StoryEditor

10 vecí, ktoré by ste mali vedieť o svojej poisťovni

18.09.2012, 00:00
Čas na zmenu zdravotnej poisťovne máte do konca septembra. Zatiaľ tak chce urobiť takmer 101-tisíc ľudí.
1. Liečba v zahraničí sa uhrádza vtedy, ak nie je možné ochorenie diagnostikovať alebo liečiť na Slovensku. Koľko žiadostí o operáciu v cudzine ste poistencom povolili a koľkým ste žiadosť zamietli v roku 2011? Dôvera zdravotná poisťovňa
Hospitalizáciu v zahraničí schválila 166 poistencom, pričom náklady odhaduje na úrovni dvoch miliónov eur (nemajú ešte uzatvorený rok 2011 kvôli faktúram, ktoré často chodia s oneskorením). Najvyhľadávanejšou krajinou je Česko, nasleduje Rakúsko a Nemecko. Poistenci podstupovali takúto liečbu pri operáciách nádorov mozgu, epileptochirurgických zákrokoch, ortopedických operáciách, genetických vyšetreniach. Štyrom poistencom uhradili transplantácie rôznych orgánov v cudzine. Najnákladnejšia bola transplantácia pľúc v Rakúsku a transplantácia časti pečene od matky dieťaťu v Nemecku.
Union zdravotná poisťovňa
Schválila 34 prípadov plánovanej zahraničnej liečby v celkovej sume takmer 630 000 eur. Išlo o prípady niektorých genetických vyšetrení, multiorgánových transplantácií, napríklad transplantácie obličiek a pečene súčasne, prípadne komplikované transplantácie pečene u novorodencov. Najnáročnejší bol prípad polročného dievčatka, ktorému v Nemecku transplantovali pečeň, pričom náklady sa vyšplhali na 450-tisíc eur. Najviac prípadov zahraničnej plánovanej liečby za minulý rok evidujú v Nemecku, Česku a vo Švajčiarsku.
Všeobecná zdravotná poisťovňa
Schválila 544 návrhov na liečbu poistencov v cudzine v celkovej výške 3,902 milióna eur. Schválená liečba smerovala do deviatich krajín EÚ, najviac prípadov – 414 – do Česka, 75 do Rakúska a 34 do Nemecka. Najčastejšie pacienti potrebovali náročné neurochirurgické operácie, špeciálne ortopedické operácie, endovaskulárne zákroky, špeciálne genetické a metabolické vyšetrenia, liečbu gama nožom, individuálne zhotovené tvrdé kontaktné šošovky. Zaujímavosťou bolo vykonanie retransplantácie pečene s transplantáciou obličky.

2. Aké novinky ste zaviedli v tomto roku, prípadne, čo pre poistencov pripravujete?
Dôvera zdravotná poisťovňa
Tento rok zlepšila vzhľad a funkcionality Elektronickej pobočky. Je to služba pre poistencov – v podstate určitá obdoba internet bankingu – kde si poistenec nájde v ľahko prístupnej forme prehľad o svojej zdravotnej starostlivosti, spotrebe liekov, vypočítajú mu, koľko by ušetril na doplatkoch za lieky a podobne.
Union zdravotná poisťovňa
Tento rok zaviedla bezplatnú službu Elektronická pripomienka o nezaplatenom poistnom – prostredníctvom SMS alebo e-mailu informuje poistencov aj platiteľov poistného (zamestnávateľov) o predložení chýbajúcich dokladov a výške nedoplatku na poistnom.
Všeobecná zdravotná poisťovňa
Pravidelne prehodnocuje svoje aktivity, ktoré prispôsobuje požiadavkám poistencov. Nad rámec verejného zdravotného poistenia uhrádza viaceré nadštandardné vyšetrenia a očkovania. Ponúka aj množstvo zliav, zameraných na podporu zdravého životného štýlu. Novinku zaviedli pre platiteľov poistného, ktorým VšZP vykonala ročné zúčtovanie zdravotného poistenia za rok 2011. Tí si môžu pozrieť výsledky ročného zúčtovania, ako aj podať námietky alebo nesúhlasné stanovisko – elektronicky.

