StoryEditor

Nemožný šéf, páchnuci kolega. Takto vyriešite problémy v práci

16.04.2015, 15:04
Autor:
zubzub
Niekedy človeka až prekvapí, čo všetko sa môže v práci stať potenciálnou trecou plochou a prerásť dokonca do výbušnej situácie.

Riešenie nepríjemných situácií v práci býva ťažké a niekedy aj trápne. Viete, napríklad, ako kulantne kolegovi oznámiť, že práve nevonia?

"Spoločným menovateľom väčšiny konfliktov sú všeobecné ľudské slabosti, ješitnosť, nízka sebadôvera, neprijatie kritiky či neochota  alebo obava priznať si chybu," hovorí Jitka Tejnorová, partnerka spoločnosti DMC management consulting.

Súčasné pracoviská, takzvané open space, v ktorých sa vyskytuje viac ľudí pohromade v jednom zdieľanom priestore, si vyžaduje od zamestnancov veľkú mieru tolerancie a rešpektu voči ostatným. "Potrebujeme sa sústrediť, neobmedzovať ostatných svojím správaním," vysvetľuje Daniela Hylmarová, riaditeľka HR Services zo spoločnosti Vodafone, a dodáva: "Keď vynecháme nedodržiavanie základných hygienických návykov, sťažujú sa zamestnanci najviac na kolegov, ktorí hlučne rozprávajú historky zo súkromného života, hlasno telefonujú alebo okato počúvajú rozhovory ostatných."

Čo ešte môže na pracovisku spôsobiť problém? Čítajte, ako vyriešiť najčastejšie konfliktné situácie v zamestnaní.

Medzinárodný tím - konflikt kultúr

Na problém, s ktorým sa zrejme bude stretávať čím ďalej, tým viac firiem, upozorňuje Michaela Žáčková z KPMG. "Nadnárodné spoločnosti sa často snažia o diverzitu vo svojich pracovných tímoch. Stáva sa tak, že každý člen má iné hodnoty a nepísané pravidlá."

Nemusí ísť hneď o náboženské rozdiely, problémom sa môže stať odlišný prístup k práci či k dodržiavaniu termínov. Riešenie je pomerne jednoduché: "Hneď na začiatku oboznámte celý tím s národnými zvyklosťami a kultúrnymi rozdielmi. Ideálna je forma workshopu. Vďaka nemu všetci lepšie pochopia vzájomné odlišnosti, ale samotný workshop funguje aj ako výborný stmeľovač tímu," radí Michaela Žáčková.

Podľa psychológa Dalibora Špoka chýba ľuďom veľmi často len jednoduchá schopnosť tolerancie. "Partnera alebo kamarátov si totiž vyberáme podľa sympatií. Pri kolegoch to však neplatí. O to viac tu je tolerancia potrebná. Ide o mentálne zručnosti: začína sa to vnútorným súhlasom s tým, že ľudia sú iní (aj nesympatickí), napriek tomu ich pre to nebudeme odmietať alebo chcieť meniť. Je to zložité umenie, ktoré si nemožno osvojiť za päť minút," tvrdí Špok.

Problémy s nadriadeným

Nespokojnosť so šéfom je pomerne bežná. Napríklad, keď nie je v kancelárii a za žiadnu cenu sa vám ho nedarí zohnať, aj keď ho v práci nutne potrebujeme. V takom prípade je riešenie trochu náročnejšie. Šéf môže jednoducho vyhlásiť, že očakáva od svojich podriadených flexibilitu a proaktívny prístup k zadaným úlohám. Účinný môže byť rozhovor s vyšším nadriadeným, riešením by mohla byť aj požiadavka na písomné pokyny k práci.

Rozdielny prístup k riešeniu problému býva menej často kameňom úrazu. Komplikácie skôr nastávajú, keď si nadriadený na svojho podriadeného zasadne. V tom prípade ide o šikanu zvanú bossing.

"Ak sa šéf po zamestnancovi takzvane vozí, platia rovnaké odporúčania, ako pri šikanovaní na pracovisku všeobecne. V niektorých spoločnostiach môže najlepšie pomôcť zásah vyššieho nadriadeného, ​​šikanovaný sa tiež môže obrátiť na inšpekciu práce. Teoreticky by mohla pomôcť aj odborová organizácia. Nie je vylúčená ani súdna cesta. Väčšina týchto možností je však bezzubá alebo príliš zdĺhavá. Niekedy nezostáva iné, než situáciu zobrať do vlastných rúk a pracovný pomer ukončiť," radí Lucia Kalašová, advokátka spolupracujúca s BPV Braun Partnes.

Susedské spory prenesené do práce

K ďalšiemu typu konfliktov na pracovisku dochádza hlavne vo veľkých fabrikách v regiónoch. "Sme jeden z najväčších zamestnávateľov v danej oblasti, a tak nie je výnimkou, že mnohí naši zamestnanci sú rodinní príslušníci alebo susedia. Čelili sme napríklad preneseniu susedského sporu do pracovného prostredia. Snažili sme sa situáciu vyriešiť dohováraním, ale pretože to nebolo možné, pristúpili sme k presunu zamestnancov do iného výrobného úseku, " uvádza príklad problému a spôsob riešenia Alena Jindráková, marketingová manažérka Blanár nábytok.

Nedostatok slušnej výchovy

Aké ďalšie konflikty môžu na pracovisku vzniknúť? "Kolegovia sa na chodbách míňajú bez pozdravu, nepoužívajú dezodorant a nevadí im nosiť špinavé oblečenie," vymenúva Alica Hamidová z personálnej spoločnosti Mercury Group niektoré priestupky pracovníkov. Zapáchajúci kolega je kancelársky evergreen, zrejme každý niečo podobné zažil alebo o tom minimálne počul.

"Konflikt alebo spory by sme pochopiteľne mali riešiť vzájomnou efektívnou komunikáciou. Nezabudnime, že môžeme využiť rôzne stupne priamosti komunikácie a rôzne finty: môžeme kolegovi vec nenápadne naznačiť, posťažovať si na daný problém u iného človeka alebo o ňom hovoriť všeobecne. Pomáha tiež dohovoriť sa s viacerými kolegami, že sa o veci taktne zmienite, alebo na to ísť priamo a zvoliť komunikáciu typu "poďme si o tom pohovoriť". Akákoľvek kritika alebo aj jej naznačenie by sa však malo odohrať vždy v súkromí, nikdy nie pred ďalšími ľuďmi," ponúka riešenie psychológ Špok.
Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Znepokojujúci Korán
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 22:50