StoryEditor

Zakázané lásky. Súkromné očko v akcii

16.05.2008, 00:00

Distingvovaný muž s prešedivenou briadkou mi srdečne podáva ruku. Jej stisk pripomína medvedie objatie. Vchádzam do jednoducho zariadenej kancelárie. Nikde ani stopa po cigaretovom dyme, ani vôni nedopitej whisky... Takto som si detektívnu kanceláriu veru nepredstavoval...
"Súkromné očko" Radúz Sedlár sa však nezdá. Vo vrecku na košeli má niekoľko pier, pod košeľou lupu a vo vrecku nohavíc jeden nožík na prežitie a pre istotu ešte jeden nôž motýlik v druhom vrecku. V perách sú ukryté pracovné pomôcky detektíva -- silná baterka a na každý prípad pečiatka jeho spoločnosti. A ešte empétrojka s hudbou. Všetko vecičky, ktoré pátračovi pomáhajú pri zabezpečovaní dôkazov pre rozvody svojich klientov alebo krátenie dlhej chvíle pri pátraní..
Vo výstroji mu chýba len pištoľ. Keď to hovorím, bleskurýchle vytiahne odkiaľsi zo záhrenia revolver "ociachovaný" v roku 1968.
"Viete, koľko ľudí sa už v tomto pomýlilo..." usmieva sa. Neskoršie mi hovorí, že k svojej zbrani má citový vzťah, nechýbala mu dokonca ani pod svadobným oblekom.

Bútľavá vŕba
Sedíme v kancelárii oproti sebe a snažíme sa navzájom odhadnúť. Viem, že Radúz Sedlár je majiteľ nitrianskej Detektívnej kancelárie Nádej, bývalý kriminalista, ktorý na vysokej škole vyštudoval krízový manažment, je majster niekoľkých remesiel a hovorí, že dobrý detektív by mal byť tiež "majster v pouličnom boji". Už 18 rokov sa živí -- okrem iného -- pátraním po neverníkoch. U tohto muža si práve objednávam delikátnu službu. Sledovanie manželky. V hre je totiž nevera.
Aj detektív sa ma snaží odhadnúť. Som chlap, ktorý si chce naozaj objednať "súkromné očko" na sledovanie a zabezpečenie dôkazov o partnerovej nevere, alebo len chlapík, ktorý sa potrebuje "vykecať " zo svojho manželského svetabôľu? Chodia za ním totiž aj takí "týpkovia".
"Rád si s nimi pred uzavretím dohody podebatujem, musím ich vystríhať, že sledovanie je poriadne drahá vec," hovorí Radúz Sedlár. Za hodinu pátrania jeho detektívna kancelária účtuje asi 750 korún, ale môže to byť aj viac. Všetko je vec dohody.
Sedlár hovorí, že mnohí sa prichádzajú do tejto kancelárie len vyrozprávať. Dobrý detektív je aj dobrý poslucháč, Sedlár vie navyše aj poradiť. A nikdy sa ich nezabudne v úvodnom rozhovore spýtať, či sú vnútorne pripravení na partnerovu neveru.
"Ak predložím dôkazy o nevere, nie každý ich znesie," vysvetľuje. Zopár ich už po tejto výstrahe odišlo a súkromné očko prišlo o dobrý biznis.
"Niekedy sa tomu poteším, aj keď nie som kňaz, ale detektív," tvrdí detektív.

Ostrá akcia

Riaditeľ detektívnej kancelárie však nemá napriek tomu núdzu o klientov.
"Nevera bola, je a vždy bude, skoro nikoho neobíde," naráža na fakt, že minimálne v 50 percentách manželstiev je nevera prítomná ako každodenný chlieb.
Nasleduje rozhovor. Detektív ma poučuje. Pátrať môže iba po mojej zákonitej manželke, v žiadnom prípade nemôže ísť o bývalú manželku, nedajbože milenku alebo len priateľku. Tak to predpisuje zákon. A ešte maličkosť. "Ste presvedčený, že chcete dôkazy o nevere svojej partnerky?" pýta sa. "Nie každý to zvládne. Ak vám prinesiem fotografiu, je koniec. Už sa nedá nič robiť." Detektív však pripúšťa, že v ojedinelých prípadoch sa stalo, že manželia sa vrátili späť do chomúta aj po tejto skúške.
Sedlár o tomto hovorí každému klientovi. Aj takému, ktorý sa prišiel len vyrozprávať. Na záver sa uisťuje. "Ste rozhodnutý?"
Prikyvujem. Konečne sa dohodneme. Na cene aj dôkazovom materiáli o nevere a akcia sa môže začať.
Do pátrania budú nasadené tri dvojice detektívov. Muži, ktorí majú s podobnou prácou bohaté skúsenosti. Sú vyzbrojení kvalitnými fotoaparátmi, pozorovacou a spojovacou technikou, autami... Dokonale poznajú svoje povinnosti, vedia odkiaľ pokiaľ môžu ísť a kedy sa ocitnú na hrane zákone.
Od tohto okamihu ani jedného z nich nebude nič iné zaujímať, len sledovaná osoba. Budú pracovať očami, ústami a ušami iných ľudí, ako ich učí ich šéf Radúz Sedlár. Všetci jeho muži sú bývalí kriminalisti, ale sú medzi nimi aj vlastní odchovanci, ktorí sa na miesto detektíva vypracovali zo sekcie strážnej služby. Všetci majú vybudované dobré orientačné schopnosti, sú diskrétni, vedia sa pohybovať v teréne, vnímať okolie a vyhodnocovať situáciu a priestor. Ani na chvíľu nesmú stratiť pôdu pod nohami. Vedia, že ak by znervózneli, stali by sa viditeľnými pre sledovaného a pátracia akcia by stroskotala.