3. Ako kontrolujete priebeh plánovaných operácií, aby sa pacient dostal na rad v dohodnutom termíne a nemocnica ho neodsúvala? Dávate súhlas na danú operáciu? Dôvera zdravotná poisťovňa
Nemocnice nahlasujú plánovaných aj akútnych pacientov do systému HospiCOM. Poistencom, ktorí uviedli mailový alebo telefónny kontakt, oznámia SMS-kou alebo mailom, že evidujú ich plánovaný zákrok. Správu o hospitalizácii a jej schválení, evidencii či stornovaní nájdu aj v Elektronickej pobočke. Po tom, ako v poisťovni schvália financie na úhradu tejto plánovanej starostlivosti, opäť ich o tom informujú. Kontrolujú, či sa dodržiava poradie v čakacích listinách. Prednosť majú pacienti, ktorým sa zhorší zdravotný stav – títo nečakajú, sú hospitalizovaní hneď.
Union zdravotná poisťovňa
Poistenci sú liečení priebežne, to znamená bez čakania, nepotrebujú schválenie plánovanej operácie zdravotnou poisťovňou. Na čakacích listinách majú minimum poistencov, ktorí informáciu o termíne operácie majú k dispozícii. V prípade záujmu o skorší termín plánovanej operácie vedia poistencovi odporučiť riešenie skoršej operácie. Vzhľadom na krátke čakacie lehoty nemali od poistencov požiadavku na zmenu zdravotníckeho zariadenia kvôli skoršiemu termínu plánovanej operácie.
Všeobecná zdravotná poisťovňa
Schvaľuje plánované operácie vopred. Každého poistenca informuje o termíne operácie ošetrujúci lekár. Poradie na čakacích listinách v jednotlivých poisťovniach je totiž len orientačné, keďže u každého poskytovateľa zdravotnej starostlivosti sú v zozname poistenci všetkých troch zdravotných poisťovní. Ak sa poistenec informuje o svojom poradí na čakacej listine, VšZP mu na požiadanie túto informáciu v zmysle zákona poskytne.

4. Ktoré nové metódy liečby a pri akých typoch ochorení ste zazmluvnili v tomto a minulom roku? Dôvera zdravotná poisťovňa
V tomto roku zazmluvnila novinku vo Fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici – robotické asistované operácie pomocou technológie Da Vinci na urológii a gynekológii.
Union zdravotná poisťovňa
Z nových metód liečby aktuálne prebieha proces zazmluvňovania robotických operácií. Keďže preferujú cielenú a personalizovanú modernú diagnostiku, aktivity v tejto oblasti zastrešuje ich projekt Lienka.
Všeobecná zdravotná poisťovňa
V poslednom období zazmluvnila niekoľko nových diagnostických terapeutických metód. Napríklad poistenky môžu absolvovať cytologické vyšetrenie z krčka maternice pomocou tzv. LBC metódy. Taktiež zazmluvnila operačný zákrok prostaty cez prístroj Da Vinci.

5. Uveďte päť faktických dôvodov, prečo by si mal pacient vybrať práve vašu poisťovňu. Dôvera zdravotná poisťovňa
Je inovatívna – zavádza služby integrovanej zdravotnej starostlivosti, ako je Plán Medipartner v Košiciach. Zjednodušuje komunikáciu poistencom, lekárom aj zamestnávateľom cez Elektronickú pobočku. Dbá na to, aby sa dodržiavali čakacie lehoty, zverejňuje počet dní čakania aj počet čakajúcich pacientov. Ponúka 24 hodín dostupnú zákaznícku linku, dostupné pobočky (74), podporuje darcov krvi cez Facebook a poskytuje im aj odborné poradenstvo. Informuje o benefitoch a výhodách poistencov, vie cez internet poradiť, ktoré lieky sú pre nich z hľadiska doplatku najvýhodnejšie.
Union zdravotná poisťovňa
Má najkratšie čakacie lehoty a najmenší počet poistencov na čakacích listinách na plánované operácie. Ponúka širokú škálu preventívnych očkovaní a preventívnych vyšetrení nad rámec zákona. Jediná poskytuje služby cez zmluvnú sieť licencovaných pôrodných asistentiek. Bezplatné služby a poradenstvo: 39 pobočiek, návšteva lekára doma, preventívna pripomienka, účet poistenca, 24-hodinová asistenčná služba v zahraničí a zľavy na produkty Union poisťovne. Najväčšia stabilita – poistenci, ktorí si ju od roku 2006 vybrali, nikdy neboli presunutí do novej zdravotnej poisťovne vytvorenej zlúčením.
Všeobecná zdravotná poisťovňa
Vynakladá priemerne na jedného poistenca najviac financií zo všetkých zdravotných poisťovní. Uhrádza najviac zákrokov v špičkových zdravotníckych pracoviskách v zahraničí (zaplatila viac ako 70 % všetkých prípadov liečby Slovákov v cudzine). Poskytuje najviac financií zo všetkých zdravotných poisťovní na úhradu najdrahších liekov. Má centralizovaný informačný systém, širokú sieť pobočiek (87) a expozitúr, call centrum a systém elektronických služieb.

