StoryEditor

Jedol som len párky a palacinky

22.10.2009, 00:00
Na reštauráciu Antica Toscana sme nasadili naozaj fundovaného "kritika". Riaditeľa Škoda Auto Slovensko Roberta Baumgartnera, ktorého by, mimochodom, neprekvapil ani jedálny lístok celý v taliančine.

"To bola náhoda, alebo zámer, že sme práve v talianskej reštaurácii?“ pýta sa hneď po otvorení jedálneho lístka Baumgartner. Priznávame, že zámer to pôvodne nebol, ale nakoniec to celkom "sadlo“: Baumgartner je nielen fanúšikom talianskej kuchyne, ale sám na Apeninskom polostrove istý čas aj žil.

Domáce cestoviny pripravené na špeciálnom bronzovom stroji? Baumgartner súhlasne prikyvuje - záruka najvyššej kvality.

Špeciálna múka, vďaka ktorej sa vám cestoviny nikdy nerozvaria? "Presne tú som si priviezol ako suvenír z dovolenky.“

A to ešte Robert Baumgartner rozmýšľal, či sa môže považovať za gurmána...

BUCHTA POD NOHAMI
Sedíme v rohu toskánskej reštaurácie v Rusovciach, odkiaľ máme výhľad na celú miestnosť. Hrá príjemná talianska hudba, ktorú sem-tam preruší len detské džavotanie malého Jakopa, syna majiteľa reštaurácie, prípadne dialóg dvoch germanofónnych biznismenov sediacich opodiaľ. Sviečky, vidiecka atmosféra, tmoliaca sa Buchta (žiadne narážky, Buchta alebo tiež Batiani je miestny štvornohý miláčik, ktorý tiež patrí ku koloritu tejto reštaurácie)... Totálna pohodička, čo dodať.

Snažím sa po očku zistiť, či si náš hosť už vybral predjedlo. Robert Baumgartner s evidentným záujmom študuje prvú stranu.

"Hmmm... toto by som si zobral ako beletriu na voľný čas.“

Výber z jedálneho lístka sa pozvoľne zmenil na príjemnú diskusiu s Mirkom Berrettinim, majiteľom reštaurácie.

Nakoniec padlo rozhodnutie: výber z piatich syrov.

"Môžeme sa rozdeliť a navyše máme silnejší zážitok z viacerých druhov,“ skonštatoval Baumgartner.

PÁRKY A PALACINKY
Popri štyroch druhoch peccorina a vďaka domáckej atmosfére sa rozprúdila vcelku vtipná debata.

"Mama mi hovorila, že do desiatich rokov som nejedol nič iné, len párky a palacinky,“ odhaľuje svoje gastronomicky nenáročné detstvo Baumgartner. "Potom pravdepodobne prišlo obdobie, keď som sa rozhodol, že to všetko dobehnem,“ hovorí so smiechom.

To obdobie zrejme u riaditeľa Škoda Auto Slovensko trvá dodnes, aj keď pri otázke, či sa považuje za gurmána, trochu zaváhal.

"Ja sa skôr považujem za pôžitkara. Ale otázka je, čo presne znamená gurmán? Ak človek, ktorý si rád vychutnáva dobré jedlo, tak potom áno. Dobré a jednoduché jedlo.“

Po jemnom pripomenutí kolegyne, že čas pomaly uteká, sa Baumgartner usmeje.

"Lucia, život je príliš krátky na to, aby sme sa naháňali...“

SHOW V KUCHYNI? ĎAKUJEM, NEPROSÍM
Pred výberom každého jedla počúvame Mirka Berretiniho, ako nám (mimochodom, plynulou a veľmi dobrou slovenčinou) vysvetľuje, čo, akým spôsobom a odkiaľ sa o chvíľu objaví na našom tanieri. Odpovie vám na čokoľvek - od historického pôvodu jedla až po jeho finálnu podobu.

"Ja osobne nemám rád také to divadlo okolo varenia. Aj túto reštauráciu som sa snažil vytvoriť v takej rodinnej atmosfére. Aj preto sa vyhýbam priemyselným výrobcom. Talianska kuchyňa je jednoduchá, preto tie základné ingrediencie musia byť bezchybné. Potraviny si vždy vyberám sám a sledujem ten proces až úplne do konca, kým sa to dostane k vám na tanier,“ vysvetľuje Berrettini a jedným očkom pozrie aj na malého Jakopa, ktorý sa hrá obďaleč.

