StoryEditor

Dieťa šťasteny s titulom kráľ

24.08.2007, 00:00

Dôstojník, zajatec, vzbúrenec, cestovateľ, obchodník, kráľ. Móric Beňovský. Dobrodruh, ktorého považujú za svojho okrem Slovákov i Poliaci, Maďari, Francúzi a Malgaši. Do školskej matriky ho však v roku 1761 zapísali ako žiaka slovenskej národnosti.
Dobrodružstvá jednej z najpozoruhodnejších postáv našich dejín sa začínajú vstupom mladého baróna do cisárskej armády, z ktorej v decembri 1764 dezertoval. Odtiaľ viedli jeho kroky do Radziwillovho jazdeckého pluku. Vtedy sa začína písať Beňovského história ako väzňa a úspešného vzbúrenca - v roku 1768 ho uväznili na Ľubovnianskom hrade, odkiaľ utiekol. O necelé tri mesiace už bojoval v poľskom Lubline proti ruskej armáde. Nasledovalo zajatie v ruskej Kazani, z ktorého utiekol do Petrohradu. Ruské úrady ho však vypátrali a v roku 1770 odsúdili do vyhnanstva na Kamčatke.
Beňovský však nezostal nič dlžný svojej povesti - v tábore zorganizoval vzburu a so 70 ľuďmi sa doplavil na Taiwan. Vo vtedajšej portugalskej kolónii Macau loď predal a ponúkol sa do služieb Francúzska. Aj vďaka intervencii strýka ho francúzska vláda vyslala na Madagaskar, kde sa vylodil vo februári 1774. Tu si získal priazeň náčelníkov, ktorý ho 1. októbra 1776 zvolili za ampansakabé - kráľa nad všetkými náčelníkmi a kmeňmi. Po štyroch rokoch Beňovský požiadal o dovolenku. V apríli 1778 mu francúzsky kráľ udelil hodnosť brigadiera s penziou 4-tisíc livrov ročne.
Po skončení vojny o bavorské dedičstvo sa v júni 1779 vydal za veľkú mláku. S myšlienkou kolonizovať africký kontinent sa uchádzal aj o priazeň budúceho prvého amerického prezidenta Georgea Washingtona. Nepochodil. V roku 1785 sa vrátil na Madagaskar, kde založil osadu Mauretánia. Obchodoval s černošskými otrokmi, čo sa nepáčilo Francúzom. Proti Beňovskému vyslali trestnú výpravu. V rozhodujúcom boji grófa šťastena opustila - keď sa chystal vystreliť z kanóna, zastrelili ho.

Móric (Michal Matúš František August Aladár) Beňovský
Narodenie:
20. septembra 1746, Vrbové
Úmrtie: 23. mája 1786, Madagaskar
Vojenské hodnosti: cisársky plukovník, plukovník vojenského dobrovoľníckeho zboru na Madagaskare, kapitán v Radziwillovom jazdeckom pluku

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
09. máj 2024 11:38