StoryEditor

Mozog ma púta ako výborný film

04.12.2006, 23:00

Aktuálne diagnózy: Pribúdajú pacienti s nádormi mozgu

Spomeniete si na svoje začiatky, ako sa vyvíjala vaša kariéra?
-- Všetko, čo som dosiahol v profesionálnej oblasti, som ťažko odpracoval. Mikroskopickú anatómiu aj mikrochirurgickú operačnú techniku som sa najskôr naučil v pitevni, kde som strávil stovky hodín nad anatomickými preparátmi a stereoskopickým mikroskopom. Ťažko nadobudnuté hodnoty sú však trvácnejšie.
V akých podmienkach ste vyrastali? Kto vás priviedol k medicíne? Bol to váš sen, alebo predstava vašich rodičov?
-- Ja som pracoval veľmi ťažko už od detstva na gazdovstve v hornatej oblasti na východe Slovenska. V tom čase už študoval medicínu môj starší brat, a to ma inšpirovalo pri rozhodovaní o budúcom povolaní. Počas štúdia som chcel byť chirurgom, napokon rozhodlo voľné miesto na neurochirurgickej klinike v čase, keď som končil štúdium na lekárskej fakulte.
Počas vášho pôsobenia na Neurochirurgickej klinike LF UK a FNsP na bratislavských Kramároch ste vykonali už stovky vážnych operačných zákrokov. Čo v sebe vo všeobecnosti zahŕňa pojem vážny operačný zákrok?
-- Vážna operácia znamená to, že jej riziko prevyšuje bežné riziko. Za také považujem operácie mozgového nádoru alebo cievnej malformácie. Mieru závažnosti určujeme najmä podľa toho, kde je chorobné ložisko umiestnené.
K akým druhom operácií na vašej klinike dochádza najčastejšie?
-- Veľmi časté sú nádory nervového systému (mozgu, miechy) a chrbtice.
Môžeme o mozgu laicky povedať, že je centrálnou vežou, či svojím spôsobom náčelníkom nášho fungovania?
-- Ak máme použiť takéto prirovnanie, potom môžeme mozog označiť za počítač a miechu za kábel. Ak sa miecha poruší v hrudnej oblasti, človek normálne rozmýšľa, rozpráva, hýbe hornými končatinami, nepohybuje však dolnými končatinami a neovláda zvierač. Ak je miecha porušená v krčnej oblasti, môžu ochrnúť aj ruky. Porušenie miechy nad oblasťou štvrtého krčného stavca znamená, že dochádza aj k poruchám dýchania.
Zaznamenali ste napríklad počas uplynulých desiatich rokov viac poškodení mozgu ako následok tragických nehôd, alebo nádorových ochorení?
-- Zvyšuje sa počet pacientov prichádzajúcich s nádormi mozgu.
Viete povedať prečo?
-- Otázka vzniku mozgových nádorov je vyriešená teoreticky. Ak vieme, že dochádza k zmenám na jednotlivých chromozómoch, vieme, aký druh nádoru vznikne. Príčiny však nepoznáme do takej miery, aby sme ich mohli použiť ako prevenciu pred vznikom.
Nedávno ste sa vrátili z kongresu zo San Francisca, kde ste prezentovali svoje praktické skúsenosti z operácií mozgových nádorov. O čo špeciálne išlo?
-- Prednášal som o operáciách nádorov v strede mozgu, teda v takzvanom podlôžku. Ide o centrum, ktoré riadi hormonálnu činnosť a metabolizmus, jeho poškodenie je fatálne. Ich anatómiou sa zaoberám už vyše 30 rokov. Počas pôsobenia na našej klinike sme mali približne 150 takýchto zákrokov. Osobne som ich operoval asi 130. Ide nielen o osobné, ale i tímové skúsenosti, ktoré má reálne máloktoré pracovisko tohto typu na svete.
Kde všade ste získavali praktické skúsenosti?
-- Mnohému som sa podučil na Burdenkovom neurochirurgickom ústave v Moskve. Trávil som tu nekonečné hodiny v laboratóriách a pitevniach pri preparovaní mozgov, nádorov, štúdiu ich anatómie, mikroskopickým skúmaním jednotlivých štruktúr. Jednotlivé preparáty kvôli ďalšiemu výskumu som si tajne brával so sebou na Slovensko. Získať povolenie na ich oficiálny prevoz bolo pri vtedajšej byrokracii prakticky nemožné. Skúmať tieto preparáty, preparovať ich, bolo pre mňa niečo také, ako pre kohokoľvek sledovanie napínavého filmu či knižky.
Cievy, cievky, cievočky, zákroky, pri ktorých rozhoduje aj ten najnepatrnejší pohyb. Ide doslova o zlomky milimetra.
-- Pomocou mikroskopu som ja sám začal operovať pred tridsiatimi rokmi. Na našej klinike ho už počas svojho pôsobenia zaviedol náš vtedajší šéf, profesor Nádvorník. Používal sa vtedy už pri operáciách nervov končatín.
Pri takýchto zložitých operáciách musí byť na sále maximálny pokoj. Alebo je to tak, ako to vídame v amerických seriáloch, že znie rocková či symfonická hudba a veselo sa rozprávajú vtipy?
-- Samozrejme, že absolútny pokoj je nevyhnutný, no v určitých fázach operácie si pustíme hudbu a sem-tam padne aj nejaký vtip. Samozrejme, ak sa operácia dostáva do vážneho štádia, nastáva absolútne ticho, všetci vedia, že môžu povedať iba nevyhnutné. Nastáva úplne iný režim.
Ako neurochirurgia definuje pojem sen?
-- Sen počas spánku je taká istá práca mozgu ako iné funkcie počas bdenia. Ide o myšlienkový pochod. Stáva sa aj to, že sa počas bdelosti ocitnete v známom prostredí, ktoré sa vám zdá zrazu cudzie. Alebo v neznámom prostredí, o ktorom ste presvedčení, že ste v ňom už niekedy boli. Ide o iluzórne stavy. Dochádza k tomu pri poruche strednej časti spánkového laloka.
Je to aj čitateľsky veľmi atraktívne, mohli by ste povedať ešte čosi viac?
-- ... takéto stavy sa môžu v menej výraznej forme vyskytnúť aj u zdravého človeka, u neurochirurgických pacientov sa vyskytujú pri ochoreniach v oblasti spánkového laloka mozgu.
Súčasná doba je veľmi rýchla, mnoho vecí nám uniká, na mnohé nemáme čas. Ako je možné udržať si mozog v kondícii, aby sme to všetko zvládli?
-- Mozog, podobne ako svaly, treba trénovať a udržiavať ho v dobrej kondícii prácou. Okrem samotnej duševnej práce je to aj oblasť relaxu, napr. lúštenie hlavolamov, krížoviek a pod. Samozrejme, je potrebná aj primeraná fyzická aktivita, tzv. aktívny odpočinok.
Vaše maximálne pracovné zaťaženie si vyžaduje na druhej strane aj dôkladnú relaxáciu. Ako si najlepšie odpočiniete?
-- Okrem spánku je to napríklad dobrá detektívka. Vtedy skutočne nemyslím na nič a odpočiniem si od akýchkoľvek rušivých vplyvov. Viem, že sa potom budem môcť dôkladne koncentrovať na akúkoľvek pracovnú činnosť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 05:44