StoryEditor

Krátke správy

17.11.2004, 23:00
Autor:
SITASITATASRTASR

Reálne mzdy v Maďarsku za prvých 9 mesiacov tohto roka klesli medziročne o 0,1 %. Čisté mzdy podľa maďarského Centrálneho štatistického úradu v sledovanom období vzrástli o 6,9 %, kým spotrebiteľské ceny sa zvýšili o 7,0 %. Hrubé mesačné mzdy stúpli v januári až septembri medziročne o 7,9 % na 141 192 HUF, čo je v prepočte vyše 22 960 SKK. Septembrové hrubé mesačné mzdy sa zvýšili medziročne o 6,6 % na 139 640 HUF, kým čisté mzdy v tomto mesiaci sa medziročne zvýšili o 5,9 % na 90 689 HUF. (TASR)

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings zvýšila v stredu rating dlhodobých devízových záväzkov Rumunska na úroveň BBB- z úrovne BB a rating dlhodobých záväzkov v domácej mene na úroveň BBB z BB+. Zároveň agentúra zvýšila rating krátkodobých záväzkov na úroveň F3 z B a ratingový strop na BBB- z úrovne BB. Výhľad je stabilný. Zvýšenie podporovala obozretná fiškálna politika, pokrok v kľúčových štrukturálnych reformách a dobré vyhliadky vstupu do Európskej únie. Väčšina kľúčových indikátorov udržateľnosti úrovne verejného dlhu je v porovnaní s ostatnými krajinami na rovnakom stupni priaznivá a mali by sa naďalej zlepšovať ďalšie dva až tri roky. (SITA)

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service zvýšila v stredu ratingový strop pre bulharské dlhopisy v cudzej mene na úroveň Ba1 z Ba2. Podľa agentúry krajina naďalej ťaží z politiky, ktorá prispieva k perspektíve jej prijatia za člena Európskej únie (EÚ). Ratingový strop krajiny pre bankové depozity v cudzej mene ratingová agentúra zvýšila na Ba1 z úrovne Ba3 a ratingy štátnych dlhopisov denominovaných v zahraničnej aj domácej mene na Ba1. Výhľad je pri všetkých ratingoch pozitívny.
Podľa Moody's pravdepodobný vstup Bulharska do EÚ poskytuje vláde rámec a stimuly na pokračovanie v reformách a znižuje politickú nestabilitu. Očakáva sa, že prístupovú zmluvu s EÚ podpíše Bulharsko v roku 2005 a do únie by mala krajina vstúpiť v roku 2007. (SITA)

Rastúce náklady na energie zvýšili minulý mesiac spotrebiteľské ceny v Spojených štátoch amerických o 0,6 %, čo prekonalo očakávania. Ide o najvyšší mesačný nárast spotrebiteľských cien od mája tohto roka. Podľa amerického ministerstva práce predstavoval 4,2-percentný rast cien energií viac ako polovicu z celkového zvýšenia indexu spotrebiteľských cien (CPI). Ekonómovia Wall Street očakávali, že sa ceny energií zvýšia, ale že aj napriek tomu vzrastie CPI len 0,4 %. S vylúčením volatilných cien potravín a energií sa zvýšil CPI o 0,2 %, čo predstavuje spomalenie oproti nárastu o 0,3 % v mesiaci september, aj tak je to stále viac ako 0,1 %, ktoré odhadoval Wall Street. (SITA)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 01:28