StoryEditor

11 čudných otázok, ktorými u vás personalisti vyvolajú stres

14.08.2015, 15:09
Autor:
msemse
Zaskočila vás na pracovnom pohovore čudná otázka? Väčšinou ide o premyslený zámer personalistu. Chce vás vyviesť z vášho osobného komfortu.

Práve netradičné otázky pomáhajú personalistovi odhaliť, ako rozmýšľate, akým ste človekom.

Zaostrené na reakcie

„Zodpovední kandidáti sa dnes na stretnutie s personalistom dobre pripravia, vyhľadajú si na internete, aké otázky môžu očakávať a aké odpovede sa odporúčajú. Preto niekedy personalista len ťažko posúdi objektivitu odpovedí. Ak ponechá kandidáta v jeho komfortnej zóne, dostane len „pripravené“ reakcie. Preto sa ho snaží „zaskočiť“, pričom sleduje nielen samotnú odpoveď, ale aj neverbálne reakcie, proces formulovania odpovede, ako rýchlo sa uchádzač vzdáva,“ hovorí pre HN Zuzana Száraz, regionálna HR manažérka pre METRO Slovensko.

Zástancom netradičných otázok je aj Lívia Vyhlidalová, personalistka Mafra Slovakia, spoločnosti, ktorá je vydavateľom Hospodárskych novín. „Zaraďujem ich v závislosti od obsadzovanej pozície, väčšinou keď ide o manažérske posty.“ Ako hodnotí odpovede na takéto otázky? „Individuálne a najmä podľa reakcií, či otázka uchádzača spochybní a znervózni, alebo naopak, zasmeje sa a uvoľnene improvizuje. Napovie to veľa o kandidátovi, ako rýchlo vie reagovať, či má analytické myslenie, nakoľko je spontánny a ako ľahko sa vzdáva, kapituluje. Všetko toto má vplyv na moje rozhodnutie.“

Otázky sa teda uchádzačom o zamestnanie môžu zdať nezvyčajné, čudné, či vôbec nesúvisiace so zamestnaním. Ako však hovorí Lucia Valancová, HR špecialistka spoločnosti Partizanske Building Components – SK, „otázky sa kandidátom môžu zdať netradičné alebo nezvyčajné, ide v podstate ide len o spôsob, metódu vedenia pohovoru. Existuje viacero spôsobov ako viesť pohovor efektívnym spôsobom a dobre položenými otázkami získate množstvo potrebných informácii."

Aké otázky vás môžu zaskočiť?

Na otázku „Kde sa vidíte o 5 až 10 rokov?“ môžete zabudnúť, aby vás personalisti dostali do stresu a odhalili ste podstatu svojho ja, používajú iné „čudné“ otázky. Tu je 11 príkladov:

  • Môžete mi povedať nejaký vtip?
  • Čo sa stalo 14. marca 1939?
  • Aké je hlavné mesto Brazílie?
  • Čo je dôležitejšie, kvalita alebo kvantita?
  • Čo by ste urobili, keď zistíte, že váš nadriadený vo firme kradne?
  • Čím sa motivujete, aby ste ráno vstali z postele?
  • Akým zvieraťom by ste chceli byť, ak by ste neboli človekom?
  • Ak periete bielizeň na 30 °C, uschne sa na balkóne, keď je vonku 40 °C?
  • Spomeniete si na situáciu, keď ste spravili v práci niečo navyše, niečo nad rámec vašich povinnosti?
  • Podali ste niekedy nejaký nápad na zlepšenie, inováciu, čo by uľahčilo prácu vám, vašim kolegom a zefektívnilo výrobný proces?
  • Môžete uviesť konkrétne príklady bezpečného pracovného prostredia?

 

Sklamanie z absencie otázok

Naopak, niekedy svojimi čudnými otázkami aj samotní uchádzači zaskočia ostrieľaných personalistov:

Je dovolené fajčiť počas pracovného času?
Bude problém s neskorými príchodmi?

„Tieto otázky som brala s nadhľadom a humorom, najmä keď druhú otázku uchádzač odôvodňoval tým, že si rád pospí,“ prezradila Vyhlidalová.

V horšom prípade sa niektorí uchádzači snažia personalistu zneistiť a sú arogantní a nepríjemní, pretože si myslia, že im to ich vek a pozícia dovoľuje:
Koľko máte rokov?

„Iste uznáte, že takáto otázka je nevhodná nielen preto, že som žena, ale aj osoba zastupujúca potenciálneho zamestnávateľa,“ komentuje otázku Vyhlidalová.

Máte večer čas, môžem vás pozvať na večeru?

Osobné otázky od kandidáta ma neraz dokážu prekvapiť,“ tvrdí Száraz.

Dominika Podolská, HR manažérka online banky Zuno, upozorňuje na iný, dôležitejší aspekt otázok uchádzača o zamestnanie: „Som sklamaná, keď uchádzači nemajú žiadnu otázku, prípadne sa pýtajú na základné informácie o našej spoločnosti, ktoré si majú vopred naštudovať.“

01 - Modified: 2007-08-21 19:52:32 - Feat.: 0 - Title: Akciové trhy fondom nepriali
01 - Modified: 2016-08-02 16:24:12 - Feat.: - Title: Ako sa dostať do korporácie? Nenadávajte, zapnite si väčšinu gombíkov na košeli a ste tam 02 - Modified: 2015-08-30 23:55:01 - Feat.: - Title: Ako sa úspešne predať? S našimi 6 radami zvládnete každý pracovný pohovor 03 - Modified: 2015-07-27 17:38:55 - Feat.: - Title: Stačí jedno gesto a z pracovného pohovoru môžete vyletieť 04 - Modified: 2015-04-18 11:00:01 - Feat.: - Title: Podnikavec, realista či kreatívec. Aký typ pracovníka ste vy? 05 - Modified: 2015-03-03 10:33:06 - Feat.: - Title: Ste bez práce? Tu sú overené tipy, ako to zmeniť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. máj 2024 04:40