Láska ku krčme
Detektívi budú v akcii niekoľko hodín, ak to bude treba, aj v noci. Osoba, po ktorej pátrajú, už obyčajne nemá šancu. Pátrači si neúspech v akcii jednoducho nepripúšťajú. Aspoň doteraz sa im vraj nič podobné neprihodilo. "Nikdy sa nestalo, že by sme svojmu klientovi nepriniesli výsledok, to sa jednoducho v našej brandži nenosí," prízvukuje Sedlár.
Nemusí ísť však vždy o neveru. Istý štyridsiatnik (detektív nikdy neprezradí meno svojho klienta ani sledovaného) vyrážal každý večer z domu. Manželka ho podozrievala, že má milenku, preto vyhľadala pomoc detektíva. Vysvitlo, že mužíček nemal žiadnu milenku, aj keď to svojej polovičke niekedy pred odchodom tvrdil. Len zahorel neskrotnou láskou k večernému vínku a kartám a bolo mu srdečne jedno, čo si jeho žena myslí.
"Sledovali sme ho niekoľko večerov. Vždy zapadol do jednej vinárničky, v ktorej sa schádzal s priateľmi," spomína jeden z detektívov, ktorý bol nasadený do pátrania po "neverníkovi." Manželke poskytol fotografie, čas príchodu a odchodu manžela do krčmičky, ba aj mená mužov, s ktorými sedával v krčme.
Žena neverila. Vzápätí rozbehla vyšetrovanie na vlastnú päsť. Navštívila manželky spomínaných mužov, ktorí chodili do krčmy s jej manželom, a keď sa ubezpečila o mužovej nevere, išla sa zblázniť od šťastia.
V tejto súvislosti Sedlár opatrne podotýka. "Toto je výnimka. Ženy sú síce odvážnejšie ako muži, častejšie prichádzajú do detektívnych kancelárii a dávajú si svojich partnerov preverovať, ale na konci pátrania obyčajne ronia slzy nad dôkazmi o manželovej nevere. Najradšej by boli, keby neexistovali." Pritom takmer žiadnu úlohu nezohráva fakt, či ide o boháčov alebo menej majetných ľudí. "Ak sa nabúra psychika človeka, potom sa nepozerá na peniaze. Podobne ako nevera aj peniaze vždy boli aj budú," tvrdí na rozlúčku nitriansky súkromný detektív.

Detektív psychológ
Manželská nevera je dobrý biznis. "Súkromné očká" na Slovensku sa však utápajú v ženských slzách. Čoraz viac ich je presvedčených, že manželia ich podvádzajú s krajšími a mladšími. Neváhajú si najať súkromných detektívov a zaplatiť istú sumu, len aby svoju sokyňu videli aspoň na fotografii.
"Zaujíma ma, čo vlastne nevera je," hovorí Juraj Hrnčiarik, majiteľ Súkromnej bezpečnostnej firmy ARMS v Dolnom Kubíne. "Som zvedavý, ako sú ľudia neverní, ako budú reagovať pri odhalení a do akej miery sú ochotní neveru priznať." Tento muž, mimochodom úspešný strelec v Medzinárodnej praktickej streľbe, údajne dokáže v priebehu niekoľkých sekúnd spacifikovať ozbrojeného protivníka. Ten potrebuje na výstrel 3 sekundy, Juraj o jednu menej. To je rozhodujúce. Ostrý chlapík, ktorý rád filozofuje o manželskej nevere. Dokazovanie manželskej nevery nie je pre tohto muža len biznis, je to aj jeho koníček. "Očakávam, čo sa bude diať, keď odhalíme neveru," priznáva.
Služby týkajúce sa nevery v manželstve vo väčšine prípadov vyžadujú ženy. Mladé, staršie, bohaté i chudobnejšie. Hrnčiarik odhaduje, že tvoria asi 90 percent zákazníkov v jeho kancelárii.
"Našu detektívnu službu si vyhľadajú cez internet. Spoločnosť prostredníctvom svojej stránky (www.arms.sk) ponúka služby prostredníctvom kontaktného formulára, na ktorom klient uvedie len svoje mobilné číslo. Potom už len čaká, kedy mu zavolá detektív. Takéto riešenie sa ukázalo ako veľmi výhodne. Najmä pre klienta. V počítači totiž nezostáva žiadna "stopa", ako napríklad pri mailovaní," vysvetľuje. "Chcú od nás dôkazy o manželovej nevere. A chcú vidieť fotografiu ženy, s ktorou im zahýba manžel."
Za každú cenu. Suma, ktorú treba vysoliť za podobnú fotografiu, pritom nie je zanedbateľná. V meste, kde je priemerný plat ženy 8- až 12-tisíc korún, kraji, je cena fotografie milenky alebo milenca zhruba 50-tisíc korún. Samozrejme, s kompletnými informáciami. Cena však môže byť aj dvakrát taká vysoká, podľa toho, koľko súkromných detektívov a v akom prostredí na prípade pracuje.
"Na čo im tá fotografia je," nechápe detektív-filozof.

