StoryEditor

Pri deľbe majetku sa vyhnite súdu

19.04.2018, 00:00
Vlastniť majetok prináša okrem úžitku z neho aj starosti. Zvlášť, keď ho chcete predať, darovať alebo sa oň súdite.

1. Pozemky a dane
V roku 2005 som nadobudol darovaním pozemky po otcovi, ktoré sa v roku 2012 scelili. Vznikol tak pozemok, ktorý sa bude predávať. Môže byť oslobodený od príjmu z predaja?
Ak sa napríklad geometrickým plánom zlúčilo viacero pozemkov jedného vlastníka v doterajšom stave do jedného pozemku v novom stave, na zápis do katastra nehnuteľností sa doručuje žiadosť o zápis geometrického plánu, na základe ktorého sa urobí iba záznam v katastri nehnuteľností. Ak však pozemky v novom stave nadobúdajú ďalší vlastníci, prípadne ide o vysporiadanie podielového spoluvlastníctva, potom sa geometrický plán zapíše do katastra nehnuteľností vkladom a katastrálnemu odboru je potrebné doručiť návrh na vklad. List vlastníctva stačí na posúdenie dátumu nadobudnutia nehnuteľnosti a na splnenie podmienok oslobodenia od príjmov.

2. Päť rokov
Sme spoluvlastníkmi jedného bytového domu so štyrmi bytmi, každý v pomere 1/8. V roku 2017 sme uzatvorili dohodu o vysporiadaní podielového spoluvlastníctva, na základe ktorej sa každý stal spoluvlastníkom v jednom konkrétnom byte pravdepodobne na základe právoplatného rozhodnutia o povolení vkladu, pretože sa záznam nevzťahuje na dohody o vysporiadaní podielového spoluvlastníctva. Teraz sa byt predáva. Môže sa v tomto prípade považovať príjem za oslobodený od dane na obdobie päť rokov?
Príjem dosiahnutý na základe dohody o zrušení podielového spoluvlastníctva je zdaniteľným príjmom. Ak na základe dohody podielových vlastníkov došlo iba k rozdeleniu nehnuteľnosti medzi podielových spoluvlastníkov podľa ich podielov, nejde o nové nadobudnutie nehnuteľnosti. Uvedené platí len za predpokladu, že nenadobudli väčší podiel na nehnuteľnosti, ako mali predtým.


3. Možná dohoda
Po dedičskom konaní na základe závetu sa stal jeden súrodenec vlastníkom rodinného domu a druhý súrodenec pozemku pod týmto domom. Časom sa však vzťahy medzi súrodencami naštrbili. Brat – vlastník pozemku, bránil v prístupe bratovi – vlastníkovi domu. Keďže jediná prístupová cesta k stavbe vedie cez pozemok brata, chce vlastník domu situáciu čo najrýchlejšie vyriešiť. Akým spôsobom?
Vecný...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-28 15:52:03 - Feat.: - Title: Rusko hrozí Západu tvrdou reakciou, ak sa dotkne jeho majetku. Moskva má pod palcom aktíva v krajine 02 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 03 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 04 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov 05 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 00:00