6. Ak pacient potrebuje nájsť nového lekára, napríklad v okolí Košíc, kde mu najrýchlejšie poradíte? Dostane toho najlepšieho, alebo prvého, ktorý vám napadne? Dôvera zdravotná poisťovňa
Poistenec môže zavolať na zákaznícku linku, kde mu poradia najbližšieho zmluvného lekára. Rebríček ambulantných lekárov poisťovňa netvorí, zverejňuje rebríček nemocníc.
Union zdravotná poisťovňa
Poistenci sa môžu o zmluvných poskytovateľoch poradiť cez zákaznícku linku. Tam im aj na základe hodnotenia jednotlivých poskytovateľov vedia odporučiť lekára podľa ich preferencií. Odporúčajú informácie aj na vlastnej webovej stránke.
Všeobecná zdravotná poisťovňa
Má na webe zverejnený a voľne dostupný zoznam poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. V prípade, ak poistenec potrebuje pomôcť s vyhľadaním konkrétneho lekára, môže zavolať na call centrum, prípadne navštíviť ktorúkoľvek pobočku, kde mu pomôžu nájsť kvalitného lekára.

7. Aké možnosti má pacient preveriť si, či má zaplatené preddavky na zdravotné poistenie, kedy naposledy navštívil lekára, prípadne kedy bral aké antibiotiká či iné lieky? Dôvera zdravotná poisťovňa
Všetky tieto informácie zverejňuje v Elektronickej pobočke. Poistenec sa dozvie: akú zdravotnú starostlivosť mu poskytli lekári, kedy bol u ktorého lekára a s akou diagnózou, kedy a aké antibiotiká užíval a kto mu ich predpísal. Môže si pozrieť, aké lieky užíval celkovo a koľko by ušetril na doplatkoch za lieky, keby užíval generiká. Či má plánovanú hospitalizáciu a či ju už zdravotná poisťovňa schválila. Môže si nastaviť SMS alebo mailové notifikácie/pripomienky preventívnych prehliadok. Môže podať elektronicky žiadosti – o výpis z účtu poistenca a o vydanie preukazu poistenca.
Union zdravotná poisťovňa
Poistenec si môže cez internet alebo telefonicky aktivovať bezplatnú službu Účet poistenca. Tak si bezplatne môže kedykoľvek prezerať svoju zdravotnú kartu, kde sú údaje o čerpanej zdravotnej starostlivosti, to je o navštívených lekároch (meno, adresa ambulancie, odbornosť lekára), jednotlivých vyšetreniach/zdravotných výkonoch, všetkých predpísaných liekoch, výške cien za jednotlivé výkony. Môže si tiež prehliadnuť platby zamestnávateľa – či a koľko za neho odvádza zdravotné odvody, pri SZČO a samoplatiteľoch si môže skontrolovať stav zaplatenosti poistného.
Všeobecná zdravotná poisťovňa
Poistenec VšZP môže elektronicky, ale aj písomne požiadať o výpis z osobného účtu. Obsahuje informácie o zdravotnej starostlivosti, ktorú za poistenca poisťovňa uhradila, obsahuje informáciu o výške úhrady lekárovi, údaje o poskytnutých zdravotných výkonoch, liekoch, dietetických potravinách a zdravotníckych pomôckach alebo údaje o predpísanom poistnom.