Bez maskovania
Niekedy však po fotografii túžia aj muži. Chcú vidieť muža, s ktorým im je manželka neverná. "Mali sme objednávku na detailnú fotografiu istého váženého človeka," rozpamätáva sa Juraj Hrnčiarik. Bratislavčan si užíval mimomanželské radovánky s istou paničkou. Podvedený manžel si objednal u súkromného detektíva fotografiu, na ktorej malo byť úplne všetko. Ani v tomto prípade Hrnčiarik nechápe, prečo manžel túžil po snímke svojho soka. Za tieto služby sa však pomerne slušne platí a detektív nemusí všetko chápať.
Šéf detektívnej spoločnosti však spomína aj na manažéra špičkovej firmy. Týždeň dal sledovať svoju mladučkú manželku. Dvojica ostrých chlapíkov sa prilepila na paničku a týždeň z nej nepustila oči. To bolo ešte v čase, keď súkromní detektívi prijímali objednávky na podobné služby a podnikanie v tejto brandži bolo doslova v plienkach.
Pátrači chodili za paničkou po drahých butikoch a reštauráciách, sledovali ju po meste od rána do večera.
"Bol to náročné pátranie, detektívi sa museli často striedať, pretože na malom priestore by si jedného detektíva sledovaná určite všimla," spomína. "Navyše súkromní detektívi sa pri pátraní nemôžu podľa zákona maskovať falošnou briadkou alebo parochňou.
Neveriaco sa pozerám na Hnčiarika. "No, na mňa sa nepozerajte, ja som si to nevymyslel, taký je zákon," reaguje.
Paničku však pri žiadnej nevere nezastihli. Dokonca ani pri jej náznaku. Len výdatne míňala peniaze z karty svojho štedrého manžela. Ten sa z neznámych dôvodov domnieval, že ho podvádza. Možno trpel utkvelou predstavou. Napokon bol šťastný, že má len márnotratnú, ale vernú žienku. Za týždenné pátranie zaplatil detektívom tučnú sumu. Koľko? Juraj Hrnčiarik sa iba usmieva. "To je služobné tajomstvo."

Inflagranti
Sú však peniaze jediné, čo sú ochotní muži aj ženy zaplatiť za získanie dôkazov o partnerovej nevere?
Majiteľ detektívnej služby na východe republiky, ktorý si neželá byť menovaný, si zapáli cigaretu, posunie si ju do pravého kútika úst a zamyslí sa.
"Jedna klientka precestovala v noci celú republiku, keď jej moji detektívi oznámili, že vypátrali hniezdočko lásky jej manžela," hovorí.
Žena naložila do auta deti a vyrazili naprieč celým Slovenskom. Ráno, keď prišla do cieľa svojej cesty a detektív jej prstom ukázal na byt činžiaku, v ktorom sa nachádza jej manžel s milenkou, bez rozmýšľania vtrhla dnu. Ako prepadové komando.
"Nikdy sa nestarám, čo sa deje za zatvorenými dverami a kto je na vine manželskej nevere," dodáva s profesionálnou ľahostajnosťou. Spomína si však, že mladá žena nepricestovala na inkriminované miesto len s ratolesťami, ale aj s milencom.
"Väčšina žien, ktoré dajú sledovať svojho partnera, má totiž už frajera," šokuje. "Len potrebujú dôkaz o manželovej nevere a sú ochotné na tento účel obetovať desaťtisíce korún. Možno o to viac môže od bývalého partnera vysúdiť..."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 06:14