StoryEditor

Meníte prácu? Odchádzajte v dobrom, radia odborníci

09.08.2014, 14:01
Autor:
macmac
Strach z označenia „dezertér“ či obava, že ak nový job nevyjde, návrat bude nemožný. To sú dôvody, prečo sa o hľadaní novej práce väčšinou nehovorí.

Nespokojnosť v zamestnaní či potreba novej výzvy sú dôvodom túžby po zmene práce. Známi, rodina, priatelia, možno aj kolegovia už vedia, koľká bije. Je však jedna osoba, ktorá stále nevie nič: súčasný šéf.

Ak si vás váži

V prípade, že si šéf zamestnanca cení, spýta sa ho na dôvody jeho plánovaného odchodu a bude sa snažiť ho motivovať, aby zostal - či už vyšším platom alebo ponukou kariérneho postupu, podľa povahy dôvodov, ktoré mu uvedie. Vždy je lepšie umožniť kvalitnému pracovníkovi postup v rámci firmy, ako oňho prísť.

Sú aj veľkorysí

Ak vám šéf postup praje, nepreruší s vami kontakt, ani keď vás nepresvedčí. „Potom, čo pre mňa moja vedúca asistentka šesť rokov pracovala, mi oznámila, že chce zmeniť smerovanie svojej kariéry a ide pracovať ako terapeutka v starostlivosti o pleť. Najprv som bola sklamaná, že hľadá iné možnosti, ale pomohla som jej svojimi kontaktmi a podporila som jej rast. Do dnešného dňa sme zostali v kontakte a  dokonca máme externú spoluprácu,“ hovorí Shakira Johnson, prezidentka Johnson PR & Events.

Myslite na odporúčanie

Zlaté pravidlo znie odísť v dobrom, ak sa to čo len trocha dá; je pravdepodobné, že vo vašom ďalšom zamestnaní budete potrebovať referencie. Nový šéf sa možno uspokojí s listom, možno si dá námahu zavolať a čím menej na vás bude starý šéf nahnevaný, tým lepšie.

Dobré vzťahy sa môžu zísť aj neskôr

Ak neplánujete úplne zmeniť odbor, myslite na to, že svet je malý a zlé vzťahy sa môžu veľmi vypomstiť. Neskoršia spolupráca môže byť prínosom pre obe strany, môžete z nej neskôr profitovať a bola by škoda zbytočne prísť o možnosti.

Najprv „papier“, potom výpoveď

Aby sa vám úprimnosť nevypomstila, počkajte do podpisu novej zmluvy. Je totiž dosť takých, ktorí na svoju úprimnosť doplatili a skončili na suchu. „Nechcel som, aby si šéf a kolegovia mysleli, že teraz budem menej intenzívne pracovať, lebo si hľadám niečo nové. Bál som sa tiež, že mi stopnú podieľanie sa na zaujímavých projektoch. Zároveň som nevedel odhadnúť, koľko mi nájdenie mojej vysnívanej práce potrvá,“ hovorí manažér, ktorý si takisto hľadá nové uplatnenie, v súčasnej práci však zatiaľ mlčí.

Na čo dať pozor

Ak ste sa rozhodli svojmu šéfovi o hľadaní novej práce nepovedať, dajte si pozor, akým spôsobom ju hľadáte. Môže sa o tom ľahko dozvedieť zo sociálnej siete či z telefonátov. Kým mobil zdvihnete, radšej choďte z kancelárie von. Takisto si pracovné ponuky nehľadajte cez firemný internet.

Ako sa rozhodnúť

To, či budete svojho šéfa informovať alebo nie, je veľmi individuálne a závisí to od množstva vecí: povaha, váš vzájomný vzťah, nakoľko je férový a podobne. Tiež je dobré si zistiť, ako sa zachoval v podobných situáciách s ľuďmi, ktorí už firmu v minulosti opustili.

Snímky: dreamstime
Zdroj: mashable.com

01 - Modified: 2006-09-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pápež Benedikt XVI.: Moderný svet je hluchý k Bohu
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 05 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
30. apríl 2024 18:29