StoryEditor

Architekt radí: Ako zväčšíte miniatúrnu kuchyňu a kúpeľňu

13.11.2013, 14:00
Murované byty postavené pred päťdesiatimi rokmi majú jeden spoločný problém, malé kuchyne i kúpeľne. Ak chcete zmenu, musíte počítať s rekonštrukciou.

Zmena dispozície podobného bytu predstavuje dilemu tiež pre čitateľku Lenku .

" Pred časom sme kúpili byt 3 + 1. Byt je pred rekonštrukciou a my uvažujeme o zmene dispozície“. Najviac im vadí, že je kuchyňa ďaleko od obývacej izby a momentálne nie je možné do nej umiestniť jedálenský stôl.

Druhý veľkým problémom je nedostatok úložných priestorov. Čo sa týka vybavenia bytu, jediná nevyhnutnosť, ktorú vyžaduje partner, je vaňa. Lenka hovorí, že by jej vôbec nevadila zmena dispozície na 3 + kk , len je dôležité, aby spálňa a detská izba neboli priechodná, pretože časom plánujú rodinu.

Riešenia pre Lenku a jej rodinu sa ujal Ing.Tomáš Zima z Ateliéru Dispozíc, ktorý sa špecializuje na návrhy dispozičného riešenia bytov i nebytových priestorov. Autor návrhu pripravil pripravil niekoľko variantov. Čitateľka poslala pomerne typický pôdorys bytu v staršom dome niekedy z konca 50. a začiatku 60. rokov.

Prvý variant

V prvom variante je navrhnutá zmena využitia jednotlivých izieb tak, aby bola oddelená súkromná časť, teda spálňa od zvyšku bytu. " Spálňu som umiestnil do miestnosti s balkónom, detská izba vedľa nej. Ako v izbách, tak v chodbe je dostatočný úložný priestor, " hovorí architekt Zima. WC zostalo na pôvodnom mieste, ktoré sa pootočilo o 90 stupňov. V kúpeľni je podľa požiadavky čitateľky vaňa, umývadlo, vstavaná skriňa pre práčku, špinavé prádlo a hygienické či kozmetické potreby. Obývacia izba je prepojená s kuchyňou . Linka je v tvare písmena L. Pod oknom je jedálenský stôl, pri vstupe potom sedacia súprava, oproti televízna zostava.

Druhý variant

Druhá varianta je obdobou prvej, izby sú rovnaké. Pri vstupe do spálne je vytvorené príležitostné pracovné miesto. "Záleží vždy na požiadavkách obyvateľov bytu, každý z nás má iné priority a potreby." odporúča Tomáš Zima. Mierne odlišné od prvého variantu je WC s kúpeľňou: toaleta zostala rovnako veľká, v kúpeľni je opäť vaňa, umývadlo a vstavaná skriňa na práčku. Kuchynská linkám opäť do tvaru písmena L, avšak v tejto variante je umývadlo pod oknom. Do obývačky sa vošla opäť menšia sedačka a TV.

Tretí variant

V poslednej variante je navrhnutá kúpeľňa s oknom. "Toto riešenie môže byt premeniť naozaj dokonale, keď je to zmysluplné, volíme podobné riešenia radi, " doplňuje Tomáš Zima. WC zostalo na pôvodnom mieste, vchod do neho je však presunutý. " V chodbe vznikne priestor na dostatok úložných priestorov, " vysvetľuje architekt. V kúpeľni je opäť vaňa, umývadlo a práčka . Kuchyňu s obývacou izbou sa potom podarilo prepojiť, linka sa otvára do priestoru. V obývacej izbe sa našlo miesto pre menšie sedaciu súpravu, TV aj jedálenský stôl. Z hlavnej obytnej miestnosti sa potom vchádza do oboch izieb.

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2005-09-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: QBE sa zaujíma o zmluvné poistenie áut
01 - Modified: 2024-05-03 08:31:03 - Feat.: - Title: Bývanie v Bratislave je drahšie, nájomné sa zvyšuje. Hodnota rastie aj starším bytom 02 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyjdú z dverí a sú v prírode: V tichu, kúsok od zjazdovky našli mladí Slováci vysnívanú oázu pokoja 03 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 04 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 16:20