StoryEditor

Mušketier z Malajzie

24.11.2010, 23:00
Spýtajte sa rodeného Malajzijčana, aké najexotickejšie jedlo v živote ochutnal, a odpovie vám, že holandské syry. A potom medzi rečou spomenie, na aký spôsob sa u nich doma pripravujú lastovičie hniezda.

Kultúrne strety môžu byť vcelku zaujímavé. Keď Tak Ming Lai pricestoval kvôli biznisu na Slovensko, bol odhodlaný ochutnať niečo z pravej slovenskej kuchyne. Nezobrali sme ho síce do pravej drevenej koliby (predsa len, žinčica a spol. by mohli byť na prvýkrát priveľkým sústom), bryndzi sa však nevyhol. Naservírovali nám ju v bratislavskej reštaurácii Traja mušketieri.

Biznis s pohodou
Tak Ming Lai je šéfom medzinárodnej spoločnosti Human Dynamic, ktorá minulý rok otvorila svoju pobočku aj na Slovensku. Zaoberajú sa zdanlivo jednoduchou záležitosťou: starajú sa o to, aby sa vaši zamestnanci cítili v práci spokojne. Aj preto prišiel Tak Ming Lai na Slovensko: prednášať o tom, ako veľmi je pre zamestnancov dôležité napríklad wellness. K pravej pohode však patrí aj dobrý obed, a tak sme ho pozvali na obed do reštaurácie v centre Bratislavy, ktorá okrem slovenských jedál ponúka aj francúzske špeciality. Aby to bolo ešte multikultúrnejšie, keď už máme takého exotického hosťa. 

"Viete, kde presne je Malajzia?“ pýta sa Ming na úvod.
"Lebo niektorí povedia: Malajzia, to je niekde tam pri Singapure? Odpovedám im, že áno, Malajzia je tá veľká krajina, ktorá obklopuje drobný Singapur,“ dodáva so smiechom rodený Kualalumpurčan.

Ako Malazijčanovi chutila bryndza
Medzitým nám - na Mingovo potešenie - ako couvert naservírovali bryndzovú nátierku. Tak Ming Lai však prekonal naše očakávania a neostal pri zdvorilostnom jednom kúsočku. Bryndza mu chutila, aj keď podotkol, že je naozaj veľmi aromatická.

Šéf Human Dynamic je však za akékoľvek experimenty - veď z jeho pohľadu bola najväčšou exotikou ochutnávka holandských syrov. Také lastovičie hniezda na sladko, to je bežná záležitosť (a treba podotknúť, že dosť drahá - za jedno hniezdo zaplatíte v Ázii v prepočte aj sto eur).

Alebo ovocie durian - vraj v Malajzii kráľ všetkého ovocia. Na tom by možno nebolo nič zaujímavé, ak by durian niektorým nechutil ako päťdňové ponožky...

"Zbierala som odvahu, ale napokon som ho predsa len neochutnala,“ tvrdí s miernymi obavami Andrea Chorváthová, manažérka firmy pre strednú a východnú Európu.

Ak ste na tom podobne, ochutnať môžete aspoň málo známy druh malých ázijských banánov, ktoré sa dajú kúpiť aj u nás.

Robin Hood z Kuala Lumpur
Po otázke, či by si na Slovensku trúfol zájsť do ázijskej či čínskej reštaurácie, sa Tak Ming Lai schuti zasmial, takže sme boli celkom radi, že tip padol na francúzskych Troch mušketierov. Aj keď sa vraj v tejto reštaurácii cítil vďaka dobovému zariadeniu a kostýmom personálu ako Robin Hood - ale to zrejme len preto, že krátko predtým v lietadle pozeral práve tento film.

Tak Ming Lai sa sám za veľkého gurmána nepovažuje, no detailne vám opíše chuťový rozdiel medzi malajzijskou či čínskou kuchyňou a ocenil pomarančové nuansy v palacinkách, ktoré nám naservírovali ako dezert.

Celkový dojem z Troch mušketierov bol pre nás príjemný, prostredie a obsluha v dobových kostýmoch spestrením medzi "houte couisine“ reštauráciami a odporúčame v prípade, ak máte chuť na poctivé jedlo v slovensko-francúzskom podaní.

Text: Mária Mlaková. Foto: Peter Mayer

menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 00:34