StoryEditor

Čo po skončení školy?

05.09.2007, 00:00
Skončili ste v auguste strednú alebo vysokú školu? Mali by ste vedieť, aké odvodové povinnosti na vás čakajú.

Skončili ste v auguste strednú alebo vysokú školu? Mali by ste vedieť, aké odvodové povinnosti na vás čakajú.
Najdôležitejšou otázkou je zdravotné poistenie. Ak sa po skončení školy zamestnáte, všetky daňové a odvodové povinnosti prejdú na vášho zamestnávateľa. Zamestnávateľ musí nahlásiť príslušnej zdravotnej poisťovni váš nástup do zamestnania do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom došlo k zmene platiteľa poistného.
Ak začnete podnikať ako samostatne zárobkovo činná osoba, musíte si platiť odvody do Sociálnej poisťovne i zdravotné poistenie.
Ak sa stanete ako vysokoškolák nezamestnaným, mali by ste sa zaevidovať na úrade práce. Keď požiadate o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie do sedem kalendárnych dní od poslednej štátnej záverečnej skúšky, zaevidujú vás potom k prvému dňu daného mesiaca. Ak ste stredoškolák, do 31. augusta ste považovaný za žiaka. Na úrade práce sa musíte zaevidovať do 7. septembra. Predložiť musíte občiansky preukaz a doklad o skončení školy. Musíte sa každých štrnásť dní hlásiť na úrade, ak vás však zaradia na absolventskú prax, hlásite sa na úrade raz mesačne. Po zaevidovaní na úrade práce nemáte nárok na dávku v nezamestnanosti, pretože nespĺňate podmienku, aby ste v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie nezamestnaných boli poistený v nezamestnanosti najmenej tri roky. Potom to musíte ohlásiť zdravotnej poisťovni, ktorej donesiete aj potvrdenie o zaevidovaní sa na úrade práce. Zdravotné odvody bude za vás platiť v tomto prípade štát.
Ostatné odvody
Odvody na nemocenské, dôchodkové poistenie a poistenie v nezamestnanosti odvádzať nemusíte, platenie poistného je dobrovoľné. Dobrovoľne poistená osoba si vymeriavacie základy na platenie odvodov určuje sama. Ak sa však rozhodnete dobrovoľne platiť dôchodkové poistenie, musíte platiť aj poistné do rezervného fondu solidarity.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
01. máj 2024 19:11