StoryEditor

Ministri G20 sa odmien bankárov nedotkli

07.09.2009, 00:00

Vysoké odmeny bankárov, ktoré mnohí považujú za jednu z príčin súčasných problémov na finančných trhoch sa meniť nebudú. Ministri financií a šéfovia centrálnych bánk skupiny G20 sa nedokázali zhodnúť na konkrétnych limitoch. Regulácia ich však pravdepodobne neminie už po najbližšom summite v Pittsburghu.

Odmeny zatiaľ bez limitov
Bankový sektor potrebuje podľa predstaviteľov krajín G20 nové pravidlá pre podnikanie. Nedokázali sa však zhodnúť na konkrétnych limitoch pri obmedzovaní odmien bankárov. Hlasy na obmedzovanie platov bankárov počuť najmä z Francúzska a Nemecka. Podľa francúzskej ministerky financií Christine Lagardeovej odmeny v bankovom sektore prispeli k súčasnej finančnej kríze a musia byť obmedzené, aby sa situácia nemohla opakovať. Francúzski predstavitelia navrhujú povinné limity pre odmeny. Britský minister financií Alistair Darling však označil francúzsky návrh za nepoužiteľný a odmeny bankárov by po novom podľa neho mali byť nadviazané na dlhodobé výkony bánk. Problém bankárskych odmien sa tak presunul na ďalšie stretnutie predstaviteľov G20, ktoré bude koncom mesiaca v americkom Pittsburghu. Podľa štátneho tajomníka slovenského ministerstva financií Františka Palka by summit v Pittsburghu mohol priniesť aspoň kontúry návrhu na regulovanie odmien bankárov. "Pittsburgh bude prelomový a som presvedčený že dôjde ku konsenzu. Mnohé finančné inštitúcie boli podporené z verejných zdrojov a lídri G20 budú musieť dať odpoveď," dopĺňa Palko. Slovensko podľa neho neuvažuje o vlastnom riešení problému odmien, ale rozhodnutie na pôde G20 sa dotkne aj našich bánk.

Rizikové zlepšenie
Aj keď sa stav globálnej ekonomiky postupne zlepšuje, čas na ukončenie podporných opatrení podľa ministrov financií G20 zatiaľ nenastal. Predstavitelia Nemecka, Británie a Francúzska minulý týždeň varovali, že svetová hospodárska kríza sa ešte neskončila a čakajú, že nezamestnanosť v najbližších mesiacoch ďalej porastie. Podporné opatrenia pre ekonomiky musia zatiaľ pokračovať, treba však pripraviť plány na ich ukončenie. Britský premiér Gordon Brown varoval pred "uspokojením a príliš veľkou dôverou". "Finančné trhy sa stabilizujú a stav svetovej ekonomiky sa zlepšuje, zostávame však opatrní čo sa týka ďalších vyhliadok na rast a pracovné miesta," povedal Darling. "Dohodli sme sa, že budeme pokračovať v podporných opatreniach vrátane menových a rozpočtových politík, kým nebude zaistené oživenie," dodal Darling.

Podľa amerického ministra financií Timothyho Geithnera je klasickou chybou v priebehu krízy, že vlády začínajú konať príliš neskoro a s nedostatočnou silou a potom šliapnu na brzdu príliš skoro. "Nebudeme opakovať tieto chyby," cituje agentúra Reuters Geithnera.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
09. máj 2024 11:51