StoryEditor

Boj s infláciou sa pritvrdzuje

31.05.2006, 00:00

Národná banka Slovenska (NBS) po druhýkrát v tomto roku zvýšila úroky o pol percenta. Základná sadzba, od ktorej sa odvíjajú úvery v komerčných bankách, sa tak dostala na štyri percentá. Samotné zvýšenie sadzieb finančné trhy očakávali, nie všetci analytici však počítali so zvýšením až o pol percenta. Za vyššie sadzby boli všetci členovia Bankovej rady NBS, úpravu až o pol percenta podporili piati.

Rizikom je ropa a rast ekonomiky
Centrálnu banku do výrazného zdraženia peňazí tlačí rastúca inflácia, za ktorou stojí predovšetkým drahá ropa. "Stále sa zvyšujúce ceny ropy pôsobia proinflačne nielen priamo na ceny pohonných látok, ale môžu sa prejaviť aj v ďalšom raste regulovaných cien s dodatočnými následnými sekundárnymi efektmi," povedal guvernér centrálnej banky Ivan Šramko.
"Centrálna banka potrebuje hlavne zamedziť zvýšeniu inflačných očakávaní a maximalizovať šancu splniť maastrichtské kritérium," myslí si analytička ČSOB Silvia Čechovičová. Vyššie inflačné očakávania by sa podľa nej mohli pretaviť do tlaku na vyšší rast miezd, a tým pádom tlačiť na rast cien. Rast spotrebiteľských cien v minulom mesiaci dosiahol 4,4 percenta. NBS chce na konci budúceho roku, odkedy sa pravdepodobne začne posudzovať plnenie kritérií na prijatie eura, dostať infláciu na dve percentá. Podľa Šramka zatiaľ nehrozí nesplnenie inflačného cieľa v roku 2007. Keďže prijaté opatrenia sa prejavia v ekonomike s určitým oneskorením, NBS potrebuje konať už teraz.
Na rast spotrebiteľských cien pôsobí aj výrazne napredujúca ekonomika. Takmer vo všetkých odvetviach sa zvyšuje produkcia a tržby, čo môže spôsobiť rýchlejší rast miezd a tlačiť na infláciu. "Ak rast miezd nebude zodpovedať vývoju produktivity práce, môže to vytvárať nepriaznivé dosahy na cenový vývoj," dodal Šramko. Na ceny tlačí aj to, že domácnosti majú vyššiu spotrebu. Práve vyššie úroky by ju mali pribrzdiť, keďže sa odzrkadlia v drahších pôžičkách a úveroch pre obyvateľov. Výsledkom toho, že si ľudia budú menej požičiavať, bude fakt, že aj menej minú. Na druhej strane sa zvýši aj zhodnocovanie peňazí v bankách. Vyššie úroky pri vkladoch budú stimulom, aby si ľudia viac peňazí ukladali a menej míňali. Zdraženie úverov sa dotkne aj podnikov, čo utlmí ich investície. To sa prejaví v pomalšom hospodárskom raste a nižšom tlaku na rast cien.

Koruna sa stala atraktívnejšou pre investorov
Včerajším krokom NBS sa zmenil rozdiel v úročení koruny oproti ostatným menám. Slovenská mena sa vďaka vyššiemu úrokovému diferenciálu stala atraktívnejšou pre investorov. Je viac úročená ako euro aj ako jej česká menovkyňa. Vo výške úrokov sa vyrovnala poľskému zlotému, oproti maďarskému forintu jej chýbajú ešte dve percentá. "NBS pravdepodobne počítala aj so zvýšením atraktivity korunových investícií. V neposlednom rade zohrali dôležitú úlohu aj očakávania trhu, že 8. júna Európska centrálna banka zvýši refinančnú sadzbu o štvrť percenta," domnieva sa Mário Blaščák z Ľudovej banky. Z vyššieho úročenia oproti euru tak bude koruna ťažiť iba niekoľko dní, napriek tomu ostáva zaujímavou investíciou. Samotný jej kurz oproti euru na rozhodnutie bankovej rady nezareagoval. "Zvýšenie sadzieb už bolo čiastočne započítane v cenách. Sadzby na peňažnom trhu do troch mesiacov stúpli výraznejšie, mierne vzrástli aj výnosy na dlhopisovom trhu. To však mohlo súvisieť aj s rovnakým vývojom v eurozóne," konštatuje Michal Mušák, analytik Slovenskej sporiteľne.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. máj 2024 20:47