StoryEditor

Štandardný byt či holobyt? Záleží na tom, či máte radšej fantáziu alebo kľud

16.12.2014, 16:30
Autor:
red, runred, run
Ak chcete kúpiť byt, zvážte, či je lepšie obstarať si ho s bežným štandardom alebo ako holobyt. Všetko závisí od vašich špeciálnych nárokov.

Pre aký byt sa rozhodnúť, či holobyt, alebo zariadený bytový priestor, závisí od viacerých faktorov. Platí najmä to, že cena za byt so štandardom je vyššia než za holobyt, ale individuálny nákup a realizácia štandardu v holobyte vás zase vyjde drahšie. Naopak, pri holobyte môžete popustiť uzdu fantázii a upraviť si priestor podľa vlastných predstáv.

Výhody plnohodnotného bytu

Nespornou výhodou obstarania bytu so štandardom je bezstarostnosť celého procesu. Kupujúci získa na zariadenie záruku garantovanú developerom a ušetrí čas – štandard sa totiž musí dodať ešte pred kolaudáciou.
Cena za štandard sa v projektoch stredného segmentu pohybuje od päťtisíc do 15-tisíc eur v závislosti od veľkosti bytu. Niekto môže za nevýhodu považovať obmedzenú ponuku materiálov, farebných variácií či zariaďovacích predmetov, ale mnohým nemusí vyhovovať ani časový limit na výber a možnosť len minimálneho, ak vôbec nejakého, zásahu do dispozičných úprav. 

Výhody bytu bez výbavy

Iné je to pri holobyte. Benefitom kúpy bytu bez štandardu je možnosť úpravy dispozície, ktorá je v zásade obmedzená len statikou a inštalačnými jadrami. Inou devízou je voľnosť výberu materiálov, dekórov, zariaďovacích predmetov. Záleží len na rozpočte klienta. Treba si však dať pozor, aby sa všetky potrebné zásahy do nosných konštrukcií ohlásili po kolaudácii stavebnému úradu. Takáto zmena sa musí riešiť projektom s potrebnými náležitosťami, teda so statickým posudkom a projektom.
„Nie každý sa vyzná v sfére stavebníctva a architektúry, preto pri individuálnej realizácii úprav a zariaďovania interiéru je dobré sa obrátiť na interiérového architekta, ktorý zodpovedá za výsledok a nesie záruku za prípadné chyby. Treba počítať s tým, že pri individuálnej inštalácii štandardu je cena väčšinou vyššia,“ hovorí Ján Gondžur z realitnej kancelárie XX REAL.

Starostlivosť o klientov v minulosti

Pred krízou sa výberu a poradenstvu v oblasti štandardného vybavenia detailne venovali klientske centrá, show-roomy, prípadne mohli klienti navštíviť vzorové byty a na vlastné oči vidieť rôzne dodávané materiálové variácie a zariaďovacie predmety. Takéto možnosti sa vyskytovali pri takmer každom väčšom projekte a zo strany zákazníkov bol o ne veľký záujem.
Individuálne riešenie interiérov či úprava dispozícií boli bežnou súčasťou developerských služieb. Klienti si vyberali z minimálne troch úrovní štandardov: od bežného cez nadštandard až po vyšší nadštandard, podobne boli odstupňované aj cenové a materiálové balíky. Solventnejší klienti mali možnosť si vyberať podľa vkusu a kvality, menej solventní boli radi, ak v základnom balíku dostali dokončený byt a mohli sa nasťahovať.

Odvrátená strana veľkej ponuky

Veľká šírka ponuky má svoje mínusy. Variabilita možností najmä pri väčších projektoch napríklad zapríčiňuje meškanie dodávok a celkové oneskorenie dokončenia stavby. Pod vplyvom čoraz častejších požiadaviek klientov na odrátanie štandardu začali developeri ponúkať byty v štádiu holobytov. Klienti si chceli výber a dodanie výbavy manažovať sami, navyše netlačili ich termíny stavby. V dôsledku toho v novostavbách nastával nekontrolovateľný a neovplyvniteľný stavebný ruch, ktorý obyvateľom bytov kúpených v štandarde neraz znepríjemňuje prvé roky bývania. S týmto faktorom treba pri kúpe bytu v novostavbe rátať aj v súčasnosti.

01 - Modified: 2007-01-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pozemkový fond má nového šéfa
01 - Modified: 2024-04-28 09:21:27 - Feat.: - Title: Spoločnosť J&T Real Estate vstupuje na nemecký trh, prvý projekt postaví v Berlíne 02 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 03 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 19:55