StoryEditor

Tereniaky bojovali s nástrahami

11.11.2007, 23:00

Začiatkom novembra sa v Zlatých Moravciach stretli pretekári bojujúci o posledné body do medzinárodných majstrovstiev Slovenska v cross country rely. Pôvodným miestom konania tohto vrcholného podujatia pretekov terénnych áut a štvorkoliek mal byť síce záhorácky región, ale pre odmietavé stanovisko armády sa dva týždne pred štartom súťaž presunula pod Zobor. Zmena trochu ochudobnila štartovné pole najmä o súťažné kamióny, ale aj tak sa na slávnostný štart postavilo 33 posádok zo štyroch krajín.
Tvrdé podmienky
Trate v Zlatých Moravciach patrili už v minulých ročníkoch k najnáročnejším. Nie dĺžkou, pretože tá aj tento rok radila súťaž k tým kratším, avšak náročnosťou. Rýchle lesné pasáže so značným prevýšením a náročným terénom dajú zabrať i profesionálom. Nebolo to inak ani tento víkend a diváci mohli očakávať krušné chvíle a napäté situácie počas celej súťaže. Majster republiky v absolútnom hodnotení bol už pred štartom jasný, no tuhé boje sa očakávali v hodnotení jednotlivých tried a skupín. Miroslav Zapletal na svojom dakarovom Mitsubishi Pajero na domáceho favorita a vicemajstra Európy z minulého roku Jozefa Sýkoru síce nestačil, ale aj druhé miesto v tejto súťaži mu stačilo na potvrdenie svojho vedenia v tohtoročnom šampionáte. Špičkoví a profesionálni pretekári zväčša nerobia chyby, čo sa naplnilo aj pri tejto rely. Divákov privádzali do varu excelentnými výkonmi.
Napätie i medzi amatérmi
Trochu ináč to však vyzeralo v kategórii challenge určenej pre amatérske posádky. Tam sa odohrávali najväčšie boje a niektoré sa končili naozaj dramaticky. Poľská posádka na Land Rover Tom Cat dokázala aj po niekoľkých saltách nad hlbokou roklinou postaviť svoje auto na kolesá a pokračovať v súťaži. To sa, naopak, nepodarilo maďarskej posádke na Nissane Pathfinder, ktorá sa po dvojdňovom vedení musela prvenstva vzdať kvôli vybočeniu z trate a poškodeniu vozidla.
Zaujímavé výkony predvádzali aj pretekári na štvorkolkách. Zo začiatku to síce vyzeralo, že poháre pocestujú do Česka, no druhý deň sa podarilo situáciu zvrátiť najmä maďarským jazdcom, ktorí obsadili prvé tri miesta. Českí a slovenskí pretekári sa tak museli podeliť o zvyšné umiestnenia, no aj tak si nedarovali na trati ani sekundu a bojovali až do posledných chvíľ aj napriek niektorým hrozivo vyzerajúcim pádom.
Súťaž 5. Baja Slovakia® Matador aj napriek zmene lokality a veľmi krátkemu času na prípravu dopadla dobre a urobila serióznu bodku za tohtoročnou sezónou cross country rely.

Autá:
1. Matador Pneusport Sýkora Jozef -- Sýkora Marek SK/SK Mitsubishi Pajero
2 . Offroad sport cz Zapletal Miroslav -- Zábranský Petr CZ/CZ Mitsubishi Pajero
3. Pešl Jaroslav Pešl Jaroslav -- Jurica Radek CZ/CZ Range Rover

Chalenge:
1. Garzone SE Vršanský Bedrich -- Badura Milan CZ/CZ Suzuki Jimny
2. El Toro Vaculík Petr -- Ružicka Richard CZ/CZ Kia Sportage
3. Terra Trek Sachanbinski Aleksander -- Brzozowski Dariusz PL/PL Range Rover Tom Cat

ATV
1. Garzone SE Meszoly Tamas H Polaris Outlow
2. Garzone SE Németh Norbert H Yamaha YFZ 450
3. Garzone SE Illés Tamás H Suzuki LTZ 400

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 21:56