Zaužívaným predstavám o extrovertnosti a energickosti Talianov neostáva Mirko Berrettini nič dlžný, a tak sa debata o jedle podchvíľou mení na debatu o autách či cestovaní. Taliansko však stále ostáva témou číslo 1.

"Viete, čo je paradox? Kým som robil pre taliansku firmu, nebavilo ma tam chodiť na dovolenku. Ale odkedy robím pre nemecký koncern, dovolenky v Taliansku ma veľmi bavia. Je oveľa lepšie robiť pre nemecký koncern a dovolenkovať v Taliansku, ako robiť pre taliansku firmu a dovolenkovať v Nemecku. Ale talianskej kuchyne sa prejesť nedá,“ uzatvára so smiechom Robert Baumgartner.

TEST:
Robert Baumgartner, generálny riaditeľ Škoda Auto Slovensko

Kvalita a chuť jedla a nápojov: Veľmi zaujímavé bolo zistenie, aký je rozdiel v peccorine podľa veku. Najviac mi chutil ten trojmesačný. Domáci pečený chlebík je zázrak, všade, kde sa pečie. Víno bolo presne také, aké mám rád. Nie veľmi alkoholické, ľahké, svieže, ovocné.

Cestoviny sme mali ako hlavný chod. V jednodnoduchosti je krása - čím jednoduchšie jedlo z kvalitnejších prísad, tým je tá chuť jasnejšia, čistejšia. Pesto mi veľmi chutilo, rovnako aj tomatová omáčka.

Na hlavný chod nezostal priestor, ale veľmi dobre sme si to vynahradili zákuskovou smršťou. Mal som panna cottu s čokoládou, vynikajúci bol kontrast medzi jemnou kyslosťou tej panna cotty a hebkosťou a sladkosťou čokolády. Prvýkrát som to jedol v tejto kombinácii, bolo to skvelé. Červené víno malo nádhernú zamatovú vôňu a nebolo ani také ťažké, ako niektoré červené vína s takou hlbokou vôňou vedia byť.

Úprava jedla na tanieri: poprosím doplniť!
Personál (vystupovanie, profesionalita, znalosť produktu): poprosím doplniť!
Prostredie: Reštaurácia má naozaj výborné umiestnenie.
KONEČNÝ VERDIKT:
Keď ochutnám kávu, tak vám poviem, či sa táto reštaurácia posunie do mojej top trojky v Bratislave (krátka pauza). Rozhodne áno. Asi sa sem vrátim aj s rodinou.

Branislav Pospiš, viceprezident Asociácie someliérov SR
Kvalita a chuť jedál
a nápojov: Všetky jedlá, ktoré sme mali možnosť degustovať, od syrov Pecorino netradične na začiatku, cez štyri druhy skutočne domácich cestovín až po dezerty, boli vynikajúcej kvality. Jedlám skutočne nie je čo vytknúť, už na prvý pohľad je vidieť, že je to domáca ručná práca. Chuť bola výborná, hneď bolo jasné, že reštaurácia používa len tie najkvalitnejšie suroviny na výrobu jedál, čo v slovenských reštauráciách nie je vždy pravidlom. V jedálnom lístku nie sú len cestoviny, i keď ich reštaurácia ponúka široký výber, ale aj zaujímavé variácie úprav mäsa, všetko v toskánskom štýle.

Úprava jedál: Úprava jedál je jednoduchá, vidiecka, ako by vám jedlá s láskou pripravila stará mama.
Personál: Milý, úslužný, vtipný a nevtieravý. Je úplnou samozrejmosťou, že v reštaurácii vás privíta majiteľ Mirko .......

Prostredie: V bratislavských Rusovciach je najkratšia vzdialenosť z Bratislavy do Toskánska. Stačí prekročiť prah tejto reštaurácie. Nečaká Vás však reštaurácia zariadená podľa najmodernejších trendov, ale budete sa cítiť, ako keby ste prišli k dobrým priateľom na návštevu do vidieckeho domu v Toskánsku.

KONEČNÝ VERDIKT: Antica Toscana nie je typická reštaurácia, je to skôr dom majiteľov reštaurácie, otvorený pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať výbornú toskánsku kuchyňu a kvalitné toskánske vína. Vo všetkých jedlách, ktoré vám reštaurácia ponúka, cítiť domácu kuchyňu z kvalitných surovín. Atmosféra v reštaurácii skôr pripomína stretnutie rodinných známych, čo sa len tak stretli pri dobrom vínku. Odporúčam pre všetkých, ktorí sú unavení zo všetkých uniformných reštaurácií a chcú si príjemne oddýchnuť pri dobrom jedle.

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 17:40