8. Ako preplácate vyšetrenie u nezmluvného lekára, napríklad stomatológa? Koľko takýchto žiadostí ste evidovali v minulom roku? Dôvera zdravotná poisťovňa
Poistenec musí požiadať vopred o úhradu zdravotnej starostlivosti u nezmluvného lekára. Ak sa takýto lekár nachádza na území, kde poisťovňa nemá naplnenú minimálnu sieť, tak poistencovi príspevok poskytne.
Union zdravotná poisťovňa
V prípade záujmu o návštevu nezmluvného lekára môže poistenec požiadať poisťovňu o príspevok na úhradu. V minulom roku evidovali približne 350 takýchto žiadostí.
Všeobecná zdravotná poisťovňa
U nezmluvných poskytovateľov hradí spravidla iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť, o úhradu ktorej žiada priamo nezmluvný ošetrujúci lekár. VšZP má v oblasti stomatológie dostatočne zabezpečenú sieť zmluvných lekárov. V prípade záujmu o návštevu nezmluvného lekára môže poistenec požiadať poisťovňu o príspevok na úhradu.

9. Akú rozsiahlu máte sieť lekárov: poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, všeobecných lekárov pre dospelých, všeobecných lekárov pre deti a dorast, špecialistov? Dôvera zdravotná poisťovňa
160 poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti
2 368 všeobecných lekárov pre dospelých
1 292 všeobecných lekárov pre deti a dorast
3 800 špecialistov
Union zdravotná poisťovňa
154 poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti
1 147 všeobecných lekárov pre dospelých
1 982 všeobecných lekárov pre deti a dorast
5 586 špecialistov
Všeobecná zdravotná poisťovňa
157 poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti
2 408 všeobecných lekárov pre dospelých
1 241 všeobecných lekárov pre deti a dorast
4 738 špecialistov

10. Koľko máte ako poistencov deti a mládeže do 18 rokov? Čo viete ponúknuť rodičom s novorodencom? Dôvera zdravotná poisťovňa (647-tisíc poistencov do 18 rokov)
– pre novorodencov ponúka Poistenie v pohodlí domova
– nárok na Baby kufrík plný užitočných maličkostí
– zľavy na vitamíny v sieti lekární Dr. Max – o 30 % lacnejšie
– zľavy v kúpeľoch (do 20 %), očných optikách (10 – 20 %), ale aj v športových obchodoch (10 – 20 %)
– zľavy od 5 do 30 % v Železničnej nemocnici s poliklinikou v Košiciach, vo Zvolene a v Bratislave (rehabilitácia, nadštandardné výkony, zubár, jednodňová chirurgia)
– zľava 80 eur v poliklinikách ProCare pre jednotlivcov (platia 39 eur), pre rodinu zľava 90 eur z preventívnej prehliadky v sume 119 eur (platia 25 eur)
Union zdravotná poisťovňa (110-tisíc poistencov do 18 rokov)
– licencované pôrodné asistentky (starostlivosť a poradenstvo pre ženu počas tehotenstva, pôrodu a po pôrode)
– bezplatné zapožičanie prístroja na monitorovanie dychu a pohybu dieťaťa do 6 mesiacov
– príspevok na očkovanie proti závažným detským chorobám spôsobených rotavírusom (cca 28 eur), meningokokom (cca 6 eur) a ovčím kiahňam (cca 22 eur)
– návšteva pacienta v domácom prostredí všeobecným lekárom (keď zdravotný stav pacienta nedovoľuje navštíviť ambulanciu)
– hradí časť CRP vyšetrenia (vyšetrenie z kvapky krvi z prsta, či poistenec potrebuje antibiotiká) u všeobecných lekárov pre dospelých a pediatrov (ostatné poisťovne hradia len časť u pediatrov)
– zľava 40 % z ceny balíkov služieb pre deti a dospelých v Nemocnici s poliklinikou Medissimo
– 50 % zľava na poradenskú telefonickú linku 24-hodinový lekár
Všeobecná zdravotná poisťovňa (637-tisíc poistencov do 18 rokov)
– praktický darček pre mamičky v balíčkoch Klinik box pre novorodenca
– zľavy pre mamičky na aktivity v materských centrách od 10 do 30 % vo všetkých krajoch
– zľavy od 10 do 30 % vo fitnescentrách, plavárňach, športcentrách a relaxcentrách
– zľavy od 5 do 15 % v optike (zľavy na okuliarové šošovky, hotové výrobky, slnečné okuliare, na vyšetrenie zrakovej ostrosti)
– zľava na vitamíny v lekárňach – 10 % na všetky produkty od spoločnosti Vitar
– regionálne zľavy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 11:19