StoryEditor

Figarova svadba? Nie, čokoláda

19.11.2007, 23:00

Hustá hnedá horúca hmota. Voňavá, zamatovo hladká, horká -- sladká... Čokoláda! Časy Mayov a Aztékov, ktorí si na nej pochutnávali ako prví, sú už ozaj dávno preč, no čokoláda prežila. Vážne vedecké štúdie dokazujú, že jej konzumácia spôsobuje pocity šťastia, väčšiu slasť než vášnivé bozkávanie, má účinky podobné droge... Preto musí byť dostupná všade. Pred vianočnými a inými sviatkami to platí dvojnásobne. Na Slovensku čokoláda už vyše sto rokov splýva so značkou Figaro.

História Figara siaha do januára roku 1905, keď istý Adolf Fischer požiadal zastupiteľstvo mesta Trnava o uvoľnenie pozemku na stavbu továrne na čokoládu a cukrovinky. Výbor jeho žiadosť schválil a po necelom roku stavebných prác sa spustila výroba. Najskôr skromne -- od roku 1910 do prvej svetovej vojny sa vyrábalo približne 160 ton cukroviniek ročne, počas vojny však produkcia stúpla na 400 ton.

Z rúk do rúk
Továreň ďalej expandovala a v roku 1920 majitelia jej priestory rozšírili. Mesto opäť povolilo úpravy. Ako hovorí výťah zo zápisnice zasadnutia mestskej rady: "Poněváč je továreň na tomto neprajnom mieste už raz postavená, nemôže sa jej vývin zahatiť." Veľké investície však spôsobili, že majitelia neboli schopní splácať úver, a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 09:54