StoryEditor

Podľa Američanov viera prispieva k šťastiu

27.08.2007, 00:00

Podľa mladých Američanov viera prispieva k šťastiu. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý medzi mladými ľuďmi vo veku od 13 do 24 rokov urobila v Spojených štátoch tlačová agentúra Associated Press v spolupráci s televíznou stanicou MTV. Závery prieskumu ukazujú, že mladí ľudia, ktorí sa považujú za viac nábožných alebo veriacich, sú šťastnejší ako tí, ktorí sa k viere veľmi alebo vôbec nehlásia. V súvislosti so spiritualitou sa mladí Američania ukázali aj ako mimoriadne tolerantní -- takmer siedmi z desiatich si myslia, že hoci majú svoju vlastnú vieru, iné náboženstvá môžu byť tiež pravdivé. Informovala o tom v sobotu Associated Press.
Najnábožnejší sú Afroameričania
Vyhodnotenie prieskumu dospelo k záveru, že pre väčšinu mladých Američanov hrá viera a náboženstvo dôležitú rolu. Pre 42 percent je viera veľmi dôležitá, 21 percent ju považuje sa dôležitú do určitej miery, 20 percent si myslí, že v ich živote zohráva malú rolu a len pre 14 percent náboženstvo neznamená nič. Náboženstvo považujú za najdôležitejšiu vec v živote najčastejšie Afroameričania, skôr ženy ako muži a viac obyvatelia juhu ako ostatných regiónov, vyplýva z prieskumu.
Viera a šťastie
Cieľom prieskumu bolo zistiť, čo robí mladých ľudí šťastnými. Až 80 percent tých, ktorí uviedli, že viera alebo náboženstvo sú v ich živote na prvom mieste, sa považuje za šťastných, zatiaľ čo rovnako sa vyjadrilo len 60 percent tých, pre ktorých viera nie je najdôležitejšia. Až 75 percent opýtaných uviedlo, že Boh alebo vyššia sila má určitý vplyv na ich šťastie. Zároveň 90 percent respondentov si myslí, že majú vlastné šťastie aspoň sčasti vo vlastných rukách.
Lisa Pearcová, sociologička z Univerzity Severnej Karolíny, ktorá spolupracuje na národnej štúdii o mládeži a náboženstve, potvrdila, že viera môže naozaj prispievať k pocitu šťastia. Upozornila však, že to môže platiť i naopak. Podľa nej deti, ktoré sú šťastné a majú usporiadaný život, si skôr nájdu čas a energiu zúčastňovať sa na náboženských aktivitách.
Prieskum sa uskutočnil medzi 16. a 23. aprílom na vzorke 1 280 ľudí.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 08:53