StoryEditor

Projekt ruskej ropnej burzy sa odkladá

Obchodovanie s ropou na burze v Moskve, ktoré nariadil ruský prezident Vladimir Putin, sa odkladá. Podľa ruských internetových novín Gazeta.ru, kupci ropy by sa aj našli, ale ruské ropné spoločnosti nemajú nijakú ropu, s ktorou by sa dalo obchodovať na novej burze formou ponuky a dopytu. Ak sa nepodarí uviesť do chodu komoditnú burzu zameranú na obchodovanie s ropou, veľkým problémom pre Rusko bude zabezpečiť úplnú konvertibilitu rubľa.
Ruská ropná burza by mala začať fungovať od januára budúceho roku. Šéf Federálneho protimonopolného úradu (FPÚ) Igor Artemjev povedal, že podľa všetkého tento cieľ sa zrejme nepodarí dodržať, lebo na spustenie činnosti burzy treba schváliť ešte veľmi veľa dokumentov.
Od fungovania novej burzy si ruská strana sľubuje zníženie rozdielov medzi cenou ropy Brent a Urals (od ceny ropy Urals závisí aj cena benzínu u nás). Ak však nezačne fungovať, podľa Gazety.ru sa nezabezpečia prostriedky, ktoré treba na dosiahnutie konvertibility rubľa.

Nezáujem o vládny projekt

Na burze sa malo obchodovať aj s inými surovinami. Kupcov na ne však vláda zatiaľ nenašla. Veľké nezávislé ropné spoločnosti otvorene demonštrujú svoj nezáujem o vládny projekt. Štátne podniky sa o burze vyjadrujú pozitívnejšie, ale tiež opatrne. Gazeta.ru sa v Rosnefti dozvedela, že koncern má záujem o účasť v skupinách, ktoré budú vypracúvať projekt burzy. Anonymný zdroj, o ktorý sa internetové noviny opierajú, uvádza, že myšlienka tejto burzy zatiaľ nevyvoláva vo firme nijaké nadšenie.
Analytici však poznamenávajú, že ak by mala mať burza nejaký skutočný ekonomický význam, bolo by treba, aby sa cez jej parket predávali desiatky miliónov ton ropy ročne. Ak sa cez ňu predá len niekoľko miliónov ton z ročnej ťažby 500 miliónov ton, nemožno to pokladať za úspech.

Založiť burzu nie je jednoduché
Vo februári sa o založenie ropnej burzy pokúšali aj Iránčania. Mala fungovať v Teheráne a ropa sa na nej mala obchodovať v eurách. Tento pokus sa zatiaľ nevydaril z rovnakých dôvodov, ako sa to nedarí ani v Moskve: na dobre fungujúcej burze musia byť zastúpení producenti, odberatelia aj špekulanti. Tí musia mať na danom mieste fyzicky prítomných svojich ľudí, brokerské oddelenia. Tie nevzniknú zo dňa na deň. Burza musí navyše ležať v krajine, ktorá má fungujúcu legislatívu (najlepšie západného typu), rozvinutý bankový sektor a, samozrejme, musí spĺňať prísne bezpečnostné štandardy. Aj keď sa toto všetko podarí, burza si musí vybudovať dobré meno, a to je takisto záležitosť rokov. Burzový život je veľmi konzervatívny. Jediným príbehom úspešnej novej komoditnej burzy z posledného desaťročia je Sanghai Metal Exchange. Vznikla v máji 1992 a v súčasnosti je to tretia najväčšia burza s kovmi na svete. Jej úspech je spojený so vzostupom čínskeho hospodárstva.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
07. máj 2024 20:51