonalo pochybnosti o tom, že na lodi nemôže byť všetko. Naozaj môže.

 

 

ŠLIAPNITE DO PEDÁLOV, UŽ SME SKORO V PRÍSTAVE
Čerešničkou na torte je jednoznačne vnútorný bazén a wellness svet. "K dispozícii je thajská masáž, sauna či turecké kúpele,“ hovorí Hüller. Ostatní, rovnako ako my, zvedavo obdivovali zariadenie, ktoré samo osebe pôsobilo veľmi upokojujúco, čo podčiarkovala príjemná vôňa.

Súčasťou toho je aj fitnescentrum, ktoré je celé presklené. Predstavte si, ako "makáte“ na stacionárnom bicykli, a loď sa pomaly blíži do niektorého z prístavov. Krásna predstava.

 

 

Mysleli tu aj na drobcov, a očividne ich tu býva dosť veľa, pretože detský kútik rozhodne nemal rozmery kútika.
Nazreli sme aj do iných kajút, aby sme vedeli, čo všetko loď ukrýva. Tie najjednoduchšie, takzvané vnútorné, sú bez okna, pre rodiny je tu zase rodinná kajuta a tie najluxusnejšie sú najväčšie s balkónom. V takejto kajute sa už naozaj cítite, ako v nejakom luxusnom hoteli. Skutočne som si predtým nevedela predstaviť, že na lodi existujú kabíny s balkónom.

 

 

ALJAŠKA ALEBO OMÁN?
Aj od kajuty závisí, na koľko potom takáto dovolenka vyjde. Keď už sme pri cene...
"Začíname už pri 499 eurách na osobu. Deti do 18 rokov majú pritom oveľa nižšie tarify, do dvanásť rokov cestujú zdarma,“ hovorí Petra Kočišová zo spoločnosti MTA airtour.

Závisí to však najmä od toho, akú plavbu si vyberiete, a či chcete zostať v Európe alebo ste zatúžili po Karibiku. "Cena plavby po gréckych ostrovoch spolu s Tureckom je približne 600 eur, Karibik od 890 eur na osobu,“ dopĺňa Kočišová. Plavieb na výletných lodiach je niekoľko, môžete si tak napríklad "skočiť“ do Japonska a Číny, Ománu, alebo sa plaviť okolo Aljašky. Magnifica zostane v Európe a jej domovským prístavom budú práve Benátky.

 

 

Interiér lode zariadený v talianskom štýle nás naozaj očaril. A vonkajšia paluba dodala celkovému dojmu jednotku s hviezdičkou. Až keď som sa z paluby pozerala na vodu a prístav, uvedomila som si, že som na lodi. Vnútri totiž na to celkom určite zabudnete. Hojdanie takmer necítite alebo je minimálne, takže morská choroba tu nebude rozšíreným fenoménom a zrejme ani ponorková choroba pri veľkosti lodi nepríde tak rýchlo. Kým sa človek zorientuje, chvíľu to potrvá. Loď má 16 palúb, meria takmer 300 metrov a široká je viac ako 32 metrov. Jej cena? Síce sa pri tejto otázke výkonný riaditeľ MSC Cruises Pierfrancesco Vago v rozhovore pre prečo nie?! len pousmial, no diplomaticky odpovedal, že bola drahá, údajne stála 390 miliónov eur.

 

 

01 - Modified: 2003-11-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Predaj Unipetrolu pomôže burze
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:56