StoryEditor

Nesúhlasíte s vaším šéfom? Takto mu to povedzte

29.04.2015, 11:43
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Bojíte sa povedať šéfovi, že robí niečo zle? Nájdite odvahu a povedzte mu to, radí firemný psychológ. Nezabudnite však na vecné argumenty.

Váš nadriadený urobil rozhodnutie, o ktorom ste presvedčení, že je nesprávne, nespravodlivé alebo dokonca nebezpečné. Ale bojíte sa mu to povedať. Čakáte, až mu to niekto povie, alebo dúfate, že mu "to dôjde". A nakoniec ste sami bití, pretože ste ho neinformovali. Ako povedať šéfovi, že pochybil, radí firemný sociológ Vojtěch Bednář.

Ak ste sa už niekedy dostali do situácie, že nesúhlasíte so šéfom, nie ste v tom sami. Deje sa na tak tisícoch miestach každý deň. Pravdou je, že veľa nadriadených žije v predstave, že majú vo všetkom a automaticky pravdu, a že každý odpor zo strany podriadeného je útok na ich funkciu.

Na druhej strane, najväčšie škody vo firmách vznikajú presne z opačného dôvodu. Zamestnanci sa boja svojmu šéfovi povedať, že niečo robí zle. A výsledok na seba nenechá dlho čakať.

Ak si myslíte, že váš nadriadený robí niečo zle, môžete mať hneď niekoľko prekážok, prečo mu to nechcete povedať. Najčastejším problémom je, že sa ľudia boja, že si to šéf vezme osobne. Alebo sa zamestnanci obávajú, že sa strápnia pred ostatnými. Hlavne menej kvalifikovaní a aj menej výreční ľudia môžu mať strach, že nedokážu problém vysvetliť a na konci budú za hlupákov.

Všetko sú to síce obmedzenia, ale nie ospravedlnenia, pretože základom dobrých vzťahov na pracovisku je, aby sa informácie dostávali zdola nahor. Teda ak si myslíte, že šéf robí niečo zle, je vo vašom a aj jeho záujme, aby to vedel.

Mám tu malý problém...

Za nadriadeným choďte vždy osobne a buďte pripravení. Nezabudnite na tieto hlavné body:

  • Čo je presne základ problému alebo o čom váš nadriadený rozhodol podľa vás zle.
  • Pripravte si dva až tri argumenty, prečo je to podľa vás zlé rozhodnutie. Dajte si však pozor, musí ísť o naozajstné argumenty a nie o dojmy.
  • Opíšte dôsledky, ktoré podľa vás šéfovi jeho rozhodnutie prinesie.
  • Navrhnite riešenie, ako je to podľa vás správne. Pripravte si tiež dva až tri vecné argumenty na jeho podporu.

Nech už je váš nadriadený akýkoľvek, je potrebné mu jasne povedať, že ho chcete upozorniť na problém, a je dobré ho jasne požiadať, nech vás počúva. Nenechajte sa odbiť. Pokiaľ nemá čas, dohodnite si s ním stretnutie v rozumnom čase, teda nie napríklad o pár týždňov. Len čo mu objasníte základ problému, niet cesty späť a vy mu musíte mu ponúknuť aj argumenty a riešenie.

Snažte sa byť zrozumiteľní, jednoznační a snažte sa so šéfom rozprávať (ak sa dá) bez emócií. Je to tak lepšie pre obe strany, pretože takto sa ľahšie prenášajú informácie technického charakteru. Nezľahčujte, podstatné veci dvakrát zopakujte.

Ak si vás nadriadený vypočul (a dobrý nadriadený by to mal urobiť vždy), opýtajte sa ho, čo od vás teraz očakáva. Tým, že ste mu povedali o probléme, ktorý vidíte, ste na neho preniesli prinajmenšom morálnu zodpovednosť. Dožadujte sa odpovede, čo máte robiť ďalej.

Ak nadriadený o probléme netušil, nemali by ste čakať, že ho hneď vyrieši. A ak si myslel, že robí všetko správne a bez akéhokoľvek odporu, je možné, že mu bude chvíľu trvať, kým vás pochopí. Ďalšie kroky sú potom už na ňom.

Čoho sa vyvarovať

Nesnažte sa dúfať, že vášmu nadriadenému čokoľvek "dôjde" samé. Nemyslite si, že váš nadriadený pochopí vaše náznaky. Aj keby toho bol schopný, má dosť svojej práce.

Nečakajte, že vám šéf hneď "skočí do náručia" ak mu poviete, že s jeho rozhodnutím alebo postupom nesúhlasíte, ale neponúknete žiadne argumenty. Nespoliehajte sa na dojmy, najmä tým, že vy si myslíte, že on si myslí... Problém je, že z týchto snáh o pochopenie väčšinou nikto nič nepochopí, ani vedúci, ktorý sa na ne nemôže plne sústrediť.

V komunikácii so šéfom sa vyvarujte viet typu:
"Určite vieš, ako to tu chodí..."
"Všetko je v poriadku, teda skoro všetko..."
Vyhnite sa tiež univerzálne odpovedi na otázky: "Ako sa to vezme."

Ako je to správne?

Dobre fungujúca komunikácia medzi nadriadenými a podriadenými je znakom zdravej firmy. Zodpovednosť za ňu nesú všetci. Ak sa podriadení nevie ozvať, ak je niečo zle, manažéri majú len malý priestor robiť pozitívne veci. Preto ak máte pochybnosti, nikdy sa nebojte o nich hovori. No keď už o nich hovoríte, hovorte jasne a zrozumiteľne. Pomôže to všetkým.

Aktuálne pracovné ponuky nájdete TU.
    

Autor: pre iDNES.cz Vojtěch Bednář, firemný sociológ

Foto: flickr.com

01 - Modified: 2007-05-21 12:42:00 - Feat.: 0 - Title: V Británii užíva steroidy asi toľko ľudí ako heroín
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 04:33