StoryEditor

Nevystúpiť, keď má vlak problémy

31.05.2004, 00:00

Cenu v kategórii za podporu verejnoprospešnej činnosti v regióne získala martinská spoločnosť MTM Obaly. Odborná porota v jej prípade ocenila pokrytie nákladov súvisiacich s poskytovaním opatrovateľskej služby pre starých a chorých občanov. Ďalšími nominovanými boli spoločnosti BBF elektro zo Spišskej Novej Vsi (za montáž elektroinštalácie v domove pre mentálne postihnuté deti) a púchovský Matador za aktivity Nadácie na podporu púchovského regiónu v oblasti zdravotníctva a školstva.
MTM Obaly sa zaoberá predajom vlnitých a hladkých lepeniek a obalov z nich. Stoja za ňou tri spolumajiteľky.
Podnikať začali v roku 1995. "Od prepožičaných stolov, stoličiek a jedného počítača na splátky sme sa postupne vypracovali na firmu, ktorá má dnes deväť kmeňových zamestnankýň. Sme čisto ženská firma aj keď máme jedného externého spolupracovníka," spomína jedna z majiteliek, Lea Mastalerzová. Najhoršie bolo podľa nej presekať sa cez džungľu zákonov, ktoré sa často menia a upravujú. Mali však veľké šťastie na ľudí, ktorí ich podržali. "Podnikanie je chlieb náš každodenný, je to však zároveň obrovská zodpovednosť k obchodným partnerom, zamestnancom a tiež voči sebe. Nepatríme medzi ľudí, ktorí vystúpia z vlaku, keď sa im zdá, že vlak má problémy," hovorí Mastalerzová.
Do súťaže Via Bona Slovakia firmu prihlásila nezisková organizácia Samaritán, ktorá sa snaží pomáhať starým a chorým ľuďom a skvalitniť ich každodenný život. "Problémom takýchto organizácií sú financie. A práve pri ich hľadaní sa stretli naše cesty. Spolupracujeme od roku 2000. Obdivujeme nadšenie a zanietenosť týchto ľudí," dopĺňa Mastalerzová.
Ako pokračuje, firma podporila aj športovcov, školy, detský domov, domov sociálnych služieb pre deti. Pomohli tiež zakúpiť prístroje, ktoré sa používajú na detských oddeleniach martinskej fakultnej nemocnice. "Je veľa tých, ktorí sú odkázaní na pomoc nás všetkých. Myslím si, že akýkoľvek druh pomoci dodáva človeku silu, dobrý pocit, vnútornú hĺbku, prosto robí nás lepšími," uzatvára Mastalerzová.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 16:22